Respublikonai dabar turi daugumą ir Atstovų rūmuose, ir Senate, todėl prezidentas liko be svertų įstatymų leidėjų institucijose. Kadangi JAV įstatymai vienam asmeniui leidžia tik dvi prezidento kadencijas, kaip ir pas mus, B. Obama dabar yra nebesaistomas jokių partinių rinkiminių interesų nei asmeninių politinių ambicijų ir turi laisviausias įmanomas politikui rankas veikti. Iš kitos pusės, jį varžo kitos partijos laimėta dauguma, turinti daug galių koreguoti jo veiksmus. Štai tokioje padėtyje esantis B. Obama kaip politikas vadinamas šluba antimi.

Nors Rusijos prezidentas pagal konstituciją irgi turi teisę būti renkamas tik dviem kadencijoms, Vladimiras Putinas save, matyt, suvokė ne kaip šlubą antį, o kaip medžiojamą antį. Skirtumas tarp demokratijos ir diktatūros yra toks, kad demokratiniai politikai po pralaimėjimo išeina į pensiją ar į opoziciją, o autoritarinio režimo politikai keliauja į kalėjimą. Todėl V. Putinas pralaukė ketverius metus už „aifonu“ vadinamo Dmitrijaus Medvedevo nugaros, pasiilgino terminą iki šešerių metų ir grįžo į prezidentus trečiai kadencijai. Rusijos Konstitucinio Teismo pirmininkas lyg bandė protestuoti dėl konstitucijos sulaužymo, bet buvo nežinomomis priemonėmis nutildytas.

Atsipalaidavimas ar botoksas

Skirtumas tarp demokratijos ir diktatūros yra toks, kad demokratiniai politikai po pralaimėjimo išeina į pensiją ar į opoziciją, o autoritarinio režimo politikai keliauja į kalėjimą. Todėl V. Putinas pralaukė ketverius metus už „aifonu“ vadinamo Dmitrijaus Medvedevo nugaros, pasiilgino terminą iki šešerių metų ir grįžo į prezidentus trečiai kadencijai.
Ramūnas Bogdanas
B. Obama, kaip visi JAV prezidentai, atvažiavo sakyti savo metinės kalbos į Kongresą, tuo parodydamas pagarbą įstatymų leidėjų institucijai, simboliškai pabrėždamas įstatymo viršenybę šalyje. Tokia pati tradicija yra Lietuvoje. Rusijoje visi įstatymų leidėjai ir verslo grietinėlė keliauja pas prezidentą išklausyti jo žinios. Simboliškai parodoma, kas svarbiausias valstybėje: ne įstatymas, o konkretus žmogus prezidento poste. Jo pranešimas vadinamas „poslanije“, ir šis žodis rusų kalboje turi biblijinę prasmę – taip vadinami Apaštalų laiškai rusiškame Švento rašto vertime. Lietuvoje tai yra tiesiog metinis pranešimas, o JAV jis vadinasi „State of the Union“ – išvertus būtų „Padėtis Sąjungoje“ (nes JAV yra valstijų sąjunga).

Obamos laisvai suimprovizuoti pasažai su pajuokavimais kalbos metu rodė, kad prezidentas be jokios įtampos dėsto praeities rezultatus ir ateities planus savo politinių oponentų daugumai. Botoksinis Rusijos prezidento veidas simbolizuoja sąstingį, permainų baimę, norą įšaldyti esamą būseną ignoruojant nenumaldomą laiko tėkmę. Deja, jam gali būti pavaldus tik valstybės aparatas, verslas, bet „laikas visagalis“, kaip sakoma vienoje dainoje.

Vidurinė klasė ar draugo sūnus

V. Putinas savo metiniame pranešime nupiešė kraupų paveikslą apie rusišką mešką, kurią pagaus Vakarai, kaip didysis blogis, nuplėš jai nagus, išraus dantis ir nudirs kailį. Šis paveikslas tiesiog primena jo gimtosios įstaigos KGB kankinimų metodus. Mat kitų metodų jis ir nežino, todėl juos primeta visiems. V. Putinas pripažino, kad padėtis Rusijoje darosi nelengva, bet nepateikė jokio plano, tik pasiūlė palaukti ilgiausiai dvejus metus. Kodėl dvejus, jis niekuo nepagrindė, tiesiog ištraukė skaičių iš kepurės.

Obamos laisvai suimprovizuoti pasažai su pajuokavimais kalbos metu rodė, kad prezidentas be jokios įtampos dėsto praeities rezultatus ir ateities planus savo politinių oponentų daugumai. Botoksinis Rusijos prezidento veidas simbolizuoja sąstingį, permainų baimę, norą įšaldyti esamą būseną ignoruojant nenumaldomą laiko tėkmę.
Ramūnas Bogdanas
B. Obama didžią dalį savo pranešimo skyrė vidaus padėčiai ir turėjo kuo pasidžiaugti: ekonomika vėl auga, darbo vietų daugėja, JAV dėka skalūnų revoliucijos tapo energetiškai nepriklausoma valstybe. Jis pranešė: „Amerika, žinok: krizės šešėlis praėjo“. Pagrindinė jo žinia buvo, kad pakilimo vaisiais turi naudotis ne tik turtuoliai, todėl kalbėjo apie vidurinės klasės stiprinimą, apie didesnį turtingiausiųjų apmokestinimą. V. Putinas nuosmukio laikais toliau rūpinasi tik savo ratu: šiomis dienomis jis apdovanojo ordinu savo draugo Igorio Sečino 25-erių metų sūnų – dėmesio! - „už ilgametį sąžiningą darbą“. 

Rusijoje skelbiama vienybė susibūrus aplink amžinąjį V. Putiną. Didelės politikų vienybės vardan šalies nesimato nei Lietuvoje, nei JAV. Bendrapartiečiai demokratai pranešimo metu vis šoko iš vietų plodami už kiekvieną pasigyrimą ar iniciatyvą, o respublikonai atsistojo gal tik vieną kartą, kai B. Obama pristatė astronautą, besiruošiantį metus truksiančiai kelionei kosmose.

Sutryptas pasitikėjimas, arba trys raidės akyse

Dar pirmaisiais mėnesiais Baltuosiuose rūmuose 2009 vasarą B. Obama paskelbė „perkrovimo“ politiką, pagal kurią Rusija su JAV turėjo glaudžiai bendradarbiauti visose srityse ir dar labiau nusiginkluoti. B. Obama ėmėsi įgyvendinti prieš tai buvusio prezidento George Busho jaunesniojo įžvalgą, jog Putino akyse matosi vaikinas, su kuriuo galima turėti reikalų. Garsusis senatorius Johnas McCainas tada replikavo, kad Putino akyse jis temato tris raides – KGB. Laikas parodė, kad senatorius buvo teisus. 

Rusijos elgesį su savo per prievartą įgytais sąjungininkais rodo tragedija Armėnijoje, kur iš rusų karinės bazės išėjęs kareivis iššaudė armėnų šeimą, o pritrūkęs šovinių, dviejų metų berniuką nudūrė durklu. V. Putinas tik po savaitės paskambino Armėnijos prezidentui.
Ramūnas Bogdanas
Rusijos agresyvi politika įtikino B. Obamą, kad jis klydo. Jo žodžiai kalboje, skirti Rusijai, buvo negailestingi, be jokios užuojautos. Taip žvelgia žmogus, kurio pasitikėjimas buvo sutryptas ir paniekintas: pradėjęs nuo „perkrovimo“, jis atsidūrė blogiausiuose santykiuose su Rusija nuo pat jos nepriklausomybės laikų 1991 m.

JAV politika yra lyg milžiniškas lėktuvnešis. Jis sukasi lėtai, bet ilgam ir yra nesustabdomas. B. Obama įvertino dabartinę situaciją su Rusija: „Pernai, kai mes su sąjungininkais sunkiai dirbome įvesdami sankcijas, kai kas galvojo, kad ponas Putino agresija yra meistriškas strategijos ir jėgos panaudojimas. Ką gi, šiandien Amerika stovi tvirtai ir vieningai su savo sąjungininkais, o Rusija yra izoliuota, su žlugusia ekonomika. Štai taip Amerika lyderiauja – ne triukšmaudama, o su nuolatiniu ryžtu“. Nežiūrint net Lietuvoje pasigirstančių balsų apie sankcijų neveiksmingumą, JAV prezidentas patvirtino, kad šiuo ginklu agresorius patiria sunkią kainą už pasaulio taikos ardymą.

Ginti mažą ar pridengti žudiką

Rusijai prezidento kalboje buvo skirta nedaug vietos tarp Islamo valstybės ir Kubos. „Mes palaikome principą, kad didelės šalys negali puldinėti mažų – stodami prieš Rusijos agresiją, palaikydami Ukrainos demokratiją ir užtikrindami mūsų NATO sąjungininkus“. Tie sąjungininkai – tai mes, o užtikrinimas yra ne tik patikinimas žodžiais. Amerikiečiai mėgsta konkretumą, todėl Lietuvoje mes dabar nuolat turime apie šimtą JAV karių su ginkluote. Jie yra įkaitai vardan mūsų saugumo. Nesunku įsivaizduoti, jog agresijos atveju nukentėjusi viena JAV kuopa sukeltų nepalyginamai didesnę atsakomąją reakciją, negu didvyriškai besiginantis lietuvių batalionas.
V. Putinas išsyk reagavo į išsakytą principą neleisti dideliems puldinėti mažų. Kalboje Karinės pramonės komisijai jis pareiškė: „Mes matome, kad kitos šalys atvirai reiškia savo geopolitines pretenzijas, nesustoja prieš atvirą kišimąsi į nepriklausomų valstybių vidaus reikalus“. Keistu kampu jis regi pasaulį.

Rusijos elgesį su savo per prievartą įgytais sąjungininkais rodo tragedija Armėnijoje, kur iš rusų karinės bazės išėjęs kareivis iššaudė armėnų šeimą, o pritrūkęs šovinių, dviejų metų berniuką nudūrė durklu. V. Putinas tik po savaitės paskambino Armėnijos prezidentui. Nors Rusijos sutartis su Armėnija dėl karinės bazės aiškiai sako, kad kariškių nusikaltimai bus baudžiami pagal Armėnijos įstatymus, dabar rusai skelbiasi labai linkę į kompromisą, nes ankstesnį ketinimą išsivežti žudiką į Rusiją po demonstracijų Armėnijoje pakeitė į sprendimą teisti jį Armėnijoje, bet tą darys Rusijos karinis tribunolas.

Dėl Narvos mirti jis nepasiruošęs

Rusijai labai nepatinka Baltijos valstybių apsauga, kurią joms užtikrina narystė NATO. Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas leido sau piktai pašiepti Estiją, kad B. Obama joje apsilankė pernai rudenį parodydamas savo dėmesį mūsų regionui ir taip įspėdamas Rusiją. Iškreipdamas vizito prasmę, S. Lavrovas pareiškė, jog Estija yra tik priemonė JAV demonstruoti savo pyktį. O rusai savo pyktį dėl vizito išreiškė, lyg banditai pagrobdami Estijos saugumo pareigūną iš pasienio miestelio. Tačiau tiek jie ir tegali. Kaip sako garsus nepriklausomas Rusijos publicistas Andrejus Piontkovskis, V. Putinas nėra pasiruošęs mirti už Narvą.