Maža to, socialdemokratai nesilaiko savo politinių pažadų ir nepaisant kalbų, kad „konservatoriai viską praskolino“, patys suplanavo deficitinį biudžetą. Toliau bus imamos naujos paskolos ir dar labiau didinami valstybės įsipareigojimai. Tačiau nepaisant nepriteklių Vyriausybė surado 800 tūkst. litų Kaišiadorių turgaus statybai.

Neskaidrūs sprendimai

Keista matyti, kad biudžeto projekte šalia rimtų išlaidų eilučių – policijai, krašto apsaugai, ligoninėms yra ir atskira eilutė Kaišiadorių turgui. Kas gi taip kurioziškai planuoja biudžetą?

Vienas iš pagrindinių biudžeto planuotojų yra įtakingas socialdemokratas Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Bronius Bradauskas. Jis žurnalistams prisipažino, kad asmeniškai įtakojo, kad atsirastų ekskliuzyvinis finansavimas turgui Kaišiadoryse, kur yra jo asmeninė rinkimų apygarda.

Socialdemokratai per rinkimus skelbė, kad svarbiausia yra paprastas žmogus, o dabar matyti, kad mokesčių mokėtojų lėšos skirstomos ne pagal valstybinius prioritetus, bet pagal asmeninius nurodymus.

Aukščiausi šalies pareigūnai turėtų rodyti pavyzdį ir skaidrumą, bet priešingai, skirsto pinigus pagal asmeninę naudą.

Turgus valstybinio masto projektas?

Valstybė iš savo biudžeto skiria lėšų nacionaliniams projektams, kurie turi įtakos visai šalies gerovei – dujų terminalui, Rail Baltica geležinkeliui ir pan. Smulkesni projektai, tokie kaip turgūs, gatvės, parkai finansuojami iš savivaldybių biudžetų.

Vilniuje turgūs įrenginėjami ir tvarkomi už privačių investuotojų lėšas. Kalvarijų turgaus nuomininkai ne tik iš savo lėšų stato paviljonus ir įrengia prekybos vietas, bet už tokią teisę dar moka po 1,2 mln. litų savivaldybei nuomos mokesčio. Kodėl tokia schema negali būti įgyvendinama Kaišiadoryse?

Dešinieji yra mažiau valstybės piliečiai nei kairieji

Ši koalicija jau ne pirmą kartą priima nepotistinius ir šališkus sprendimus. Šių metų biudžete buvo skirta 32,3 mln. litų Švietimo įstaigų modernizavimo programai, tačiau daugiausiai valstybės investicijos pasiekė tas apygardas, kuriose išrinkti valdančiosios koalicijos nariai.

Lygiai tas pats yra su gatvių ir kelių remontu. Iš 42 milijonų susisiekimo ministro paskirstytų pinigų vietinės reikšmės gatvių remontui dešiniesiems palankūs Vilniaus ir Kauno miestai negavo nei cento.

Tuo tarpu buvęs vidaus reikalų ministras lengva ranka atseikėjo 1,5 mln. litų Rusnės miesteliui tvarkyti, kur namą turi bendrapartietis Remigijaus Žemaitaitis.

Panašu, kad politiškai angažuoti valdantieji kitąmet neras lėšų Kaunui bei visai Lietuvai svarbiam Panemunės tiltui statyti. Turbūt nebeliko po Kaišiadorių turgaus. Galima numanyti, kad pagrindinė priežastis paprasta, kauniečiai skirtingai nei kaišiadoriečiai, nebalsuoja už socialdemokratus.