I Pasaulinis karas: imperijų griūtis

Austrijos-Vengrijos sosto įpėdinio Pranciškaus-Ferdinando ir jo sutuoktinės nužudymas Sarajeve 1914 m. birželio 28 d. tapo pretekstu didžiosioms Europos galybėms pradėti I Pasaulinį karą. Kartu šie šūviai baigė šimtamečių imperijų – Austrijos-Vengrijos, Rusijos, Osmanų erą. Gavrila Principas, kurio išpuolis, kaip ir labai daug kas Vakarų Balkanuose, vertinamas prieštaringai: bosniai ir kroatai jį vadina teroristu, serbai – išlaisvintoju, padėjusiu pamatus naujai tvarkai Vakarų Balkanuose, padarė tai, kas buvo kruopščiai suplanuota ir nebuvo netikėta. Didžiosios Europos šalys laukė šios žiežirbos, ir ji uždegė didelį laužą.

Nežiūrint katastrofiškų I-ojo Pasaulinio Karo praradimų (Serbija prarado daugiau nei 700 tūkst. žmonių, arba 16,11 proc. gyventojų, arba apie pusę visų darbingo amžiaus vyrų, ir tai didžiausi IPK praradimai tarp visų kare dalyvavusių šalių), Serbija šį karą vadina vieninteliu jų laimėtu karu. Po 600 metų okupacijos regione vėl susikūrė nepriklausomos valstybės. Po I PK susidarė sąlygos susiformuoti naujai valstybei, vienijusiai pietų slavų tautas - serbų, kroatų ir slovėnų karalystei (karalystės teritorija apėmė ir dabartinę BiH, Juodkalnijos ir Makedonijos teritoriją). 

Lina Rukštelienė
Tito, sumaniai pasinaudodamas Maskvos parama kuriant Jugoslaviją bei įsitvirtinant valdžioje, vėliau nutraukė jį pradėjusius pančioti ryšius ir sukūrė valstybę, kuri ne tik buvo socialistinė, užtikrinanti vidutinišką, bet garantuotą gerbūvį visiems savo piliečiams, bet laviruodamas bei bendraudamas su laisvu pasauliu, atvira ir Vakarams.
Po karo susidariusi valstybė apėmė didelę teritoriją, jungė skirtingas tautas, kurios dar niekada nebuvo buvusios apjungtos į vieną „nacionalinę valstybę“. Vienoje valstybėje gyveno didelės katalikų, ortodoksų ir musulmonų bendruomenės, slovėnai, serbai, kroatai, juodkalniečiai, žydai, čigonai ir kiti. I PK karo žaizdų gydymas, nacionalinio identiteto stiprėjimas, ekonomikos augimas, demografinės padėties kitimas sudarė sąlygas stiprėti valstybei. Tačiau tuo pat metu stiprėjo ir tarpetniniai konfliktai, mažumos, kuriomis buvo visos tautos, išskyrus serbus, suvokė, kad jų padėtis naujoje nacionalinėje valstybėje yra kur kas blogesnė nei gyvenimas buvusiose imperijose. Imperijos buvo daugiatautės savo sudėtimi ir etniniai skirtumai jose nebuvo iškeliami ir pabrėžiami, jie suniveliuodavo. O nacionalinėje valstybėje, vyraujanti nacija jautė turinti prigimtinę teisę nepaisyti mažumų norų, poreikių. Su šiuo nauju iššūkiu nebuvo pasirengta susitvarkyti.

II Pasaulinis karas

Taikos laikotarpis tarp dviejų pasaulinių karų buvo apgaulingai ramus ir tarpetninė neapykanta, brendusi 20, o gal ir 200 metų, driokstelėjo neregėtu žiaurumu II PK metais. Čia galėjo susidaryti įspūdis, kad karo metu visi kariavo su visais ir dar tuo pat metu: četnikai (serbų monarchistai) su partizanais (komunistai), partizanai su ustašiais (kroatų nacionalistai), partizanai su naciais, naciai su četnikais. Naikinami buvo romai, žydai, serbai, musulmonai ir kroatai. Žiaurumai, vykdyti V. Balkanuose, buvo beprecedentiniai. Ir paradoksalu tai, kad jie buvo vykdomi prieš vakarykščius ir rytojaus bendrapiliečius. 

Po II PK, partizanų vadas, kurio vadovaujama kariuomenė karo pabaigoje užėmė didžiąją dalį Jugoslavijos teritorijos, Josipas Broz Tito, charizmatiškas, valdingas ir puikiai gebėjęs laviruoti kroatų-slovėnų kilmės lyderis vėl suvienijo visas pietų slavų tautas į vieną valstybę. Ir tai kas gal būtų buvę neįmanoma kitose vietose, Jugoslavijoje tapo realybe – vakarykščiai mirtini priešai vėl apsigyveno vienoje šalyje, kurdami bendrą gerbūvį ir propaguodami bendras vertybes.

Pietų slavų valstybė - Jugoslavija

Lina Rukštelienė
Sunku net suvokti, kad XX a pabaigoje (vos prieš 20 metų) Europoje buvo negailestingai žudomi ištisi kaimai, kuriamos koncentracijos stovyklos, snaiperiai medžiojo apgulto Sarajevo gyventojus, Zagrebas buvo apšaudomas, UNESCO perlas Dubrovnikas – bombarduojamas.
Įdomi tai buvo šalis. Unikali ir santykinai sėkminga. Po tokių kritinių metų bet kurioje kitoje vietoje būtų sunku įsivaizduoti koegzistencijos galimybę, bet Tito, kurį dar ir šiandien jaunas kroatų gidas vedžiodamas po jo memorialinį muziejų Kroatijos Brioni saloje su pasididžiavimu vadina „mūsų prezidentas“, sumaniai pasinaudodamas Maskvos parama kuriant Jugoslaviją bei įsitvirtinant valdžioje, vėliau nutraukė jį pradėjusius pančioti ryšius ir sukūrė valstybę, kuri ne tik buvo socialistinė, užtikrinanti vidutinišką, bet garantuotą gerbūvį visiems savo piliečiams, bet laviruodamas bei bendraudamas su laisvu pasauliu, atvira ir Vakarams. Kroatijos pajūryje ilsėjose vokiečiai ir olandai, jugoslavai laisvai keliavo po Europą, dirbo Vokietijoje, Austrijoje. Siuntė uždirbtus pinigus atgal į Jugoslaviją, taip turtindami savo šalį. Jugoslavijos pasas buvo vertinamas ir gerbiamas, kadangi suteikė galimybę keliauti tiek į rytus, tiek ir į vakarus. Jugoslavijoje nuslūgo etninė įtampa. Gyventojai vis labiau jautėsi jugoslavais, nepabrėždami savo etninės priklausomybės.

Šalies musulmonai gali būti dėkingi išradingajam Tito režimui už naujos tautybės sukūrimą. Septintojo dešimtmečio pabaigoje musulmonams gyvenantiems Jugoslavijoje buvo pasiūlyta vadintis musulmonais kalbant apie jų tautybę. Taip šalia serbų, kroatų, slovėnų atsirado nauja tautybė – musulmonai. Dar ir šiandien galima skaityti tekstų, kur kalbama apie musulmonus, kaip tautybę, o ne atitinkamos religijos išpažinėjus.

Dar Tito valdymo metais buvo pradėta kalbėti apie Jugoslavijos ateitį po jo valdymo pabaigos. Tačiau nebuvo tikimasi, kad tik 10 taikos metų bus skirta jo sukurtai valstybei po jo mirties. Tito vairą perėmę politikai nepasižymėjo reikiamomis vadovo savybėmis, taip pat ir neturėjo pakankamo autoriteto. Ir jų vykdoma politika buvo daugiau kiršinanti, nei taikanti. Valdžia darė klaidas (kas galėtų paneigti, kad sąmoningai?) nacionaliniai skirtumai tapo vėl pabrėžiami. Tai pasiekė apogėjų 1989 metais, kuomet buvo panaikinta Kosovo autonomija bei etniniai nesutarimai iškelti aukščiau kitų problemų.

Post Jugoslavija

Ir susidarius palankioms sąlygoms, sugriuvus Berlyno sienai, jau atsiskyrusios nacionalinės buvusios Jugoslavijos valstybės įsivėlė į naują karą: kraupių nusikaltimų žmogiškumui, žeminantį tarpetninį konfliktą Europos viduryje. Senos žaizdos buvo atvertos, skausmas pažadintas ir tai tapo nuosprendžiu daugiau nei 100 tūkstančių žmonių, kurie žuvo šiame kare. O kiek dar sužeistų, priverstų tapti pabėgėliais (skaičiuojama, kad daugiau nei 2,5 mln. žmonių buvo priversti palikti savo gyvenamas vietas, jų grįžimas iki dabar dar nėra pasibaigęs). Sunku net suvokti, kad XX a pabaigoje (vos prieš 20 metų) Europoje buvo negailestingai žudomi ištisi kaimai, kuriamos koncentracijos stovyklos, snaiperiai medžiojo apgulto Sarajevo gyventojus (Sarajevo apgultis, kuri tęsėsi beveik 4 metus, ir buvo ilgiausia sostinės apgultis pasaulio istorijoje, pareikalavo daugiau nei 10 tūkst. civilių aukų, iš jų 1,5 tūkst. vaikų), Zagrebas buvo apšaudomas, UNESCO perlas Dubrovnikas – bombarduojamas. Karo Bosnijoje ir Hercegovinoje žiaurumų simboliu tapusio XVI a. statyto Mostaro miesto tilto sugriovimas demonstravo kare dalyvaujančiųjų pusių kovų beprasmiškumą.

Lina Rukštelienė
Šiandien dar nėra subrendusios sąlygos kalbėti apie Kosovo nepriklausomybės pripažinimą, ar jos narystę JT, bet šis laikas jau artėja. Ir visa tai vyksta dėl ES magnetizmo.
Daytono taikos sutartis, kokia kritikuojama ji bebūtų šiandien, sudarė sąlygas pabaigti karą, taikos tarpininkai privertė prie derybų stalo susėsti etninių grupių ir valstybių lyderius. Buvo sukurti naujos trapios tvarkos pamatai. Gal ir netobuli, bet vieninteliai įmanomi tuo metu. Šiandien mes galim matyti, kad Bosnijos ir Hercegovinos egzistavimas labai komplikuotas, tačiau tai jau daugiau vietos politikų, o ne 1995 m. dėl taikos sąlygų susiderėjusių diplomatų, politikų, kariškių kaltė.
Praėjus 5 metams po karo pabaigos valdžioje neliko nei pagrindinių karo architektų Kroatijos prezidento F. Tudžmano (mirė 1999 m. gruodžio mėn.) ir Serbijos Prezidento S. Miloševičiaus (demokratinės Serbijos jėgos privertė atsistatydinti 2000 m. spalį), nei tokios stiprios priešpriešos tarp tautų ir valstybių. Šalys gydė karo žaizdas, atstatinėjo valstybes, kūrė modernias valdymo struktūras. 

XXI amžius – 100 metų po imperijų griūties

Praėjo visai nedaug laiko: Juodkalnija atsiskyrė nuo Serbijos, Kosovas paskelbė nepriklausomybę, Slovėnija ir Kroatija tapo NATO ir ES narėmis, kitos šalys siekia narystės vienoje arba abiejose šiose organizacijose. Serbijos ir Kosovo premjerų, tarpininkaujant ES Vyriausiajai įgaliotinei užsienio reikalams ir saugumo politikai C. Ashton, vykdomos derybos Belgrado-Prištinos dialogo formate yra absoliučiai išskirtinis procesas, vertas atskiro nagrinėjimo. Vakarykščiai nesutaikomi priešininkai, kurių priešiškumas kartais netgi gali būti įvardinamas kaip prigimtinis, ramiai kalba apie valstybių gyvenimo atskyrimą, nacionalinių institucijų sukūrimą, bendradarbiavimą. 

Šiandien dar nėra subrendusios sąlygos kalbėti apie Kosovo nepriklausomybės pripažinimą, ar jos narystę JT, bet šis laikas jau artėja. Ir visa tai vyksta dėl ES magnetizmo. Narystės ES perspektyva sudaro sąlygas daryti nuolaidas ir priimti sprendimus neįsivaizduojamus dar visai neseniai. Ir po kelerių, gal po 10-15 metų visos šios vakarų Balkanų valstybės vėl bus viename junginyje – Europos Sąjungoje. Bendromis vertybėmis, laisve, pagarba individui, demokratija paremtoje šalių sąjungoje, kurioje etniniai skirtumai matomi, kaip vertybė, kurią reikia puoselėti ir išlaikyti. Tikėkimės, kad dabartinis taikos ir sutarimo laikotarpis Vakarų Balkanuose tęsis, o rašytojo Gojko Berič teiginys, kad „bosnių, kroatų ir serbų savimonė negyvena toje pačioje valstybėje“ bus paneigtas. (Niekieno žemė, Gojko Berič).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)