Bene didžiausia iš mūsų gerų naujienų yra ta, kad jau tik kelios dienos beliko laukti iki minimalaus mėnesinio atlyginimo padidinimo iškart 50 procentų – iki plačiausiai išreklamuotų ir daug kam gyvenimą iškart praskaidrinusių 1509 litų. Ne vienas mūsų bėdžius jau ima greituosius kreditus ir švenčia algų padidėjimą avansu. Politologai paskaičiavo, kad dėl tokio puikaus įsipareigojimo Triūso partija (taip Vinliuje ji vadinasi) laimėjo papildomas 16 vietų Seime. Buvo siūloma suskaičiuoti tos idėjos efektą ir ekonomistams, bet drąsių ekonomistų Vinliuje neturime, o kreiptis į Vilniaus ekspertus kažkaip neprisiruošėm.

Gera ir kita Vinliaus naujiena – mūsų Konstitucinis tribunolas (KT; žinome, kad Vilniuje jūs turit analogą – Konstitucinį teismą), neseniai buvo paskelbęs, kad pareigūnų ir valstybės tarnautojų būtino atlyginimų diferencijavimo koeficientai turi būti tokie, kokius, garbingųjų tribunolo narių paprašyta, rado įstaigos archyvarė vienoje senesnių dokumentų krūvoje ir jų keisti jau niekada nebebus galima. Tai va – tribunolas ką tik prisipažino suklydęs. Kita sekretorė, pavarčiusi daugiau popierių, rado kitą, dar geresnį algų diferencijavimo variantą. Todėl suinteresuotiesiems, o jų beveik trys procentai visų šalies dirbančiųjų, kol kas tik neoficialiai pranešta, kad jų didieji atlyginimai bus dar mažumėlę padidinti, o „runkeliams“ niekas nesikeis. Gal ir smulkmena, bet ji padarys teigiamą poveikį visai šaliai, nes, pirma, padidės gyventojų pajamų vidurkis, o antra – bus darsyk parodyta, kad šalies gerovė kyla anaiptol ne be tiesioginių KT pastangų.

Pasitreniravę ir pasimokę, rengdami referendumus dėl naujos atominės jėgainės statybos ir žemės pardavimo ES šalių piliečiams, jau pradėjome ruoštis trečiajam. Šį kartą piliečių bus prašoma pareikšti nuomonę apie tai, koks turi būti Seimo narių atlyginimas – dabartinis (toks pat, kaip ir Vilniuje), šalies vidutinio darbo užmokesčio dydžio ar minimalaus mėnesinio atlyginimo dydžio? Tiesą sakant, seimūnų atlyginimo pakeitimas buvo sena daugelio gyventojų svajonė, nesutarta tik, kiek to atlyginimo jiems mokėti, kad išrinktieji būtų arčiau daugumos žmonių gyvenimo. Seimo pirmininkė ir jos partija jau pritarė visiems trims gyventojų pasiūlytiems variantams, todėl, jos manymu, referendumo nėra reikalo rengti, tiesiog koalicijai vadovaujantys ir finansų ministrą, tikrą Briuselio Šemetos dvynį, paskyrę socialdemokratai privalės tai kuo skubiau įgyvendinti.

Viena kiek keistesnė Vinliaus naujiena – mūsų Seimo nariui, biudžeto ir finansų būrelio pirmininkui Broniui Bardauskui (irgi, rodos, dvynys kažkuriam iš jūsiškių Vilniuje), vienam turtingiausių parlamento narių, pliekiančiam ankstesnę Vyriausybę už atlyginimų, pensijų ir kitų valstybės išlaidų sumažinimą, kažkas pranešė, kad tada buvusi krizė, ekonomika smukusi 15 procentų. Sako, ponas Bronius nepatikėjęs, net ėjęs pasiklausti premjero – ar tikrai buvo krizė 2009 metais? Šnekama, kad premjeras pasiūlęs jam palikti faktus istorikams ir užsiimti politika, o ponas Bronius taip susinervinęs, kad iškart išvyko į medžioklę jo numylėtoje Baltarusijoje.

Ir pabaigai – klaidos atitaisymas: anksčiau skelbėme, kad mūsų parlamentas įgyvendins KT sprendimą dėl apmokamų atostogų nustatymo Seimo nariams, po to imsis per krizę sumažintų pensijų kompensavimo ir galiausiai, ekonomikai visiškai atsistojus ant kojų, vykdys sprendimą smarkiai padidinti atlyginimus tiems pareigūnams, kurie gauna didžiausias algas. Tai, žinoma, akivaizdi klaida.

Ir Seimo nariai, ir KT nariai, ir absoliuti dauguma jų pažįstamų, bendrakursių ir bendradarbių yra aukštai apmokami valstybės tarnautojai – todėl beliko tik skubiai įgyvendinti tokį vykusį teisės aktą dėl didelių atlyginimų pirmaeilio padidinimo. Pensijas užteks ir pažadėti kompensuoti, niekas gi iš bado nemiršta.

O atostogas Seimo nariai kiekvienas pats sau sugebės pasiskirti, KT tesiima interpretuoti iš naujo. Čia tektų tik tuo pasiguosti, kad ir pas jus, Vilniuje, gan apstu itin kruopščiai apie savo asmeninę gerovę galvojančių pareigūnų ir veikėjų, nors tai gal ir ne visai gera naujiena.

Linksmų ir laimingų švenčių!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (143)