- Laisvės (ir atsakomybės – kaip jos dalies)
- Sveiko proto
- Drąsos naudotis pirmais dviem

Todėl būtina girti ir gerbti tuos, kurie turi sveiko proto ir nebijo juo laisvai naudotis. O tuos, kurie neturi arba bijo naudotis (arba toleruoja, kad jiems to neleidžia), reikia paprotinti ir padrąsinti.

Tik šiuo tikslu ir paskelbiau „Metų sraigtelio“ ir „Metų smegenų“ apdovanojimus. Pastarieji skirti valstybės ar savivaldybės tarnautojams, pareigūnams, teisėjams ar politikams, kurie priėmė protingus sprendimus, kai kiti gal būtų susigūžę ir padarę „kaip visi“, nors tai būtų ir absurdiška.

Ačiū visiems, kurie padėjo išskirti nominantus, ačiū tiems, kurie balsavo (per 600 žmonių). Ačiū Komisijai – Ingridai Šimonytei, Giedriui Kadziauskui, Rokiškiui Rabinovičiui, Mindaugui Voldemarui, Rimantui Žyliui – kuri padėjo visame kame ir nusprendė pritarti internetinio balsavimo rezultatams.

Taigi, Ta-Dam, 2013 metų geriausieji:

„Metų smegenų“ apdovanojimą, surinkusi 216 balsų, gauna Vyriausioji rinkimų komisija, kuri supranta, kas yra žmogaus parašas. Todėl, kad skaičiuodama parašus referendumui paskelbti, pripažįsta ir elektroninius parašus, renkamus per portalą Lietuva2.0, atsiradusį privačios iniciatyvos dėka. Pabrėžiame, kad ši nominacija niekaip negali būti traktuojama kaip parama patiems referendumo organizatoriams.

Nugalėtojai gauna gražų diplomą ir rimtą knygą įkvėpimui: Nassim Nicholas Taleb „Juodoji gulbė“.

Atskiro paminėjimo šioje „Metų smegenų“ kategorijoje taip pat nusipelno ir komisijos palankumo bei internautų palaikymo sulaukusios kitos dvi nominacijos:

- Teisėjas Audrius Cininas – už tai, kad net apie sunkiausią bylą ir teismo darbą sugeba kalbėti tiesiai, aiškiai, atvirai ir paprastai. ( 206 balsai)

- Vilniaus apygardos teismo teisėjas Stasys Punys – už tai, kad pamokė Vilniaus savivaldybės biurokratus, kad suplūktas žvyras nėra veja. ( 154 balsai)

Šie du prizininkai gauna padėkos diplomus.

Pagrindinį „Metų sraigtelio“ apdovanojimą, surinkusi 180 balsų, gauna Vilniaus miesto savivaldybė – už tai, kad baudžia miestą puošiančius bendruomeniškus vilniečius, o konkrečiai – Šermukšnių gatvės kalėdinį papuošimą inicijavusio Labdaros fondo „Algojimas“ vadovę.

Nugalėtojas gauna diplomą ir rimtą vaikišką knygą įkvėpimui: Jame Matthew Barrie „Piteris Penas“.

Atskiro paminėjimo šioje „Metų sraigtelio“ kategorijoje taip pat nusipelno ir komisijos palankumo bei internautų palaikymo sulaukusios kitos trys nominacijos:

- Maisto ir veterinarijos tarnyba – už tai, kad uždraudė kavinėse valgyti savo maistą. ( 154 balsai)

- Sveikatos ministerija ir Visuomenės sveikatos centrai – už tai, kad nesusivokia, jog prievartinis darželinukų maitinimas kotletais yra nepriimtinas. ( 141 balsai)

- Darbo inspekcija – už tai, kad sugalvojo visus verslininkus įkinkyti beprasmių klausimynų pildymui. ( 130 balsų)

Šie trys prizininkai gauna diplomus, skatinančius kitais metais dalyvauti „Metų smegenų“ nominacijoje.

Dar kartą ačiū visiems. Laisvų, protingų ir drąsių 2014 metų!