Kitose šalyse liberalai puoselėja nuomonių įvairovę ir jų toleranciją, skatina laisvą kūrybingumą ir iniciatyvą. Lietuvos liberalai kitokie-jie stengiasi nubausti tą pilietį, kurio iniciatyva jiems nepatinka.

Naujausias pavyzdys - interpeliacija Sveikatos apsaugos ministrui. Interpeliacija ne už jo kokias nors išaiškėjusias finansines machinacijas ar tarnybinės etikos kodekso pažeidimus, bet už tai, kad jis pasiūlė Seimui esamos sveikatos sistemos reformą. Ir liberalams nė motais, kad ši reforma bus svarstoma pačiame Seime, kuriame jie galėtų dėstyti savo argumentus ir net gulti kryžiumi, kad tik Seimas ją atmestų.

Jiems nė motais, kad Seimas gali reformą pakoreguoti ar net pakeisti iš esmės jos principus. Jiems svarbu, kad tik šita reforma netaptų Seimo debatų objektu. Politikos naujokams gali kilti klausimas, ar ligi šiol Seimo nariai nebuvo užregistravę liberalams nepatinkančių projektų?

Galėčiau atsakyti: buvo, ir ne vienas. Tačiau projektų autoriams nebuvo organizuojamos interpeliacijos. Kodėl tada liberalai padarė išimtį tik šiam Sveikatos apsaugos ministro projektui ir nori „nupūsti“ ministrą dar prieš projekto svarstymą Seime? Atsakymas aiškus ne tik liberalams, bet ir kiekvienam arkliui. O atsakymas toks.

Projekte mėginama perskirstyti mokesčių mokėtojų pinigų srautus taip, kad jie sustiprintų Konstitucijos garantuojamą nemokamą sveikatos apsaugą, o ne nuplautų į, deja, ne visados sąžiningų privačios medicinos puoselėtojų kišenes. Čia pravartu priminti skaitytojui neseną informaciją apie tai, kaip vieno privačios medicinos centro Šiauliuose vadovas mokesčių mokėtojų pinigus, kurie buvo skirti centro klientų sveikatai, panaudojo savo komforto pagerinimui. Gal tai ir vienintelis atvejis mūsų valstybėje, bet kas žino...

Taigi liberalai už žmogaus teisę pasirinkti valdiškos (dažniausiai nemokamos) ar privačios (visados labai brangios) medicinos paslaugas.

Patiems liberalams, suprantama, nieko nereiškia keli šimtai ar net tūkstančiai Lt. Bet ką daryti tiems, kurie ir taip nesuduria galo su galu? Jiems lieka stovėti eilėse prie valdiško gydytojo durų, nes dabartinis valdiškų gydymo įstaigų finansavimas neleidžia tų eilių sutrumpinti iki leistinos normos. Neleidžia padaryti nemokamais tų tyrimų, kuriems reikalinga sudėtinga aparatūra.

SA ministro pasiūlytas projektas perskirstytų sveikatos apsaugai skiriamas lėšas taip, kad pagrindinė ir nemokama sveikatos apsauga būtų sukoncentruota valdiškose poliklinikose ir ligoninėse. Privatūs centrai galėtų gauti valstybės užsakymus tik toms paslaugoms, kurių dėl įvairių priežasčių negali suteikti valstybiniai centrai. Tada privatiems centrams reikėtų parinkti paslaugų įkainius, kurie darytų centrus rentabilius. Kitaip sakant, tiems centrams reikėtų išmokti išgyventi iš savo klientų ir valstybės užsakymų. Todėl neturime stebėtis liberalų įniršiu, kai jie mato, kad jų globojamos privačios įstaigos gali netekti riebaus kąsnio ir joms pačioms teks sukti galvą, kaip prasimaitinti be valdiško spenio. 

Antroji priežastis, kuri sunervino visus liberalus, tai baimė, kad siūloma reforma smarkiai apribos liberalų globojamų farmacininkų apetitus bei sumažins jų pelnus, ir liberalai liks dar be vieno juos maitinančio spenio. 

Ir nors interpeliacijos tekste nenurodomos šios priežastys, o nurodomos visai kitos, bet tai tik figos lapas, ir dar skylėtas. Liberalams svarbiausia yra ne visų žmonių, o tik jų pačių sveikata.

Siekdami šių savanaudiškų tikslų, liberalai nori ir toliau žaisti žmonių sveikata ir jų gyvybėmis. Jie jau pakankamai prisižaidė per pastaruosius dvidešimt metų įvesdami mokesčius pagrindiniams tyrimams ir paslaugoms, argumentuojant tai valstybinių lėšų trūkumu.

Liberalaus požiūrio į sveikatos apsaugą pasekmes matome: Lietuvos gyventojų mirtingumo rodiklis yra vienas iš aukščiausių visoje ES, sveikatos apsaugos įstaigų tinklas sudarkytas. Aš jau nebekalbu apie vaikų sveikatos apsaugą mokyklose ir jų išpuvusius dantukus.

Ir kai atsiranda drąsus ministras, kuris nesilaiko įsikibęs į ministro krėslą ir nori sveikatos apsaugos sistemą pertvarkyti iš esmės, kad ji būtų prieinama visiems, o ne tik liberalams ir jų rėmėjams, tai liberalai kviečia visus į „Žalgirio mūšį“ sveikatos apsaugos lauke.