Kiek nedaug mums tereikia, kad tuoj pat identifikuotume šalies priešus ir prarastume pasitikėjimą vieni kitais. Įvykiai Kryme apnuogino mūsų dvasios žaizdas, sukaustė protą, pasėjo nepamatuotą paniką.

Anot akademiko, Visagine negalime statyti naujos AE, kadangi dalis ežero ne mūsų, o ir rusakalbių mieste dauguma, taigi, suprask, Visaginas “Lietuvos Krymas”, o kur dar visai netoliese “latviškas Krymas” – Daugpilis.

Visiems buvo gera, kuomet tūkstančiai Visagino gyventojų, dirbdami Ignalinos AE, tiekė šaliai pačią pigiausią ir saugiausią elektros energiją. Priminsiu, jos savikaina prieš uždarant elektrinę tebuvo 6 lietuviški centai.

Nuo jos veikimo pradžios beveik 30 metų jai vadovavo puikus žmogus ir savo srities specialistas Viktoras Ševaldinas.

Šis žmogus buvo atleistas iš darbo likus vos keliems mėnesiams iki pensijos. Negirdėjau iš mūsų valdžios vyrų nei vieno padėkos žodžio šiam žmogui, už tai pykčio, įtarimų ir nepasitikėjimo – į valias.

Nesmagu tai prisiminti, lygtai nebūtų įmonės modernizavimo po 1991 metų ir 30 metų saugios eksploatacijos. Nemokame džiaugtis ir dėkoti už nuveiktus darbus, ir pasiaukojimą. Ne veltui jam išėjus iš darbo, naujam vadovui buvo paskirtas dvigubai didesnis atlyginimas, neva, už pavojingą darbą.

Taip, gerbiamas akademike, infrastruktūra gal kiek ir pasenusi, tačiau prie gerų norų ją galima nesunkiai atnaujinti. Esu isitikinęs, kad dalis visaginiečių ir toliau galėtų sėkmingai dirbti naujoje elektrinėje. Jie yra mūsų šalies piliečiai ir aš jais didžiuojuosi, myliu ir gerbiu. Ne vienas jų, paklausti žurnalistų dėl įvykių Kryme, nepuolė juodinti mūsų šalies ar garbinti Rusijos. Lietuva didžiajai jų daliai yra gimti namai, čia įsikūrę jų vaikai ir anūkai.

Labai norėčiau palinkėti visiems mums, kad išbandymų laikotarpyje, kokie jie bebūtų sunkūs, išliktume solidarūs ir draugiški, matytume vienas kitame bičiulį ir pagalbininką. Neieškokime ir dirbtinai nekurkime sau priešų ten, kur jų nėra.

Artėja viena iš gražiausių pavasario švenčių – šv. Velykos. Tegul ši jauki ir miela švetė suburia mus visus gražiems ir prasmingiems darbams Tėvynės labui. 

Ir pabaigai, jei, kartais, kas nors sumąstytų naują elektrinę statyti ne Visagine, tai tegul pamąsto ir apie branduolinio kuro saugyklų iškraustymą iš Visagino, nes regiono žmonėms jų tikrai nereikia.

Nuoširdžiai tikiu, kad nauja AE stovės ir veiks būtent Visagine, kitaip ir būti negali.