Greičiausiai visai atsisakytumėte jo paslaugų.

Tada elektrikas pareikštų, kad jo paslaugų atsisakyti galite, bet tam reikėtų sumokėti sumą, kuri jūsų sandorio vertę viršija 52 kartus. Ką tai reikštų – kad elektrikas išprotėjo ar kad jis yra niekšas, laikantis jus kvailiu? Panašūs klausimai kilo Mažeikių gyventojams, stojusiems į kovą prieš negarbingai žaidžiantį dujų tiekėją.

Dujas mažeikiškiams tiekianti įmonė „Saurida“ 2012 metų gruodį pastovią suskystintų naftos dujų kainos dalį vienašališkai pakėlė nuo 6,05 Lt iki 18,15 Lt, tuo sukeldama gyventojų pasipiktinimą.

Daugiau nei 600 vartotojų pateikė įmonei prašymus atjungti dujų tiekimą jų namuose. Šių prašymų „Saurida“ nepatenkino, tačiau nustatė tiesiog komišką, neįgyvendinamą reikalavimą – norintys atsisakyti dujų, turi iškelti dujų tinklus iš savo butų į laiptines.

Mažeikių savivaldybės atstovai iki šiol į konfliktą nesikišo ir šiuo klausimu savo gyventojams niekuo nepadėjo. Todėl liko vienintelis kelias – 2013 metų kovą su visuomenininkais įkūrėme Mažeikių vartotojų asociaciją ir kreipėmės į teismą.

Mažeikių rajono apylinkės teisme 25-ių ieškovų pateikta, 6 tomus sudaranti byla buvo nagrinėjama 14 mėnesių. Tuo laikotarpiu dujų tiekėjas, įsikišus valstybės tarnyboms, atšaukė savo reikalavimą dėl dujų vamzdžių iškėlimo į laiptines, tačiau netrukus įmonė gyventojams pateikė kitą iššūkį, nes iškėlė naują sąlygą – buvo nustatytas niekuo nepagrįstas 317 Lt atjungimo įkainis. Be to, bylos nagrinėjimo metu „Saurida“ ieškovams už nevartojamas (!) dujas skaičiavo skolas, siekusias 300-900 Lt.

Vykstant teismo procesui Mažeikių rajono savivaldybė ne tik nepadėjo miesto gyventojams, bet ir savotiškai trukdė. Pavyzdžiui, savivaldybės juridinio skyriaus vedėjas, turėjęs veikti ieškovų pusėje, ne kartą pasisakė prieš juos, užstodamas „Sauridą“. Todėl daug kam kilo paprastas klausimas: ar kartais dujų tiekėjo veiksmai nebuvo palaiminti savivaldybės vadovų? Nekokį įspūdį daro jau vien tai, kad Mažeikių rajono savivaldybė „Sauridai“ yra išnuomojusi per 2,4 km dujų tinklų už išskirtinai simbolinį 40 Lt metinį mokestį.

Galiu priminti, kad „Saurida“ tėra lašas jūroje – dujininkai, turėdami tvirtą užnugarį, ne kartą siekdami naudos kovojo prieš Lietuvos žmonių interesus. Jau žinoma, kad ir „Lietuvos dujos“ apgaule, piktnaudžiaujant tarnybine padėtimi ir klastojant dokumentus, iš Lietuvos gyventojų nepagrįstai priskaičiavo per 3 mln. Lt. Dar seniau plačiai nuskambėjo žinia, kad sukčiauja ir vartotojus apgaudinėja Kretingoje suskystintas dujas pardavinėjančios įmonės.

Neverta pamiršti ir strateginių mūsų valstybės interesų. Kas kitas, jei ne skirtingas dujininkų įmones vienijanti Lietuvos dujų asociacija aršiai kovojo prieš SGD terminalą ir dėl jo net kreipėsi į Europos Komisiją, nes bijojo prarasti savo monopoliją? Ką jau kalbėti apie patį Rusijos gigantą „Gazprom“, dujas mums neteisėtai parduodantį už plėšikišką kainą ir nuolat keičiantį susitarimus... 

Akivaizdu, kad dujų verslas tiek Lietuvoje, tiek rytinėje mūsų kaimynėje dažnai prasilenkia su padorumu. Tačiau yra ir šviesioji pusė, kuria man teko įsitikinti pačiai – dujininkų nesąžiningumą galime nugalėti. Reikia tik drąsos ir užsispyrimo.

Mažeikių vartotojų asociacija teisme pasiekė pergalę: dujos bus atjungiamos nemokamai, skolos neskaičiuojamos, o atjungimas turės įvykti per 10 dienų nuo prašymo pateikimo dienos. „Sauridai“ teks sumokėti ir 12 644 Lt teismo išlaidų.

Gerų žinių yra ir kituose frontuose. Liepos viduryje Vilniaus apylinkės teismui buvo perduota byla su kaltinamuoju aktu dėl „Lietuvos dujų“ nusikalstamų veikų. Konkurencijos taryba paskyrė baudą koncernui „Gazprom“, o Stokholmo arbitraže įmonės laukia Lietuvos iškeltas 4,5 mlrd. Lt vertės ieškinys. O kur dar malonios naujienos apie SGD terminalą, kuris spalio mėnesį įplauks į Klaipėdos uostą ir sukurs šalyje dujų rinką, panaikindamas „Gazprom“ monopolį.

Mažos ir didelės Lietuvos žmonių pergalės, prasidedančios Mažeikių rajono apylinkės teisme, o pasibaigiančios Stokholmo arbitraže ar Lietuvos laivą „Independence“ pagaminusioje Pietų Korėjoje, neleidžia abejoti, kad esame stipri ir vieninga tauta. Šios pergalės stiprina žmonių pasitikėjimą teisingumu ir pačiais savimi, nes įrodo, kad vienybė gali įveikti ir labai galingus priešininkus. Tokia drąsia ir užsispyrusia šalimi aš didžiuojuosi, greta tokių žmonių gyventi ir su jais dirbti man visada bus gera.