Šiukšlių detektyvas

Praėjusios savaitės pabaigoje pradėjo bręsti didžiulis skandalas. Dėl šimtų milijonų litų, skirtų įdiegti Vilniaus apskrities atliekų rūšiavimo gamyklai, kilo tikras rašytojo plunksnos vertas detektyvas. Paaiškėjo, kad už tuos šimtus milijonus litų atliekų rūšiavimo gamyklą pastatyti ketino net septynios įmonės ar jų grupės.

Jau anksčiau buvo paskelbta, kad trys iš jų neatitinka aukštų kvalifikacinių reikalavimų... na taip kartais atsitinka. Tačiau vėliau paaiškėjo, kad dar trys įmonės neatitinka kvalifikacinių konkurso reikalavimų, todėl finišo tiesiojoje liko tik viena. O vakar paaiškėjo, kad ji ir paskelbta nugalėtoja. Man kilo natūralus klausimas, kodėl kitos trys įmonės pradėjo neatitikti kvalifikacinių reikalavimų vėliau?

Pradėjus gilintis į tai, kas gi vis dėl to vyksta konkurso metu, paaiškėjo, kad viešųjų pirkimų komisija konkurso pabaigoje „pakoregavo“ konkurso sąlygas, pakeisdama savo pačios oficialų sąlygų aiškinimą taip, kad tik vienas dalyvis jas atitiko. Turbūt tai atsitiktinumas? Sąlygų pakeitimas buvo padarytas tuomet, kai Viešųjų pirkimų tarnyba jau buvo baigusi patikrinimą dėl didelės korupcijos pasireiškimo rizikos šiame pirkime ir pareiškusi, kad viskas atitinka įstatymo raidę. Tai irgi atsitiktinumas... turbūt.

Du titanai

Už visos šitos istorijos slepiasi dviejų Vilniaus miesto politikos titanų A. Zuoko ir J. Pinskaus figūros. Visai netikėtai savaitės pradžioje žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad laimėtojas sietinas su J. Pinskaus figūra. Ponas vicemeras atkakliai atrėminėja visus kaltinimus ir nukreipinėja ugnį į merą. Man tiesiai šviesiai paklausus, ar jei su „Icor“ koncernu siejama įmonė būtų laimėjusi šį konkursą, būtų kilęs šis skandalas, tiek meras tiek vicemeras išsisuko nuo tiesaus atsakymo. Posėdį stebėjo ir „ICOR“ įmonėms atstovaujantis advokatas...

Dar keisčiau atrodė mero A. Zuoko demonstratyvūs kaltinimai, kad VAATC direktorius ir komisijos pirmininkas atsisako pateikti paaiškinimus tarybai apie konkursą ir tą turės padaryti vicemeras J. Pinskus. VAATC direktoriaus pasirodymas tarybos posėdyje ir pranešimas, kad jis tik iš žiniasklaidos sužinojo, jog yra kviečiamas į miesto tarybą pasiaiškinti, demonstruoja didžiulę įtampą tarp šių politikų. 

Nepavykus atšaukti jau priimto sprendimo dėl kitų dalyvių pašalinimo iš konkurso, jau tą pačią dieną Vilniaus savivaldybė, kaip ir dar septynios savivaldybės, Generalinė prokuratūra ir net Europos kovos su sukčiavimu agentūra OLAF gavo žiniasklaidos su „ICOR“ siejamos UAB „Prime capital“ skundą.

Vyriausybės reakcija

Vyriausybė, paprastai susilaikydavusi nuo Vilniaus savivaldybės ir A. Zuoko veiksmų komentarų, šią savaitę kardinaliai pakeitė savo poziciją ir aktyviai pradėjo reikšti nuomonę. Suprantamas premjero susirūpinimas, kad didžiausios Lietuvos atliekų rūšiavimo gamyklos statyba apaugo tokiais skandalais. Tačiau kelią nerimą, kad tas faktas, kad premjeras susirūpinimą išreiškia ir kreipiasi į Viešųjų pirkimų tarnybą tik po susitikimo su meru A. Zuoku. Negi iki tol jam susirūpinimas nekilo ar premjero nuomonę apie Vilniuje vykstančius procesus formuoja A. Zuokas?

Skandalui toliau pučiantis, ir aplinkos ministras V. Mazuronis kreipėsi į visas įmanomas institucijas (net ir neturinčias įgaliojimų šioje srityje) ir pradėjo jį komentuoti. Ar ne todėl kad su galimais konkurso laimėtojais siejamas jo partijos pirmininko R. Pakso vardas? 

Skandalo priežastys

Narpliojant šį atliekų skandalą kyla nuojauta, kad Lietuvoje, jos sostinėje Vilniuje atliekų verslas yra įtakingų verslo grupių rankose, ir miesto gyventojai, ir dalis Vilniaus miesto tarybos narių nelabai įsivaizduoja, kas ten iš tiesų vyksta ir kokie pinigai yra šiame versle. Konkurso suma yra apie 120 milijonų litų, tačiau dar didesnė suma susidaro iš šio įrenginio eksploatavimo. Juk vien tik per 20 metų, kol įrenginį valdys pastačiusi bendrovė, iš išrūšiuotų atliekų bus gauta daugiau kaip 500 milijonų litų, o jei įskaičiuoti ir galimą išrūšiuotų atliekų kaip kuro pardavimą šiluminėms katilinėms, tai suma gali siekti ir 700 milijonų. Ar dėl tokių pinigų verslo grupuotėmis neverta suremti iečių? Ar tikrai kai kurie Vilniaus miesto politikai nėra susitepę korupciniais ryšiais? 

Todėl nenuostabu, kad verslo grupuotėms ar šešėliniam verslui kovojant dėl tokių pinigų žyra žiežirbos ir kyla įtampos tarp Vilniaus valdančiosios koalicijos narių... o gal net ir koalicija pradeda byrėti? 

Tik reikėtų neužmiršti, kad visi šie pinigai bus surinkti iš mūsų visų – gyventojų. Tai reiškia, kad už šiuos purvinus karus mokėsime irgi mes – gyventojai.