Rezoliucijos tekstas parengtas profesionaliai, remiantis 36 pozicijomis – pasaulio, tarptautiniais, Jungtinių tautų, Europos Sąjungos, Europos parlamento dokumentais, tarptautinių konferencijų programomis, lyčių nelygybės ir smurto prieš moteris tyrimais. Rezoliucijoje teigiama (84), kad Europos Sąjungos ir pasaulio valstybių pažanga priklauso nuo lytinių ir reprodukcinių teisių kaip esminių žmogaus teisių įgyvendinimo. Nuo pagarbos teisei kiekvieno individo realizuoti savo lytines, reprodukcines teises nepaisant socialinės padėties, amžiaus, lytinės orientacijos, lytinės tapatybės, rasės, etninės kilmės, negalios, religijos ar tikėjimo. Nuo to, ar Europos bendrija lytinių ir reprodukcinių teisių tema kalbės vienu balsu ir formuos vieningą Europos Sąjungos lytinės ir reprodukcinės sveikatos ir teisių politiką. 

ES valstybių vienybės siekis formuoti vienodą lytinės ir reprodukcinės sveikatos politiką ir yra didžioji grėsmė konservatoriams, norintiems XXI amžiuje laikyti moteriškąją lytį prigimties vergovėje ir dievo baimėje, o vaikus – informacijos apie lytiškumą nežinomybėje. Siekiant blokuoti šią galimą ES valstybių vienybę, sąmoningai iškreipiamas Rezoliucijos turinys, skleidžiamos išgalvotos nesąmonės apie mažamečių lytinį mokymą, kurio tekste iš viso nėra, ir jaunimo amoralumą, kurį, neva, skatintų žinios apie žmogaus lytinę prigimtį ir šeimos planavimą.   

Devintasis Dievo įsakymas

Devintasis įsakymas draudžia meluoti, tačiau dievo mylėtojai ir vaikų „gelbėtojai“ sąmoningai kurpia melą ir kursto isteriją dėl Europos parlamento iniciatyvos. O iniciatyva – puiki. Pažangi Rezoliucija aiškiai surašyta, su rekomendacijomis Europos Sąjungos ir šalių kandidačių vyriausybėms: pertvarkyti nacionalinius įstatymus taip, kad moterys ir vyrai, lytinės mažumos nebūtų diskriminuojami dėl lytinės ir reprodukcinės sveikatos ir teisių. Kad jaunimas, poros sąmoningai ir atsakingai reguliuotų savo lytinį ir reprodukcinį gyvenimą, kurio neturėtų varžyti jokios religinės nuostatos ir sutartys su Šventuoju sostu (25). Kad sukūrę šeimą žmonės sąmoningai planuotų šeiminį gyvenimą, derindami jį su švietimo, mokslo ir darbo galimybėmis. Nes sąmoninga tėvystė ir motinystė reiškia, kad tėvai turėtų būti pajėgūs investuoti į kiekvieno vaiko sveikatą ir išsilavinimą (26).

Rezoliucija skatina nacionalines vyriausybes vienyti Švietimo, Sveikatos apsaugos ir Finansų sektorių pastangas, kuriant ir finansuojant privalomas lytinio švietimo programas pradinėse ir vidurinėse mokyklose, ir palankias jaunimui lytinės ir reprodukcinės sveikatos paslaugas.

Vieningas privalomas lytinis švietimas, grįstas naujausiomis mokslo teorijomis, tikrai nesutampa su tradiciniu, konservatorišku, kupinu gąsdinimų, stigmų ir netiesos katalikiškuoju mokymu apie lytiškumą, lyčių vaidmenis ir šeimą. Štai todėl ir griebiamasi melo, gąsdinama dievo prakeiksmu, imamasi psichologinio smurto prieš konservatorių oponentus.   

Kai įsigali teisė ir griūva konservatoriška galybė 

Kai Europos Sąjungoje mėginama įveikti proto atsilikimą ir žmonių diskriminavimo bei žeminimo dėl lyties praktiką, kai Europos Parlamento Rezoliucija siekiama diegti pagarbą lyčių lygybei, moters kūno vienovei, saugoti moters ir vyro lytinę sveikatą, stabdyti smurtą prieš mergaites, moteris, lytines mažumas, teigti lytinio švietimo būtinybę kaip vieną iš žmogaus asmenybės formavimo ir sveiko gyvenimo būdų, aiškinti, kad lytinės ir reprodukcinės teisės yra esminės žmogaus teisės, sukyla religiniai fanatikai, saugantys patriarchalinės visuomenės žmonių diskriminavimo pamatus, bažnyčios dominavimą, nes konservatoriškai mąstančiuosius baugina žmogaus proto ir kūno laisvėjimas, atsisakymas besąlygiškai paklusti religinėms dogmoms, kurios iki šiol priešina ne vien Europos valstybių, bet ir arabų pasaulio, Afrikos žemyno žmones, įžiebia religinį kerštą ir žmonių skerdynes. 

Ko bijo moralizuojančios davatkos ir moters kūną bei šeimą siekiantys valdyti vyrai

Jie bijo, kad Europos Sąjungoje bus kuriamas holistinis, pozityvus, mokslu ir švietimu grįstas požiūris į žmogų (42), kad žmogus nebus kaltinamas dėl lytinės prigimties. Šis požiūris diegtų pagarbą savo ir kitų lytiškumui. Tėvai ir vaikai, atsižvelgiant į vaikų amžių, būtų skatinami gauti tinkamas žinias apie lytiškumą, apie neatsakingo lytinio elgesio grėsmes, lytines infekcijas, ŽIV/AIDS; apie neplanuotą nėštumą, kuris gali sugriauti moters asmeninį gyvenimą; apie pornografijos, prostitucijos, prekybos žmonėmis lytinio išnaudojimo tikslais žalą asmenybei ir visuomenei (52). Mokslinis požiūris ir priimti nacionaliniai įstatymai garantuotų, kad moters lytiškumas, reprodukcinis apsisprendimas, moters kūno vienovė nebūtų kontroliuojami valstybės ir vyriškosios giminės (62). Konservatoriai, matyt, nenori, kad būtų šalinamos tautinės tradicijos, leidžiančios žaloti moters lytinius organus ir priverstinai ištekinti mergaites, kad būtų stabdomas sutuoktinio, partnerio lytinis smurtas prieš moterį ir fizinis smurtas prieš nėščiąsias. 

Jie bijo, kad Europos Sąjungos valstybių vyriausybės ir nevyriausybinės organizacijos įsipareigotų teikti kokybiškas lytinės, reprodukcinės sveikatos paslaugos ir informaciją apie šeimos planavimą moterims, ypač kaimo vietovių gyventojoms, nepasiturinčioms moterims, migrantėms, pabėgėlėms ir jaunimu. Jie nenori matyti Pasaulio sveikatos organizacijos statistinių duomenų, jog kasmet nuo nėštumo ir gimdymo komplikacijų miršta 287000 moterų, o 5 milijonai žmonių 15-24 m. amžiaus ir 2 milijonai paauglių 10-19 m. amžiaus gyvena kaip ŽIV nešiotojai, negaudami kokybiško gydymo ir lytinės, reprodukcinės sveikatos paslaugų. 

Rezoliucijos siūlymai

Rezoliucija siūloma grąžinti moteriai žmogišką orumą, pasitikėjimą savimi ir savo gyvenimu. Mažinti moterų mirtingumą, moterų skurdą ir neraštingumą. Rezoliucija skatinama raginti moteris gyventi aktyvų visuomeninį gyvenimą, taip kuriant lyčių lygybę visuomenėje, nes be moterų įgalinimo, šeimos planavimo ir vyrų švietimo, vyrų atsakomybės už moterų ir vaikų sveikatą, demokratija Europos Sąjungoje nebus sukurta. 

Rezoliucijoje pabrėžiama, kad ginekologo atsisakymas dėl vidinių įsitikinimų nutraukti nėštumą yra tik individo teisė, bet ne valstybės politika (34), nes Europos Sąjungos bendrijai rūpi visuomenės sveikata, moters sveikata, todėl moteris neturi būti terorizuojama gydytojo moralais, delsimu nutraukti nėštumą ir prievartinėmis psichologo konsultacijomis. Lietuvos Seime ketvirtą kartą svarstomas nėštumo nutraukimo ribojimo projektas, prisidengiant negimusios gyvybės saugojimo teise, yra Lietuvos visuomenės atsilikimo ir moters diskriminacijos įrodymas. Valstybėje turi būti sukurta nepriekaištinga, daugialypė neplanuotų nėštumų prevencijos sistema. Be jos amoralu mėginti įstatymu persekioti moteris ir ginekologus, padedančius moteriai. Amoralu apgaudinėti ir gąsdinti Lietuvos žmones psichinio smurto prieš moterį projektais, kurie pažeidžia moters žmogaus teises.   

Rezoliucija siūlo Europos komisijai lytinę, reprodukcinę sveikatą ir teises įterpti į Europos Sąjungos sveikatos strategiją. Po 2015 metų Europos bendrijos visuomenės vystymą tampriai sieti su lytinės. reprodukcinės sveikatos ir teisių įgyvendinimu. Europos lyčių lygybės institutui Vilniuje stebėti kaip įgyvendinamos nacionalinės lyčių lytinės, reprodukcinės sveikatos teisės.

Jei šiam Europos parlamentui nepavyktų priimti pažangios, žmonių diskriminaciją naikinančios, visuotinį lytinį švietimą ir bendrą Europos Sąjungos sveikatos lygį teigiančios Rezoliucijos, kuriai įnirtingai priešinasi konservatorių jėgos, ją priims kitas, 2014 m. išrinktas Europos parlamentas, nes Europos bendrijos erdvėje, Europos kultūroje negali laimėti atsilikimas. Priešinimasis Rezoliucijai rodo siaurą mąstymą, atsilikusias pažiūras, melą ir šmeižtą siekiant išsaugoti nekintančią patriarchalinio pasaulio tvarką, kuri pagražinama religinėmis dorybėmis.

Visuomenės išlieka tik visapusiškos pažangos dėka. Kelio atgal nėra ir būti negali, nes žmonių nelygybė yra šiuolaikinė vergovė ir visuomenės gėda. Ar šiuolaikinę moterų vergovę ir visuomenės gėdą ir toliau gins Lietuvos šventeivos?