Niekam nėra naujiena, kad jie egzistavo nuo pat valstybės atsikūrimo ir, apsipratę su naujomis aplinkybėmis bei prisitaikę prie demokratijos teikiamų galimybių, toliau sėkmingai klesti.

Galima būtų daugybę prirašyti, kaip jie žemina ir su purvais maišo Lietuvą ir Europos Sąjungą, kartu pilnomis saujomis semdami europietiškas galimybes ir gėrybes. Nepaisant „vertybinės“ mūsų Rytų kaimynės aukštinimo, kažkodėl į tą pusę nesidairo ir emigruoti ten neketina.

Jau nebestebina, kad kolorado vabalai užima aukštus postus savivaldybėse, Seime ir Vyriausybėje. Su Vladimiro Putino atėjimu į valdžią, iš lėliukės stadijos išsiritę vabalai pradėjo aktyviai veikti ir naikinti Lietuvos galimybes pasipriešinti agresijai.

Kodėl užkliuvo šauliai?

Šaulių sąjunga yra bene vienintelė organizacija į kurią gali jungtis visi Lietuvos piliečiai nusitekę ginklu apginti savo valstybę. Reikia pripažinti, kad ši organizacija niekada nesimaudė politikų malonės spinduliuose, todėl finansavimo ir kitokio aprūpinimo tenka tik trupiniai. 

Lietuvos šaulių sąjunga susikūrė ir išgyvena tik savo narių entuziazmo dėka. Uniformas, ekipuotę bei patalpas dažniausiai tenka pirkti ir išlaikyti iš savo asmeninių lėšų. Šaulių judėjimas apima ne tik didžiuosius Lietuvos miestus, bet ir mažus miestelius nuo Seredžiaus iki Joniškio, nuo Skuodo iki Šalčininkų. Taigi nei viena kita Lietuvos gynybos organizacija neturi tokio gausaus rėmėjų tinklo. Šauliai yra parengti žymiai universaliau, nei kariai ar savanoriai. Šauliai ginkluoto konflikto metu gali atlikti ne tik kario, bet ir policininko ar gaisrininko funkcijas.

Atsižvelgiant į naujas nekonvencinės karybos tendencijas, kai pradinėse konflikto fazėse miestų savivaldybes užima ir karinius dalinius blokuoja „žalieji žmogeliukai“ ir nepatenkinti „vietos“ gyventojai, nei kariuomenė, nei savanoriška krašto apsaugos tarnyba tokioms nesimetriškoms grėsmėms neturi greito atsako dėl savo hierarchinės struktūros. Pirmi „žaliųjų žmogeliukų“ veiksmai Lietuvos teritorijoje galėtu vykti pagal Ukrainos scenarijų, o tam efektyviausiai galėtų pasipriešinti Lietuvos šauliai. Kadangi nėra nė vienos savivaldybės, kur nebūtų Šaulių sąjungos kuopos ar atskirojo būrio, o jiems, kitaip nei kariuomenei ar KASP, nereikia kariuomenės vado ar ministro įsakymo veikti, todėl „žalieji žmogeliukai“ jau pradinėje fazėje patirtų stiprų pasipriešinimą.

Šauliai, kurie turi universalų karinį pasirengimą, yra patriotiškai nusiteikę, mokymams naudoja savo laisvalaikį, yra labiausiai motyvuoti ginti Lietuvą, o svarbiausia, jei skirtingai, nei kariuomenė nelauks, kol kažkas duos įsakymą, jie tiesiog nuo pat agresijos pradžios imsis ginti Lietuvą – tai nepaprastai erzina kolorado vabalus.

Ministro Oleko pasikeitimas

Krašto apsaugos ministerija pateikė Vyriausybei tokį Lietuvos šaulių sąjungos įstatymo „patobulinimą“, po kurio priėmimo faktiškai nebeliktų pačios Šaulių sąjungos. Čia pateikiu tik vieno straipsnio pakeitimo lyginamąjį variantą, kuri atskleidžia visas užmačias:

„rengia šaulius ginkluotai valstybės gynybai ir pilietiniam pasipriešinimui, o ginkluotos gynybos nuo agresijos (karo) metu dalyvauja ginkluotoje valstybės gynyboje ir pilietiniame pasipriešinime;“

Kaip akivaizdžiai demonstruoja šis pakeitimas, Šaulių sąjunga prilyginama mezgėjų būreliui (te neįsižeidžia mezgimo mėgėjai), nes panaikinamas organizacijos dalyvavimas ginkluotame valstybės gynime, o į mitingą nueiti ir protestą pareikšti organizacija juk nebūtina...

Ar gali sveiko proto gynybos ministras naikinti savo šalies gynybinius pajėgumas akivaizdžios grėsmės akivaizdoje? Pasirodo, kad gali, jei pas jį kolorado vabalo siela.

Labiausiai stebina ministro Oleko konversija iš žmogaus, kuris 1991 metu sausio mėnesį prie televizijos bokšto drąsiai sovietų kariams sakė, kad yra nepriklausomos valstybės sveikatos apsaugos ministras, į žmogų – kolorado vabalą.

O tuo metu lėtieji estai

Estijos valdantieji politikai puikiai suvokia reguliarios kariuomenės ir savanoriškos organizacijos skirtumus bei galimybes duoti nesimetriškus atkirčius „žaliųjų žmogeliukų“ išpuoliams.

Kitaip nei Lietuvoje, estų karinė organizacija "Gynybos lyga" (mūsų Šaulių sąjungos atitikmuo) buvo pertvarkyta ir sustiprinta, kad nedelsiant galėtų duoti ginkluotą atkirtį priešui. Vien šiemet (reikia pažymėti, kad Estijoje prasidėjo finansinė krizė) finansavimas padidintas 17 proc. ir už šiuos pinigus perkami ginklai bei šaudmenys...