Nepabūgę grasinimų puolimu, Ukrainos karinio jūrų laivyno daliniai ir laivai nesudėjo ginklų. Neatsirado nė vieno dezertyro nei tarp karininkų, nei tarp eilinių. Tvirtas jų nusistatymas gintis ginklu tąnakt nubrėžė ribą V.Putinui ir parodė pasauliui, kokią kalbą supranta Rusijos prezidentas.

Pirmadienį, kovo 3, Rusijos Juodosios jūros karinio laivyno vadas Aleksandras Vitko pateikė ultimatumą Kryme dislokuotiems Ukrainos daliniams įsileisti rusų kariškius ir pereiti į pavaldumą rusiškais automatais pasirėmusiai Krymo valdžiai. Ultimatumo terminas – 5 val. ryto naktį iš pirmadienio į antradienį. Po to pagrasinta užimti dalinius jėga.

Kovo 3 popiet JAV lėktuvnešis „George H.W. Bush“ su 90 lėktuvų ir sraigtasparnių iš Viduržemio jūros pajudėjo Juodosios jūros link. Jį lydi 17 karo laivų grupė ir 3 povandeniniai laivai, ginkluoti branduolinėmis raketomis. Šis lėktuvnešis yra vienintelis pasaulyje, nuo kurio denio gali kilti bepiločiai žvalgybos ir atakos lėktuvai.

R. Bogdanas
Nepabūgę grasinimų puolimu, Ukrainos karinio jūrų laivyno daliniai ir laivai nesudėjo ginklų. Neatsirado nė vieno dezertyro nei tarp karininkų, nei tarp eilinių. Tvirtas jų nusistatymas gintis ginklu tąnakt nubrėžė ribą V.Putinui ir parodė pasauliui, kokią kalbą supranta Rusijos prezidentas.

Reaguodama į šį manevrą, Rusija pradėjo traukti priešlėktuvines S-400 sistemas arčiau Ukrainos sienų. Tačiau lėktuvnešis turi išbandytų ginklų, kurie šias rusų raketas neutralizuoja.

Perbėgėlis kontradmirolas Denisas Berezovskis kovo 3 dieną Ukrainos laivyno štabe Sevastopolyje susirinkusiems karininkams pasiūlė pereiti tarnauti Krymo valdžiai. Už tai jų atlyginimai žymiai pakiltų. Karininkai atmetė pasiūlymą ir atsakymui sugiedojo Ukrainos himną. Vakare Ukrainos užsienio reikalų ministerija išplatino pranešimą, kad ties rytinėmis Ukrainos sienomis pastebimas Rusijos kariuomenės judėjimas.

Tą pačią kovo 3 Briuselyje Ukrainos klausimu posėdžiavo ES užsienio reikalų ministrai. Jie nebuvo tokie nekantrūs, kaip A.Vitko ukrainiečių kariškių atžvilgiu, ir davė Rusijai laiko iki kovo 6 normalizuoti padėtį Kryme. Vakare buvo paskelbta, kad rytojui suderintas Vokietijos užsienio reikalų ministro Franko Walterio Steinmeyerio ir Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo susitikimas Ženevoje.

F.W.Steinmeyeris pasižymi nuolaidumu santykiuose su Rusija, buvo pasisakęs prieš G8 susitikimo Sočyje stabdymą, bet galutinį „ne“ šiuo klausimu tarė Angela Merkel drauge su visomis G7 šalimis.

Naktį iš kovo 3 į 4 Ukrainos laiku Niujorke vyko JT Saugumo Tarybos posėdis Ukrainos klausimu. Apie 3 val. ryto (Ukrainos laiku) Rusijos atstovas JT Vitalijus Čiurkinas perskaitė pabėgusio Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus prašymą V.Putinui pasiųsti armiją į Ukrainą.

Kaip vėliau pastebėjo Ukrainos URM, po tuo prašymu nebuvo net V.Janukovyčiaus parašo. Nė vienas Saugumo Tarybos narys nepalaikė iš piršto laužtų Rusijos pasiteisinimų dėl Krymo okupacijos. V.Janukovyčiaus laiškas labai primena 1978 Babrako Karmalio laišką su tokiu pat prašymu TSRS vadovybei, po kurio TSRS užpuolė Afganistaną. Jaučiasi tęstinumas.

Naktį nežinomi asmenys pradėjo žymėti ženklais Krymo totorių namus. Tai pasėjo nerimą tarp totorių. Ši mažuma, seniausieji Krymo gyventojai, jau buvo kartą Kremliaus deportuoti iš savo namų į Uzbekistaną 1944. Vis dar grįžtantys per pastaruosius 25 metus, dabar jie yra Kijevo šalininkai.

Artėjo ultimatumo laikas. Apie 5 ryto skelbiama, kad Rusija sutelkusi karines pajėgas ties siena su Charkovo, Lugansko ir Donecko sritimis. Rusų kariškiai klausinėja atvykstančių iš Ukrainos, kaip ginkluoti Ukrainos pasieniečiai sienos kirtimo punktuose.

Ukrainos kariai Kryme nesusvyravo. Jie buvo pasiruošę mūšiui. Jų dalinių teritorijos dabar yra lyg tvirtovės priešų apgultyje. Bet niekada užkariautojas negalėdavo sakyti užėmęs kraštą, jei lieka nepaimtos to krašto gynėjų tvirtovės.

V. Putinas žvangina ginklais, bet jis supranta, kad įsakęs šaudyti jis taps paieškomas Hagos tarptautinio tribunolo, kaip tapo jo remtos Serbijos didvyriai Radovanas Karadžičius ir Slobodanas Miloševičius, galiausiai atsidūrę už grotų. Tarptautinio Hagos tribunolo dėl Jugoslavijos teisėjas Vladimiras Vasilenko sako, kad jau dabar V.Putino veiksmai patenka į tribunolo jurisdikciją.

4:48 ryto Rusijos naujienų agentūra „Ria Novosti“ išplatina pranešimą, kad šaltinis Rusijos URM pranešęs, jog Rusija pasiruošusi kalbėti su Vakarais, ir kad procese turi dalyvauti visos politinės Ukrainos jėgos.

7:48 BBC praneša, kad JAV užšaldė bet kokias derybas su Rusija prekybos ir investicijų klausimais. Krymo gynėjų ryžtą parėmė tarptautinė bendruomenė. ES virš Rusijos pakabino sankcijų galimybę. Ryte kovinė lėktuvnešio „George H.W.Bush“ grupė praplaukė pro Pirėjaus uostą Graikijoje. Tai reiškia, kad jo veikimo priemonės apima visą Ukrainos teritoriją ir jis jau yra kovos pozicijoje. Įplaukimas į Juodąją jūrą, varžomas tarptautinių susitarimų, nėra būtinas.

Apie 10 val. ryte V.Putinas nurodė baigti karinius manevrus. Rusų kareiviai pasitraukė iš okupuotos pasienio perkėlos Kerčėje. Visų mūsų laimei, V.Putinas bent supranta, kad karui prieš Vakarų pasaulį Rusija per silpna. Rusijos dabartinis pajėgumas leidžia jai kariauti nebent sūrių ar kiaulių karus. Trokštama imperinė didybė ir galia karikatūriškai pasireiškia moldaviškų vynų, gruziniško „Boržomi“, latviškų šprotų ar lietuviškų sūrelių embargu. Ryte V.Putinas grįžo prie savo įprastos ginkluotės: Gazpromas atšaukė padarytas nuolaidas dujoms Ukrainai.

Turbūt nevilties dėl naktinės nesėkmės apimtas marionetinis Krymo premjeras Sergejus Aksionovas ryte vėl kartojo, kad Kijevo valdžia yra nelegitimi. Pasibaigusi tyli naktinė priešprieša Kryme išvilko į spaudos konferenciją nuo antpuolio pradžios kelias paras viešai nesirodžiusį V.Putiną. Ši konferencija žymi pirmąjį jo karo etapą. Jis teigė, kad kariuomenės Kryme dar nėra. Vadinasi, kol nepradėjo šaudyti, tai ne kariuomenė. Jis neatmetė galimybės, kad kariuomenė gali atsirasti. Vadinasi, antro etapo galimybė yra šaudymas. Mano supratimu, tai blefavimas, nes naktį iš 3 į 4 šaudymui viskas buvo paruošta, bet tos ribos jis neperžengė.

Nedrįsčiau teigti, kad šūvių galimybės nebeliko. Žmogus, duodantis įsakymus Rusijos kariuomenei, pademonstravo spaudos konferencijoje, kad jis persikėlęs į kitą išmatavimą. Tarp daugybės nebūtų dalykų jis aiškino, kad Ukrainos pajėgos Kryme atsisakė paklusti Kijevui ir yra lojalios marionetinei prorusiškai Krymo vyriausybei. Krymo karininkai paskelbė atvirą laišką, apkaltindami jį įžeidžiančiu juos melu.
R. Bogdanas
Kaip tai primena man 1991 sausį Lietuvoje, kada kiekvieną dieną ore tvyrojo puolimo grėsmė! Tik daug vėliau tapo aišku, kad sausio 13 buvo smurto viršukalnė, o tada niekas negalėjo pasakyti, ar tai nėra tik įžanga į dar baisesnius įvykius. Ukrainiečiai ginasi lygiai kaip mes 1991 – nenaudodami ginklų, tačiau nesitraukdami.

Antradienį vėl vyko atskiri išpuoliai. Eupatorijoje su 11 autobusų atvežti kariškiai bandė užimti zenitinį dalinį, bet susikabinę rankomis beginkliai Ukrainos kariai atrėmė juos. Karo laivą „Slavutič“ abordažu bandė užgrobti buksyru priplaukusi grupė, bet jūreiviai juos atmušė be ginklų.

Kaip tai primena man 1991 sausį Lietuvoje, kada kiekvieną dieną ore tvyrojo puolimo grėsmė! Tik daug vėliau tapo aišku, kad sausio 13 buvo smurto viršukalnė, o tada niekas negalėjo pasakyti, ar tai nėra tik įžanga į dar baisesnius įvykius.

Ukrainiečiai ginasi lygiai kaip mes 1991 – nenaudodami ginklų, tačiau nesitraukdami. Tą naktį iš kovo 3 į 4 prie dalinių stovėjo grupelės civilių, palaikydamos užsibarikadavusius kariškius. Jų toli gražu ne tiek, kiek supo Vilniaus TV bokštą ir Aukščiausiąją Tarybą, bet jų buvimas stiprina gynėjų dvasią ir mažina užpuolikų drąsą.

Pasak V.Putino, visi tie ginkluoti žmonės be atpažinimo ženklų yra „savigynos būriai“. Jų pavaldumas neaiškus, jų planai nežinomi, todėl jie yra potencialus pavojus. Ukraina turi Zaporožės atominę elektrinę su 6 branduoliniais reaktoriais neramiuose rytuose ir Pietų Ukrainos atominę elektrinę su 3 reaktoriais netoli Krymo. Jungtinė Karalystė ir JAV, kaip Budapešto memorandumo garantai, atsižvelgdamos į tai, jog po kai kurias Ukrainos teritorijas klajoja ginkluotos gaujos, galėtų imtis fizinės tų branduolinių objektų apsaugos, Ukrainos Rados prašymu dislokuodamos šalia jų tam skirtus karinius dalinius, kurie galėtų atlikti prevencinę žvalgybą ir kitus veiksmus, reikalingus saugumui užtikrinti.

Fizinis kitos jėgos buvimas atšaldo karštas galvas. Ukrainos gynėjų pastangas reikia paremti ne tik žodžiais. Antradienį, po V.Putino pasisakymų, Barackas Obama pareiškė: „ Mes tvirtai įsitikinę, kad Rusijos veiksmai laužo tarptautinę teisę. Žinau, kad prezidentas Putinas turi skirtingą teisininkų būrį, kuris kuria skirtingą interpretacijų rinkinį, bet nemanau, kad tai ką nors apkvailina.“

Prie šito galima tik pridėti, kad V.Putinui kitokia nuomonė nerūpi. Jam įspūdį daro jėga ir veiksmai.

Šlovė Ukrainos kariams Kryme, parodžiusiems dvasios jėgą ir ištikimybę Tėvynei savo veiksmais!