Problema, kurios pasekmės nusineša žmonių gyvybes, Vidaus reikalų ministerijai ir kitoms atsakingoms tarnyboms buvo žinoma jau daugiau nei 7 metai, tačiau sprendimų vis dar nerasta.

Vietos nustatymo paslaugą skambinant numeriu 112 gali teikti visi trys didieji mobiliojo ryšio operatoriai, tačiau nenaudojant SIM kortelės tai daro tik vienas, kuris vietos nustatymo paslaugą kartu teikia visoms Baltijos regiono šalims. Tačiau nemažas kompensacijas iš biudžeto už vietos nustatymo paslaugą gauna visi trys operatoriai.

Reikia taisyti Elektroninių ryšių įstatymą, kad operatoriai, kaip ir visose kitose Europos Sąjungos valstybėse, teiktų vietos nustatymo paslaugą nemokamai. Toks siūlymas jau buvo parengtas bei atsakingų žinybų aptartas reaguojant į praktines problemas.

Rengiant tokį siūlymą Ryšių reguliavimo tarnyba ir Bendrasis pagalbos centras apklausė 25 valstybes: Estiją, Latviją, Lenkiją, Norvegiją, Suomiją, Belgiją Vokietiją, Švediją, Italiją ir kitas.

Vyriausybei siūlymas pateiktas šių metų birželį, todėl skubiai jo laukiame ir Seime. Taip pat būtina numatyti aiškų reikalavimą operatoriams, kad tokia paslauga būtų teikiama ir nenaudojant SIM kortelės. Toks reikalavimas turi būti aiškiai įtvirtintas.

Pagal Europos sąjungos teisę, ši paslauga turi būti teikiama nemokamai. Universaliųjų paslaugų direktyva įpareigoja kiekvieną ES valstybę narę užtikrinti, kad operatoriai vykdytų jų pareigą nemokamai teikti vietos nustatymo duomenis.

O pas mus, aktyviai dirbančių lobistų dėka, ši prievolė nėra užtikrinama, o yra tiesiog rekomendacinio pobūdžio. Tai reiškia, kad galima vykdyti, bet galima ir ne.

Direktyva taip pat nustato, kad ES valstybės narės užtikrintų, kad visi galutiniai gavėjai, įskaitant ir taksofonų vartotojus, galėtų nemokamai ir nenaudodami jokios mokėjimo priemonės paskambinti skubios pagalbos iškvietimo tarnyboms bendruoju Europos skubios pagalbos iškvietimo numeriu 112.

Pinigai mokami, tačiau vietos nustatymo paslaugos teikimas nėra visiškai užtikrinamas. Problema žinoma visiems šiame procese dalyvaujantiems subjektams. Kaltės stumdymas vieniems ant kitų problemos neišspręs. Kol visi aiškinasi detales, kuris ko nepadarė, trūksta sutarimo ir susėdimo prie bendro derybų stalo.

Verslas yra verslas, tačiau žmogaus sveikata bei gyvybė turi būti svarbiausia. Socialiai atsakingomis įmonėmis prisistatančios bendrovės užmerkia akis prieš atsakingą veiklą, kuri turėtų prisidėti prie klientų, kitų visuomenės narių saugumo. Tai laikytina socialine funkcija.