A. Butkevičius po balsavimo pareiškė, kad opozicija, bandydama priversti Vyriausybę grąžinti žmonėms jiems priklausančius pinigus, tik klaidina visuomenę, kadangi jokios kompensacijos iš tiesų nėra. Pasak premjero, su „Gazprom“ susitarta tik dėl nuolaidos:

„Ta permoka nėra koks nors krepšelis gautų realių pinigų, kurie dabar guli kišenėje ir galima būtų juos leisti, kaip įsivaizduoja opozicija. Tai tiesiog iš „Gazprom“ gauta nuolaida, leidžianti ateinantiems keleriems metams sumažinti dujų kainą“, – iš Seimo tribūnos tikino Ministras Pirmininkas.

Premjeras, kaip jau yra tapę įprasta, galvoja viena, sako antra, o daro – trečia. Prieš kurį laiką (birželio 12 d.) opozicijos prispaustas iš tos pačios Seimo tribūnos A. Butkevičius pats akcentavo, jog su „Gazprom“ susitarta ne tik dėl mažesnės dujų kainos, bet ir dėl kompensacijos už praeityje taikytą neteisingą dujų kainą: „Už laikotarpį nuo 2013 m. sausio 1 d. iki 2014 m. gegužės 1 d. bendra kompensacijos suma sudaro 331 mln. Lt“.

Būtent tai ir pabrėžėme Seime pristatytoje rezoliucijoje – kad „Gazprom“ jau sutiko sumokėti daugiau nei trečdalio milijardo litų kompensaciją ir siūlėme Vyriausybei priimti reikiamus sprendimus, kaip ir kada tie pinigai galėtų pasiekti už šilumą ir elektrą permokėjusius vartotojus.

Joje taip pat pažymėjome, kad sutikdamas sumokėti kompensaciją „Gazprom“ pripažino, jog nuo 2013 m. sausio 1 d. dujas „Lietuvos dujoms“ pardavė neteisinga ir per didele kaina. Taip „Gazprom“ netiesiogiai pripažino ir tai, kad neteisingą kainą taikė nuo pat 2008 m., nes būtent tada numatyta kainų skaičiavimo formulė, kuri nesikeitė iki pat 2014 m. vidurio.

2008 m. neteisingai pakeista kainų skaičiavimo tvarka buvo ne kas kita kaip politinė bausmė Lietuvai ir šalies Vyriausybei, garsiai prakalbusiai apie dujų tiekimo monopolijos išardymą. Tuomet priimtoje energetinėje strategijoje atsirado Suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo projektas, įvestos papildomos reguliacinės pelno normos bei, svarbiausia, apsispręsta pradėti įgyvendinti trečiąjį ES energetinį paketą, skirtą sukurti konkurenciją dujų rinkoje, o ne prašyti išimties ir jo netaikyti.

Dabar matome, kad būtent dėl šių priemonių „Gazprom“ buvo priverstas pripažinti neteisingą kainos nustatymą bei grąžinti pinigus šalies šilumos vartotojams, permokėjusiems už šildymą dėl per didelės dujų kainos. Kainos sumažinimas, kitaip sakant, nuolaida, apie kurią kalba A. Butkevičius, yra reakcija į sėkmingą Suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo statybą, įgyvendintas ES trečiojo energetinio paketo normas bei yra racionalus „Gazprom“ žingsnis siekiant sumažinti būsimus savo nuostolius Stokholmo arbitraže.

Reikia pabrėžti, kad būtent šilumos vartotojai buvo priversti prisiimti didžiausią papildomą naštą dėl „Gazprom“ politiškai nustatytų neteisingų dujų kainų. Todėl Vyriausybė, valdanti „Lietuvos dujas“, privalo grąžinti vartotojams atgautus, pastarųjų permokėtus pinigus. Deja, stebint dabartinę situaciją kyla klausimų dėl to, ar Vyriausybės delsimas nereiškia to, kad iš „Gazprom“ atgauti žmonių permokėti pinigai yra suplanuoti panaudoti kažkur kitur. Valstybės biudžetas perkrautas, o naujų pažadų vis daugėja.

Vyriausybė, atrodo, patį pinigų vagystės faktą pripažįsta, tačiau grąžinti jų teisėtiems savininkams neketina. Visa ši istorija tampa panaši į situaciją, kai policininkas pagauna žmogaus pinigus pavogusį vagį, tačiau praneša, kad pinigų savininkui negrąžins. O vėliau savavališkai nusprendžia šiuos pinigus investuoti į naujus policijos automobilius, kad esą žmonės būtų dar saugesni.
Pasitikėjimo Vyriausybės ketinimais neprideda ir tai, kad prieš kurį laiką A. Butkevičius slėpė net patį kompensacijos faktą, gautinos permokos sumą bei neteikė visuomenei dokumentų, susijusių su kompensavimo procesu. Nebuvo jokio oficialaus Vyriausybės pranešimo apie derybų su „Gazprom“ rezultatus. Taip pat nebuvo aišku kas, kada, kur ir dėl ko susitarė, o visa kompensavimo suma – 331 mln. litų iš Vyriausybės vadovo buvo išgauta tik po pakartotino kvietimo į Seimo posėdį.

Kritiką dėl pasiūlytos rezoliucijos išreiškusi socialdemokratė B. Vėsaitė, kuri Seimo salėje ragino opoziciją „neišradinėti dviračio“, kadangi kompensacijų grąžinimo klausimui sukurta atskira darbo grupė, atrodo, pamiršo, kad jos partijos vadovas dar birželio 12 d. Seime vykusioje Vyriausybės valandoje opoziciją tikino, kad kompensacijos klausimas bus artimiausiu metu išspręstas:

„Kaip tik šiuo metu Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija atlieka skaičiavimus. Kaip jūs puikiai žinote, prieš kurį laiką jie buvo savarankiškai netgi priėmę sprendimus, nepaisydami kitokios kabineto nuomonės. Bet aš tikiuosi, kad baigę skaičiavimus jie pateiks Vyriausybės kabinetui informaciją, mes ją valdysime ir jus informuosime“.

Jau praėjo beveik pusmetis nuo to laiko, kai buvo sutarta su „Gazprom“ dėl permokos už neteisingas kainas grąžinimo, tačiau Vyriausybė iki šiol nesugebėjo patvirtinti jokios kompensacijų grąžinimo vartotojams tvarkos – nėra nustatyta, kaip šie teisėtai šilumos ir elektros vartotojams priklausantys pinigai juos pasieks. Natūralu, kad toks Vyriausybės neveiksnumas kelia rūpestį opozicijai.

Valdantieji žmonių pinigus jau susidėjo į gilią kišenę, todėl nenuostabu, kad B. Vėsaitės kolega, taip pat socialdemokratas A. Sysas, net nedvejodamas rėžė, kad pristatyta rezoliucija yra tik grynas populizmas, o konservatoriai patys negrąžino sumažintų pensijų.

Gerbiamas A. Sysai, nepainiokite „kotletų su gėlėmis“ – vartotojų sumokėtų pinigų grąžinimas anaiptol nėra populizmas ir neturi būti tapatinamas su jautriu pensijų grąžinimo klausimu. Grąžinant sumažintas pensijas reikia papildomų išlaidų iš biudžeto, o kompensacijos už permokas šilumai jokių biudžeto išmokų nereikalauja. „Gazprom“ pats sutinka grąžinti žmonėms pinigus, tereikia pasirūpinti, kad šie pinigai pasiektų tuos, kuriems jie teisėtai priklauso. 

Atrodo, kad vieningai prieš rezoliuciją balsavusiems socialdemokratams vis dėlto teks nusivilti. Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) pastarosiomis dienomis inicijavo tyrimą dėl AB „Lietuvos dujos“ veiksmų, galimai piktnaudžiaujant dominuojančia padėtimi ir nesiimant veiksmų kompensuojant permokas: „AB „Lietuvos dujos“ nuo 2013 sausio 1 d. OAO „Gazprom“ yra suteikusi 20,95 proc. gamtinių dujų importo kainos nuolaidą, tačiau AB „Lietuvos dujos“ nebuitiniams vartotojams tiekiamų gamtinių dujų kainą sumažino tik už laikotarpį nuo 2014 m. gegužės 1 d. ir iki šiol nepateikė informacijos, kokių veiksmų imsis ir kaip kompensuos susidariusį skirtumą 2013 m. sausio 1 d.–2014 m. balandžio 30 d. laikotarpiu“.

Komisijos inicijuojamas tyrimas turinio prasme yra visiškai sutampantis su Seime valdančiųjų atmesta rezoliucija, tik šį kartą A. Butkevičius nesugebės taip lengvai užtildyti sau nepalankių klausimų.

Baigiant reiktų pasakyti, kad neigdami tikrovę ir politizuodami klausimus vien dėl to, kad pasiūlymai parengti konservatorių, pasipūtėliškai elgdamiesi valdantieji be jokio reikalo kiršina visuomenę ir kelia niekam nenaudingą sumaištį dėl paprastų ir visiškai nesunkiai išsprendžiamų klausimų.