Rusų ekonominė įtaka ir pinigai yra apraizgę visą Europą, pradedant dujų tiekimu, kariniais užsakymais Prancūzijoje, baigiant Anglijos futbolo klubais.

Didelė lobistų minia spaudžia savo vyriausybes nieko nedaryti, nes nukentės akcijų kursai, sumažės užsakymai, užsivers rinkos. Paprastai kalbant, jeigu bus skriaudžiamas V. Putinas, tai Vakarai neteks pelno ir pinigų. Tai veikia! Vakarų lyderiai pasiruošę dėl pinigų parduoti savo vertybes. Net tokios valstybės, kurių senoliai galėtų papasakoti kaip kentėjo nuo despotų, Vokietija, Austrija, Olandija, Belgija, Suomija, dabar pamiršo visas kančias ir pirmenybę teikia savo pinigų apsaugai. Ar kas nors gali sutramdyti Kremlių? Ką pasakytų Europa ir JAV, jeigu Rusija pradėtų grasinti Lietuvai?

Europa 1938 m. Miuncheną jau pamiršo?

Po Antrojo pasaulinio karo Vakarai žadėjo, kad pasimokė iš savo klaidų bei prisiekinėjo, kad ateityje ryžtingai kovos su diktatūromis ir agresoriais. Dar kažkaip sugebėjo nutraukti savo draugystę su Stalinu, kuris milijonus žmonių supūdė gulaguose. Bet praėjo keliasdešimt metų, ir pabrangus naftai bei kitoms žaliavoms vėl galvą pakėlė rusiška meška. Vėl visa jėga iš tamsių požemių iškilo amžiais negydytos ligos – imperializmas, šovinizmas ir nacionalizmas.

Rusija vėl siautėja ir visiems aplinkui trukdo normaliai gyventi. Moldovoje sukūrė nestabilumo židinį – Padnestrę, Gruzijoje atplėšė Abchaziją ir Pietų Osetiją, dabar okupavo Krymą. Jau nekalbant apie neginkluotą informacinį poveikį, kurį patiria visos kaimynės. O už viską moka europiečiai, gausiai pirkdami naftą ir dujas. Gautus pinigus Kremlius naudoja savo kariniams raumenims stiprinti, pasaulinio masto propagandai ir savo satelitams finansuoti. O kas lieka investuoja atgal į Vakarų kompanijas, investicinius fondus, laiko Austrijos ar Londono bankuose.

Kaip į Rusijos agresiją reaguoja Vakarai? Vis nuolaidžiauja, griežto žodžio nepasako, ieško kaip Rusiją pateisinti ir galiausiai šypsodamiesi atsiprašo patys. Bet argi ne taip pat buvo 1938 m. Miunchene, kai Adolfas Hitleris okupavo dalį Čekoslovakijos, o jos „sąjungininkės“ Prancūzija ir Anglija nuolankiai šypsojosi.

Godulys pinigams yra didžiausia vertybė

Rusijai pradėjus agresiją prieš Ukrainą, kaip ir ankstesniais kartais, kai Kremlius siautėjo Čečėnijoje ar Gruzijoje, laisvajam pasauly susiformavo dvi kryptys. Vieni yra už griežtesnę reakciją, kiti už nuosaikesnę. Visada persveria nuosaikieji, ir iš esmės Rusijos niekas nenubaudžia. Naivu būtų galvoti, kad Vakarai, ar bent jų lyderiai, nesupranta kas yra kas.

Visiems akivaizdu, kad V. Putinas yra tironas ir jo metodai yra analogiški visiems pasaulyje iki šiol valdžiusiems tironams. Visokios suvaidintos situacijos su persirengusiais kareiviais, tariami incidentai pasienyje, statytinių „prašymai“ juos išgelbėti yra tokie primityvūs, kad jais gali tikėti tik visiški beraščiai. Panašių spektaklių žinome iš 1939 m. Suomijos, Lenkijos, 1940 m. Lietuvos, Latvijos ir Estijos istorijos, tačiau Vakarai vėl stebėdami šį tragikomišką farsą Ukrainoje, nenori imtis ryžtingų veiksmų.


Pasaulio agresoriams Rusija pavyzdys

Demokratinio ir laisvo pasaulio nuolaidžiavimas Rusijai yra pavojingas precedentas. Maža to, kad niekas nesutramdo Kremliaus, tai tokie pavyzdžiai užkrečia. Pasaulyje gausu visokių diktatorių ir tironų, kurie mielai dar labiau siautėtų, jeigu matytų, kad bus nenubausti. Nuolat savo kaimynams grasina Iranas ir Šiaurės Korėja, vis labiau įžūlėja Kinija.

Dar visai neseniai, po Rugsėjo 11 d., Jungtinės Valstijos buvo įpykusios ir nubaudė kelis banditus – Irako kurdų nuodytoją Sadamą Huseiną ir narkotikų mafijozus iš Afganistano. Ta griežtumo banga į Vilnių atbloškė net JAV Prezidentą Džordžą W. Bušą, kuris iškilmingai pažadėjo, kad Lietuvos priešas bus JAV priešas. Bet panašiai 1994 m. JAV, kartu su JK, Budapešte buvo pažadėjusios apsaugoti Ukrainos teritorinį vientisumą. Tačiau žodis sulaužytas.. o galbūt JAV Vyriausybės žodis Ukrainai, Lietuvai ir kitoms nedidelėms šalims reiškia tiek pat, kiek XIX a. JAV prezidentų pažadai indėnams „amžiams“ pripažinti jų žemes, kurie visi iki vieno buvo sulaužyti.

Praėjo 10 metų ir JAV su Baraku Obama gerokai sušvelnėjo. Jau nedrįso nuversti krauju susitepusio siro Bašaro al Asado, abejingai žiūrėjo į Artimųjų Rytų revoliucijas. Ką jau kalbėti apie Europą, kuri labai mėgsta kalbėti apie žmogaus teises, bet tik mažoms ir silpnoms valstybėms, o prieš tokias šalis kaip Rusija ar Kinija tik nuolankiai šypsosi. 

Kas apgintų Lietuvą?

Kai Dž. Bušas 2002 m. žadėjo, kad gins Lietuvą, mes džiaugėmės. Atrodė, kad pagaliau per 100 metų Lietuva turi tokį stiprų draugą. Vėliau tas pats Prezidentas aplankė kitus Rytų Europos miestus – Tbilisį ir Kijevą. Nors tokių žodžių, kaip Vilniuje, ten nebuvo pasakyta, bet patys vizitai rodė, kad jos yra JAV dėmesio centre.

Bet Amerika toli, o fašistinė Rusija arti. Kremlius įvykdė agresiją prieš Gruziją, dabar prieš Ukrainą ir kaip reagavo JAV? Taip pat kaip ir mekenanti Europa, padejavo, kad „tai kelia susirūpinimą“ ir tiek.

Taigi kas būtų, jeigu suįžūlėjusi Rusija pradėtų kabinėtis prie Lietuvos, pvz., atiduokit Vilniaus kraštą, arba koks nors paleckis paprašytų Vladimirą Putiną apginti jį nuo „Baltijos fašistų“. Ar gintų Lietuvą NATO, JAV ar Europos valstybės, o gal tik pasakytų – „tokie Rusijos veiksmai mums kelia susirūpinimą“?