Kovosiu už tai, kad į Vilnių sugrąžinčiau pagarbą žmogui ir bendradarbiavimo dvasią. Netoleravau ir netoleruosiu išlygos: “vagia, bet daro”. Žinau, kad daugybė sostinės gyventojų mano lygiai taip pat ir į derybas su politikų sąžine neina. Ilgametis Bogotos meras Antanas Mockus yra sakęs: “Mes negalime pakeisti visko iš karto. Galime keisti tik mažas detales. Bet, detalė po detalės, ir galime pasiekti labai daug”.

Didžiausi vilniečių gyvenimo nuodytojai yra monopolijos, savų prakišinėjimas bei tam tikrų verslų protegavimas kitų sąskaita. Iš čia atsiranda miesto praskolinimas, iš čia - neišmokėti kiemsargių atlyginimai, iš čia - neuždirbti eilinių vilniečių pinigai. Šiandien matome, kad miesto valdžia savo virtuvės valyti nenusiteikusi.

Mano programoje - pagrindiniai darbai Vilniui. Prisiimu atsakomybę už jų įgyvendinimą ir tikiuosi Jūsų palaikymo Vilniaus mero rinkimuose.

Sąskaitos už šildymą – bent penktadaliu mažesnės

Gerai apmokamos darbo vietos, kokybiškos komunalinės paslaugos ir sąžiningos kainos yra būtini normalaus gyvenimo atributai. Štai, imkime komunalinius mokesčius. Vien paslaugų monopolijų, tokių kaip abonentinis ICOR, panaikinimas šilumos kainą sumažins 20 proc. Pavyzdžių toli ieškoti nereikia. Sektinas pavyzdys yra liberalų valdoma Klaipėda.

Šiluma čia yra pigesnė, nes ją tiekia 7 konkuruojantys gamintojai. Per trejetą metų atliekų tvarkymo kainą klaipėdiečiai sumažino penktadaliu. Uostamiestyje taip pat yra pigiausia ir geriausiai išvystyta viešojo transporto sistema Lietuvoje. Būtina ir nesudėtinga tai padaryti ir Vilniuje. Pirmiausia – šias paslaugas leisime tiekti visiems, o ne saviems. Atvėrus duris konkurencijai, kainos mažėja, o paslaugų kokybė auga. Sugrąžinsime gyventojams teisę rinktis, kas turi prižiūrėti jų namus. Dabar, deja, savivaldybė padarė viską, kad bendruomenės steigtųsi kuo sunkiau, kad jų galimybė spręsti patiems būtų kuo labiau suvaržyta.

Visi mažyliai galės eiti į darželį

1500 vaikų negali patekti į darželį – tokia šiandienos situacija yra didžiulis savivaldybės apsileidimas. Apsiimu padaryti taip, kad jau šiemet neliktų nė vieno nepatenkinto tėvų prašymo.

Galbūt kam nors naudinga, tačiau visiškai nelogiška statyti du vaikų darželius už keliasdešimt milijonų litų, kaip dabar planuojama. Savivaldybei ir miestiečiams yra pigiau kiekvienam į privatų darželį norinčiam eiti vaikui skirti 100 eurų per mėnesį. Tuomet dalis tėvų pasirinks atpigusius privačius darželius, kitiems liks vietos valdiškuose.

Visiškai paprasta leisti lengviau kurtis nedideliems privatiems darželiams, padengti dalį jų nuomos išlaidų. Būtina kuo greičiau naikinti biurokratinius apribojimus darželiams steigtis modernių biurų ar lengvų konstrukcijų pastatuose. Privalome skatinti vaikų dienos centrus steigtis verslo centruose, ten, kur dirba jų tėvai. Ir šias problemas reikia spręsti ne po metų ar dviejų, jas reikia išspręsti dabar.

Gerų atlyginimų miestas

Tam, kad gyvenimas būtų pilnavertis, vilniečiams reikia daugiau gerai apmokamų darbo vietų. Palyginimui, Lenkijos mieste Krokuvoje, paslaugų centrų yra dvigubai daugiau nei Vilniuje, juose dirba keturis su puse karto daugiau darbuotojų. Į vieną tokią darbo vietą Vilniuje kandidatuoja 19 kandidatų, Krokuvoje – 4. Ar mes prastesni? Patingime išnaudoti savo privalumus investicijoms pritraukti? Realus Vilniaus potencialas yra dvigubai daugiau naujų gerai apmokamų darbo vietų. Jį būtina išnaudoti, tą ir padarysiu.

Nuo mero darbo labai priklauso investuotojų susidomėjimas Vilniumi. Tam, kad investuotojai norėtų sieti savo ateitį su Vilniumi, reikia vienodų sąžiningų verslo sąlygų, kad valdžia netrukdytų dirbti fiktyviomis kontrolėmis, nevilkintų išduoti leidimų ir neapkrautų investuotojų nereikalingais biurokratiniais reikalavimais.
Viena iš priežasčių, kodėl liberalų valdomos savivaldybės įvairių reitingų duomenimis Lietuvoje vertinamos geriau nei kitos yra ta, kad norintiems dirbti žmonėms pirmiausia stengiamasi netrukdyti.

Kiekvienas mikrorajonas - išskirtinis

Viena geriausių Europos sostinių Vilnius bus patogus miestas, nedūstantis nuo transporto kamščių. Šiandien Vilniaus plėtra primena keptuvėje išleistą kiaušinį. Viduryje – aukso trynys, toliau plyti plonesni sidabro laukai ir galų gale - apskurę pakraščiai. Vilniaus centre ir arčiau jo norėtų ir galėtų gyventi žymiai daugiau žmonių. Reikia skatinti galimybes turėti gerą būstą arčiau centro ir mažinti poreikį gyventi priemiesčiuose. Logiškai plečiantis miestui, spręstųsi mokyklų, transporto ir kiti infrastruktūros klausimai. Miesto rajonai ir priemiesčiai turi vystytis tolygiai.

Kiekvienas Vilniaus mikrorajonas – nuo senųjų (Senamiestis, Antakalnis, Žvėrynas) iki naujųjų (Šeškinė, Justiniškės, Lazdynai ar Pilaitė) – privalo būti patogus ir gyvas, išskirtinis, su savo traukos objektais ir sutvarkyta aplinka patogiam šeimų gyvenimui. Imsiuosi išspręsti dešimtmečiais marinuojamas užkimštų kiemų problemas: savivaldybė nemokamai parengs detaliuosius planus kiemų pertvarkymui ir per dvi savaites išduos leidimus.

Kviečiu susitikti prie atgimusios Neries

Per visą miestą vingiuoja Neris. Upė tiesiog laukia progos, kada galės virsti laisvalaikio, verslo ir transporto arterija. Daug metų vis kalbama apie būtinybę Neries pakrantę paversti patrauklia miestui ir jo svečiams, bet šie užmojai niekaip nevirsta realybe. Sutvarkysime Neries krantines, kad miestiečiai galėtų patogiai judėti nuo Valakampių iki Lazdynų. Nerį daug aktyviau nei iki šiol panaudosime vandens pramogoms, pavyzdžiui, greitaeigių katerių varžyboms. Esu tikras, kad greitai susitiksime prie Neries ir kartu dalyvausime meno projektuose arba piknike.

Aš mėgstu kalbėtis su žmonėmis ir girdėti jų nuomonę. Todėl žymiai daugiau klausimų spręs ne biurokratai, o bendruomenės.

Mūsų miesto įkūrėjas Gediminas, savo laiškais pakvietęs atvykti dirbti visų tautybių, tikėjimų ir amatų žmones, sukūrė tikrą laisvės stebuklą. Jei norime eiti į priekį su geriausiais Europoje, privalome atsigręžti į pamatines miesto vertybes – pagarbą čia norintiems gyventi ir verslo laisves. Tik taip Vilnius, kaip geriausiais savo laikais, bus modernus Europos miestas. Miestas, kuriame gera gyventi visiems nepaisant amžiaus, užsiėmimo, tautybės. Tuomet Vilniuje viskas bus gerai!