Savo ruožtu vieniems Seime likusiems liberalams rizikinga dar labiau susilieti su didžiaisiais broliais konservatoriais, nes tiesiog gali ištirpti ir išnykti iš politinės padangės, kaip nutiko šiek tiek kito atspalvio liberalams po šių Seimo rinkimų.

Pats didžiausias netikėtumas, kad didžiausios opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos prezidiumo trečiadienį patvirtintame šešėliniame ministrų kabinete finansų ministro portfelis patikėtas buvusiam tuometinio premjero patarėjui Mykolui Majauskui, "šešėlinis" ūkio ministro postas teko dabartiniam Kauno merui Andriui Kupčinskui, susisiekimo - parlamentarui Jurgiui Razmai.

Šešėlinis finansų ministras buvęs premjero A.Kubiliaus patarėjas Mykolas Majauskas, buvęs Jungtinės Karalystės investicinio banko „Barclays Capital“ kylančių kapitalo rinkų specialistas, kurio bene vienintelis žinomas nuopelnas ir yra banko „Barclays Capital” atėjimas į Lietuvą. O Lietuvos finansinė realybė yra tokia, kad valdžios sektoriaus skola 2012 metais išaugo net 5 mlrd. 74,9 mln. litų ir metų pabaigoje sudarė 46 mlrd. 36,4 mln. litų, arba 40,7 procento BVP. Už tai kaip ir turėtų jausti atsakomybės kartėlį buvusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė, gal todėl naujajame konservatoriškų šešėlių kabinete jai vietos nebeatsirado...

„Šešėlinis“ ūkio ministras Andrius Kupčinskas išgarsino Kauną pastatydamas mieste tualetą už pusę milijono litų. Galime tik įjungti fantaziją ir įsivaizduoti, kokios galimybės atsivertų Kauno merui perėmus Lietuvos ūkį. Kauno savivaldybės skolos vien bankams per ketverius metus padidėjo beveik 64 mln. litų – iki 164 mln. litų. Apie Kauno gatvių būklę sklando anekdotai, bet dėl to, pasirodo, kaltas ne konservatorių meras, bet... socialdemokratai. Apie tai be jokių skrupulų spaudos konferencijoje pareiškė buvęs premjeras Andrius Kubilius.

Tik šioje kadencijoje aplinkosauga susidomėjusiam Pauliui Saudargui šešėlinis ministro portfelis, be jokios abejonės, atiteko už aktyvią poziciją visuomenėje daug prieštaravimų sulaukusią skalūninių dujų istorijoje. Iš ūkio ministro kėdės priverstam atsistatydinti Dainiui Kreiviui A.Kubilius jau nebesiryžo pasiūlyti tos pačios kėdės, bet pasiūlė šešėlinę energetikos ministeriją. Tik kyla retorinis klausimas, kodėl čia vietos nebeliko kitam pasižymėjusiam konservatorių ministrui Arvydui Sekmokui? Kas galėtų paneigti, kad ponas Dainius ne tik jaunesnis, bet ir gerokai apsukresnis, o būdamas Ūkio ministru suspėjo gerokai įsigilinti į Lietuvos energetinius projektus bei pajusti silpnybę saulės energetikai... Bėda, kad naujoji valdžia ėmė ir užrišo pelningą saulės energijos kranelį.

Konservatoriai tikrai negalėjo surasti tinkamesnės kandidatūros į Kultūros ministrus. Mantas Adomėnas pasižymi itin aukšta morale ir nepaprastai kultūringa politine retorika, apie kurią sklinda legendos... Tiesa, M.Adomėnas buvo atsidūręs dviprasmiškoje situacijoje, kai žurnalistai išsiaiškino, jog jis, tapęs Seimo nariu, ir toliau vadovavo VŠĮ „Demokratinės politikos institutui“, tik per Marytės plauką jaunasis politikas neprarado mandato.

Rimantui Dagiui jau kartą teko atsistatydinti iš Socialinės apsaugos ir darbo ministro kėdės, bet panašu, jog konservatoriai ir toliau rizikuoja lipti ant to paties grėblio, siūlydami jam atsakingą, tiesa, tik šešėlinį postą. Tik vargu, ar visuomenė greitai pamirš, kaip garbusis konservatorius eksministras vienišus tėvus „švelniai“ išvadino „bambaliais“...

Šešėliniu žemės ūkio ministru konservatorių gretose tapo Kazys Starkevičius, kuris šias pareigas ėjo ir buvusioje 15-oje centro dešinės vyriausybėje, šešėlinė krašto apsaugos ministrė - Rasa Juknevičienė, šešėlinis užsienio reikalų ministras - Audronius Ažubalis.

Pastarojo politiko „nuopelnai“ Lietuvos užsienio politikai yra tiesiog pribloškiantys: per ketverius metus sugebėta atšaldyti santykius su visomis Lietuvos kaimynėmis. Taikliai konservatorių propaguojamus santykius su Rusija apibūdino dabartinis užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius: „Laba diena, atlyginkite žalą, viso gero“.

Buvęs žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius spaudoje kurį laiką buvo linksniuojamas vadinamojoje „mailiaus“ byloje. Žurnalistai atkreipė dėmesį, kad kilus skandalui dėl mailiaus bylos (dėl bandymo apgaule gauti 22,5 mln. litų iš ES fondų) Žemės ūkio ministerija skubiai (per savaitę) ir ne konkurso būdu su žiniasklaida sudarė sutarčių už maždaug 2 mln. litų. Ko gero, tik sutapimas, kad triukšmas dėl byloje minimo konservatorių žemės ūkio ministro Kazio Starkevičiaus žiniasklaidoje iškart nutilo.

Naujų ministerijų steigimo patirtį turintys konservatoriai šešėlinį kabinetą išplėtė ir dviem naujomis ministerijomis - Regionų plėtros ir Bendruomenių reikalų. Regionų plėtros ministre konservatorių kabinete paskirta Seimo narė Agnė Bilotaitė, bendruomenių reikalų ministru - buvęs socialinės apsaugos ir darbo ministras buvusioje vyriausybėje Donatas Jankauskas.

Tenka pagirti konservatorius, jog jie mokosi iš savo klaidų, pralaimėję rinkimus valdančiajai koalicijai beveik visuose Lietuvos regionuose, jie suprato, kad tik didžiųjų miestų rinkėjų palaikymo neužtenka norint valdyti šalį.

Nepaisant sodybų tuštėjimo meto ir milžiniškos emigracijos, Lietuvos kaimuose ir mažuose miesteliuose taip pat gyvena žmonės, kurie gana svariai pareiškė savo politinę valią.


Tad belieka konstatuoti, jog Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos šešėlinė vyriausybė tikrai nenustebino visuomenės: ta pati panelė, nelabai nauja ir suknelė...

Nors akivaizdu, kad per ketverius darbo metus konservatoriai neatliko planuojamų darbų, bet ministrų portfelius dešinieji „išdalino“ beveik tiems patiems politikams, kurie turėtų prisiimti atsakomybę už ketverių metų nevykusį šalies valdymą. O norint įvertinti buvusios Vyriausybės darbus, išties reikia kur kas stipresnių akinių nei šiuo metu įsigijo Andrius Kubilius.

Apklausa DELFI puikiai iliustruoja, kad Lietuvos visuomenė netiki tokiu „šešėliniu“ kabinetu. Turėjusi net ketverius metus laiko parodyti, ką sugeba, A.Kubiliaus Vyriausybė vargu ar begali tikėtis, jog ja bus patikėta dar kartą.