Nejaugi šimtmečius skaičiuojantį, gotikos, baroko ir šiuolaikinės architektūros stebuklus pasauliui padovanojusio miesto kultūra susitraukė iki dviejų paminkliukų? Vargu.

Tačiau kai kurie politikieriai – populistai to labai norėtų. Juk taip paprasta – padabini savo „Facebook“ profilio viršelį užrašu „Už Vilnių be balvonų“ -  ir laimingas skaičiuoji būsimų rinkėjų balsus. Diskutuoti apie kultūrą nebereikia – griaukime!

Kieno gi pavyzdžiu nusprendė pasiremti tokie specialistai – kultūros „žinovai“? Galbūt Suomijos, Prancūzijos ar Vokietijos?

Panašu, jog ne. Juk Suomija patyrusi ir švedų, ir rusų okupacijos baisumus rado savyje stiprybės išsaugoti ir gatvių pavadinimus švedų kalba ir Rusijos imperatoriaus Aleksandro II paminklus. Jiems tai, kad ir skaudžios, bet tautos istorijos dalis, kurios nevalia ištrinti iš atminties.

Tokie iš konservatyvių politikų stovyklos skambantys šūkiai kur kas labiau primena chunveibinų laikų Kiniją, nei civilizuotą vakarų pasaulį.

Tas pats ir „apie vamzdį“. Nesuprantam, neaišku – griaukim!

O mes, socialdemokratai, sakome – NE. „Vamzdis“ Neries krantinėje, sovietinę okupacija menančios Žaliojo tilto skulptūros turi likti Vilniuje, nes tai mūsų tolerancijos ir vidinės kultūros rodiklis. Tai pavyzdys, kad einame Skandinavijos šalių kryptimi. Mes randame vietos ir „nesuprantam menui“ ir „okupacijos simboliams“, nes esame atviri lygiai kaip visas Vakarų pasaulis.

Bet palikime vamzdį ramybėje ir sugrįžkime į realaus kultūros paveldo pasaulį. O čia nelinksma. Nes ir čia į kairę ir dešinę savo idėjomis žarstosi liberalūs ostapai benderiai.

Miesto biudžete švilpauja vėjai, smaugia beveik 1,5 mlrd. litų skola, pinigų neužtenka net kiemsargių atlyginimams, o Vilnius ims ir pastatys (ne atkurs, ne rekonstruos, ne išsaugos), naujus Tautos namus.

Gražu, patriotiška, kilnu. Tik jau kažkur girdėta. Ar nebus čia antrasis Guggenheimas? Ir sakykit kokia bus šios statybos kaina? Kas sumokės tuos kelis šimtus milijonų litų?

Gal savivaldybė? Nepanašu. Jeigu ji turi tiek daug pinigų, tai kodėl šiemet biudžete kultūros plėtrai yra numatyta tik 18,5 mln. litų? Gal idėjos propaguotojas - meras A.Zuokas iš savo kišenės?

Sakote Europos Sąjunga? O gal dar ir Vyriausybė vieną kitą šimtą milijonų pametės? Ne, ponai liberalai. To tikrai nebus.

Milijonus skirti galima, bet jie turi tarnauti esamo, autentiško paveldo išsaugojimui, o ne populistų idėjoms įgyvendinti.

Besidedantiems dideliais patriotais siūlyčiau pažvelgti ne į Tautos namus, bet į baigiantį sunyktį sporto rūmų kompleksą. Nejaugi spėjome pamiršti šios erdvės sakralinę prasmę. Šio pastato konstrukcija pripažinta pasauliniu atradimu, bet ne tai svarbiausia. Juk čia buvo kuriama mūsų tautos istorija: 1988 m. čia įvyko Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio steigiamasis suvažiavimas, o 1991 m. visuomenė atsisveikino su Lietuvos laisvės kovotojais, žuvusiais prie Vilniaus televizijos bokšto. Nesutvarkyti sporto rūmai – nepagarba mūsų praeičiai.

Gerbdami savo praeitį, ne tik išsaugosime protėvių paveldą, bet ir uždirbsime pinigų miesto tvarkymui. Nereikės tada patyliukais bandyti privatizuoti svarbius miestui kultūros objektus – „Skalvijos“ kino centrą ar OKT/Vilniaus miesto teatro patalpas.

Apklausos liudija, kad dažniau atkeliauti į Vilnių turistus paskatintų galimybė susipažinti su miesto ir rajonų istorija. Ką rodysime svečiams iš užsienio, kai paskutines kelnes parduosime?

Aktyviau restauruojant senamiestį, esamus paveldo objektus turistų skaičius nuo esamų 800 tūkst., galėtų padidėti 1,5 karto iki 1,2 – 1,4 mln. kasmet.

Ir svarbiausia - ne politikų reikalas vertinti kultūrą ir meną, kištis į procesus. Politikai turi sukurti prielaidas kultūrai augti. Vilniečiai! Kurkime kultūringą Vilnių!