Seimas priėmė Valstybinio socialinio draudimo fondo („Sodros“) 2015 metų biudžetą. Didžiausi jo akcentai ir pakeitimai – atstatomos, didinamos pensijos ir išmokos gyventojams, kuriems per krizę pagrįstai ir nepagrįstai ankstesnės kadencijos valdantieji sumažino pajamas. 

Kitais metais bus tęsiamas šiemet jau pradėtų mokėti sumažintų pensijų kompensavimas. Bet neįmanoma gyventi tik praeitimi, atidavinėti buvusių valdančiųjų skolas žmonėms. Numatoma nuo 2015 metų liepos 1 dienos didinti draudžiamas pajamas ir bazinę pensiją. Senatvės pensijoms didinti skirta 22 mln. Eur. Prognozuojama, kad šių metų vidutinė senatvės pensija 860,82 Lt turėtų po truputį kasmet didėti ir planuojame, kad 2017 metais turėtų siekti 904,91 Lt. 

Nuo 2015 m. sausio 1 d. atkuriamos krizės metu sumažintos nedarbo išmokos ir ligos pašalpos. Ligos pašalpos, mokamos iš „Sodros“, dydis didinamas nuo 40 iki 80 procentų kompensuojamo darbo užmokesčio.

Didžiausia problema – biudžeto skolos

Prognozuojama, kad 2015 metais „Sodros“ biudžeto išlaidos bus 3,394 mlrd. Eur, t. y. 3,8 proc. (124,8 mln. Eur) didesnės nei 2014 metais, o pajamos planuojamos 155,1 mln. Eur mažesnės nei šių metų išlaidos. Taigi kitais metais planuojamas mažesnis „Sodros“ metinis deficitas negu šių metų, nes Lietuvos Respublikos Vyriausybė skyrė 52 mln. Eur sumažintų pensijų kompensacijoms ir 4 mln. Eur skolintų lėšų palūkanų dengimui kompensuoti. Taip pat iš „Sodros“ biudžeto daugiau nebus finansuojamas Darbo biržos išlaikymas. 

Vis dėlto net ir minėtos priemonės neišsprendžia svarbiausios „Sodros“ problemos – susikaupusios didelės skolos, kuri 2015 metais jau sieks 3,48 mlrd. Eur. Tikiuosi, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, parengusiai projektą, kartu su mokslininkais ir ekspertais pavyks objektyviai įvertinti esamą situaciją, tarptautinę praktiką kuriant tvarų socialinį modelį Lietuvoje, kuris sujungtų užimtumo politiką, darbo santykius ir socialinį draudimą į visumą. Tai turėtų užtikrinti didesnę socialinę apsaugą dirbantiems žmonėms, turint galvoje, kad demografinės situacijos prognozės Lietuvai – pesimistinės. Jau kitais metais Seimui bus pateikti įstatymų projektai šiems klausimams spręsti.

Opozicijos „audra“ dėl pačių pridarytų problemų

Priimant 2015 metų „Sodros“ biudžetą, valdantieji nuosekliai laikėsi rinkėjams duotų pažadų: pirmiausiai atstatyti krizės metu sumažintas išmokas, jas kompensuoti ir vėliau didinti pagal esamas valstybės finansines galimybes. 

Tuo tarpu opozicijos kaltinimai, populistiniai išsišokimai, įvairios manipuliacijos ir dvigubi standartai dėl fiskalinės drausmės prasilenkė su tiesa. Nejaugi dešinieji, siūlydami nedelsiant kompensuoti sumažintas pensijas, įsivaizduoja, kad visi pamiršo, jog būtent dabartinė opozicija ėmėsi drastiškų ir neteisėtų veiksmų mažinti pensijas, kurias šiuo metu tenka kompensuoti. 

Vyriausybė neatsisako galimybių 2015 metais, esant palankiam mokesčių surinkimui, ieškoti būdų paspartinti pensijų kompensavimą, tačiau, įvertinus dabartinę geopolitinę situaciją, didinti valstybės skolą būtų labai neatsakinga.

Pasibaigus lengvatai – nauja socialinio draudimo įmokų tvarka

Audringų diskusijų sulaukė ir Vyriausybės siūlymas, kuriuo nustatyta palengvinta socialinio draudimo įmokų mokėjimo tvarka individualių įmonių savininkams, tikrųjų ir komanditinių ūkinių bendrijų nariams bei mažųjų bendrijų nariams vienerius metus nuo pirmosios veiklos pradžios. Šiuo metu minėti asmenys gali įmokų nemokėti, jei neišsiims lėšų asmeniniams poreikiams (deklaruotų kaip su darbo santykiais susijusių pajamų), o įmokų nemokėjimo laikotarpis nebus įskaitytas į jų socialinio draudimo stažą.

Seimo nariai sulaukė daugelio savo verslą pradėjusių jaunų žmonių, mažųjų bendrijų narių prašymų pratęsti ligi šiol galiojusią tvarką, pagal kurią jiems nėra prievolės mokėti „Sodrai“ įmokų nuo minimalios mėnesinės algos. Seimas iš dalies atsižvelgė į minėtus prašymus ir nustatė, kad minėta lengvata bus taikoma visiems pradedantiems savarankiškai dirbti (vienerius metus nuo pirmosios veiklos pradžios), jauniems asmenims iki 29 metų, senatvės ir netekto darbingumo (invalidumo) pensijų gavėjams, taip pat asmenims, kurie jau yra apdrausti socialiniu draudimu kaip dirbantys kitais pagrindais.

Opozicija, kaltindama valdančiuosius smulkaus verslo žlugdymu, turėtų prisiimti atsakomybę už šių verslo atstovų prarastas socialines garantijas. Ne veltui lengvatos buvo taikomos kaip laikina priemonė būtent iki šių metų pabaigos. Todėl primenu žmonėms, kad mokėdami socialinio draudimo įmokas, jie pasirūpina savo būtinu stažu pensijai, motinystės ir ligos išmokomis.