Anot pataisų iniciatoriaus, pagrindinis pataisos tikslas – uždrausti homoseksualių žmonių renginius Lietuvoje.

Apie teisines tokių pataisų pasekmes ir jų įgyvendinimo neįmanomumą nėra reikalo net kalbėti. Tuo labiau, kad P.Gražulis net nepasivargino parengti pataisas pagal galiojantį ATPK, o pakišo pasenusį ir pilną klaidų pataisų variantą, kurį Seimas buvo grąžinęs tobulinti.

Aišku, atsižvelgiant į Seimo narių, balsavusių už šį projektą, teisinį raštingumą, to jie net nepastebėjo. Stebėtis tuo neverta: juk „talibų“ bloko teisinis raštingumas jau seniai kelia tik juoką, o pats projektas yra ne teisinis, o politinis dokumentas, skirtas pasipopuliarinti kovojant prieš nekenčiamus gėjus ir smogti prezidentei Daliai Grybauskaitei.

Tolesnis projekto svarstymas numatytas rudenį. Tai yra jau po eitynių. Kad ir ką šnekėtų P.Gražulis, aišku, kad projekto tikslas visiškai ne uždrausti kažkokias eitynes. Beveik neabejočiau, kad projektas į Seimo rudens sesijos darbotvarkę nepateks. Juk bus svarstomas biudžetas ir panašūs svarbesni reikalai. O kur dar pirmininkavimas Europos Sąjungai, kuriam tokio projekto svarstymas tik pakenktų.

Ne. Projektas bus svarstomas 2014 m. pavasario sesijoje prieš Europos Parlamento ir Lietuvos Prezidento rinkimus, siekiant mobilizuoti homofobiškus rinkėjus ir padėti į Europos Parlamentą patekti P.Gražuliui bei kitiems populistams ir konservatoriams. Kad sukeltų furorą, projektas bus tyčia priimtas balandį ir nusiųstas pasirašyti prezidentei. Nepasirašys – bus apšaukta „iškrypėlių“ globėja, o gal net ir lesbiete. Liaudis nesupras, reitingai nukris. Prieš pat gegužės rinkimus. Juk visi, ko paminėjus žodį „gėjai“ neištinka isterija ir pykčio priepuolis, patys yra tokie.

Pasirašys – užsikirs sau kelią į visus postus europinėse institucijose. Net neabejotina, kad D.Grybauskaitei tai bus priminta Europos Parlamente ir kitose institucijose. Kitaip tariant, vienaip ar kitaip Prezidentė nukentės.

Kad prezidentei įkąsti nori populistinis blokas nieko nestebina. Bus atkeršyta už poziciją Darbo partijos atžvilgiu, lenkiškų asmenvardžių rašybos klausimais. Ne veltui turbūt suaktyvėjo ir Rolando Pakso reikalavimai greičiau, pageidautina iki Prezidento rinkimų, spręsti jo galimybių juose dalyvauti klausimą. Galimybių, jei D.Grybauskaitė nenorės aukoti europinių ambicijų, atsiranda. Kitaip tariant, populistiniam blokui iš tokio įstatymo vien tik nauda.

Bet kokia nauda iš to konservatoriams? Juk laurai atiteks būtent P.Gražuliui ir „tvarkiečiams“. O jų remiamai kandidatei Prezidento rinkimuose tai sukels tik sunkumus.

Žinoma konservatorių stovykloje yra nemažai griežiančių dantį ant D.Grybauskaitės. Vargu ar atsitiktinai konservatorių iniciatyvų avangarde stovi Rimantas Jonas Dagys. Tas pats, kuris dirbtinai sukurstė „Gender Loops“ skandalą prieš praėjusius prezidento rinkimus, reklamuodamasis finansiškai rėmė „Respublikos“ grupę, kuri visaip kenkė D.Grybauskaitės rinkimų kampanijai.

Buvo bandoma susieti D.Grybauskaitę su skandalu, pulti europines institucijas, su kuriomis sieta tuometinė kandidatė. Už tai (ir, žinoma, dėl nekompetencijos) R.Dagys po prezidento rinkimų buvo išmestas iš socialinės apsaugos ir darbo ministro posto.

Artėjant prezidento rinkimams R.Dagys vėl bando kurstyti panašaus pobūdžio skandalus, teikti iniciatyvas, kurių padedamas galėtų vėl eskaluoti prieš Europos Sąjungą nukreiptą propagandą. Dalis konservatorių, R.Dagio bendražygių, mielai dedasi prie tokių iniciatyvų, tikėdamiesi atkreipti dėmesį į save artėjant rinkimams ir, kaip sakė garsus buvęs konservatorius Saulius Stoma, „apsirūpinti iki smerties“.

Tuo tarpu kiti, ne „dagiškieji“, konservatoriai, matyt, patys nesuvokia, kad atverdami kelius eskaluoti populistinius ir neįgyvendinamus P. Gražulio siūlymus, jie ne tik neužsidirba politinių dividendų, bet veikia kaip „tvarkiečiams“ „naudingi idiotai“, kurie norėdami įtikti tamsiausioms masėms kiša pagalius į ratus savo pačių remiamai kandidatei, galutinai kompromituodami kadaise susikurtą provakarietiškos partijos įvaizdį.

Džiugina tik tai, kad tokios iniciatyvos padės mobilizuoti ir vienintelės nuosekliai vakarietiškos Lietuvos partijos, Liberalų sąjūdžio, elektoratą. Į liberalus tikrai atsisuks dalis liberalesnio konservatorių elektorato ir dalis socialdemokratų.

Nes įžvalgesniems socialdemokratų lyderiams, kurie siekia negramzdinti partijos į populizmo liūną, nuolat kojas kaišioja visokie mikolaičiai ir žakariai, sparčiai griaunantys M. A .Pavilionienės ir kitų vakarietiškų socialdemokratų įdirbį užsienyje ir Lietuvoje.

Taigi realioji įstatymo paskirtis visai ne kova prieš gėjus, o bandymas eskaluojant iš anksto pasmerktas teisines iniciatyvas smogti politiniams priešininkams ir nujoti ant apmulkintų rinkėjų balsų į Europos Parlamento „rojų“. Ir nors kol kas girdisi optimistiniai pasisakymai, kad „fakto nebus“, pasibaigus pirmininkavimui Europos Sąjungai ir artėjant prezidento rinkimams „faktas“ gali atsirasti. Ypač jei jis padės susilpninti D.Grybauskaitės pozicijas rinkimuose.

Kalbant apie homoseksualius žmones, jie šio įstatymo bijo mažiausiai. Jei prezidentė išsigąs populistų spaudimo ir pasirašys įstatymą, tokiu atveju pirmas bandymas jį įgyvendinti baigsis teismuose. Akivaizdu, kad įstatymą po teismų teks panaikinti, o besikreipusieji į teismą dar prisiteis kompensacijas ir už moralinę žalą bei nepagrįstą teisių apribojimą. Jas apmokės, aišku, ne P.Gražulis (jis net baudų nemoka), bet mokesčių mokėtojai. Manau žmogaus teisių gynėjai kitai gegužei jau turėtų planuoti akcijas, pažeidžiančias „Gražulio įstatymą“ ir ruošti ieškinius valstybei. Kuo daugiau bus mokama už daugelio Seimo narių populizmą ir teisinį neraštingumą, tuo geriau. Nes ką renkat, tą ir turit.

Na, o Lietuvos piliečiai po šio mirsiančio iškart po gimimo įstatymo dar kartą liks „išdurti“ ir dar už tai susimokėję. Pikti. Bet - su P.Gražuliu Europos Parlamente. Ar gi gali būti kitaip?