Neseniai išvydome Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo projektą, kuriuo siūloma pagreitintai atiminėti vaikus iš šeimų, atiduodant juos laikiniems apmokamiems ir už nieką neatsakantiems, neapibrėžtos orientacijos globėjams su tolesniu vaikų perdavimu kažkam. Sužinojome, kad ministerija labai rimtai užsiims šeimos stiprinimu skirdama tam net 400 tūkstančių litų per metus... t.y. kone 40 000 kartų mažiau nei ministerijoje prižiūrima valstybės išlaidų suma!

Dabar išvydome dar vieną už šeimos politiką atsakingos ministerijos kūrybinės veiklos šedevrą. Ji stropiai išnagrinėjo 103 parlamentarų iniciatyvą keisti Konstitucijos 38 straipsnį, pasakant, kad šeima kyla arba iš santuokos, arba iš giminystės, kraujo ryšio, bet ne iš vienalyčių santuokų.

Taigi mūsų „protingoji“ ministerija mano, jog tokia argumentacija, kad šeima turi kilti tik iš vyro ir moters santykio (su visomis pasekmėmis), stokoja teisinės logikos...

Klausimas mums visiems,  taip pat – ir Darbo partijos lyderiams, kurie viešai deklaruoja šeimos vertybes. Ar ministerija atstovauja Darbo partijos lyderių nuomonei, ar neatstovauja?

Primenu, kad daugiau nei prieš metus Seime jau vyko balsavimas dėl tokios konstitucinės pataisos, kuri patikslino Konstitucijos 38 str. Už ją balsavo 93 Seimo nariai, bet sprendimas nebuvo priimtas dėl nesutarimų, kas yra konstitucinė dauguma. Tuomet didžioji dauguma Darbo partijos Seime atstovų taip pat balsavo už.

Teikiama Konstitucijos formuluotė reiškia didžiosios tautos dalies nuomonę, kad šeima suprantama per du fundamentalius ryšius – per santuokos tarp vyro ir moters instituciją ir kraujo ryšį, kuris yra tarp tėvo, motinos ir vaiko su visomis iš to išplaukiančiomis teisinėmis pasekmėmis.

Ši formuluotė apima ir nepilnas šeimas, bet neapima vienalyčių santuokų, nes fundamentali prigimtinė vaiko teisė yra turėti ir būti auklėjamam šeimoje, kur būtų ir vyriškas, ir moteriškas pradas, papildantis vienas kitą.

Jeigu mums pavyks sutvarkyti Konstituciją, kaip mes siūlome, manau, pajudės daugelis įstatymų, kurie guli Seime paruošti, ir mes galėsime pereiti atskirai prie motinos, vaiko ar tėvo, kuris atsidūrė nepalankioje situacijoje, rėmimo politikos, prie koordinuotos politikos remiant ir saugant šeimą kaip darinį. Kuo tvirtesnė šeima, tuo stipresnė valstybė.