Vos prieš keletą savaičių premjeras rimtu veidu pasakojo sakmes apie valstybės valdomų  įmonių reformos tąsą, apie tai, kad štai jie, socialdemokratai, vienu rankos mostu padarys tai, ko nepavyko konservatorių vedamai Vyriausybei - net įkurs visas valstybės valdomas įmones kontroliuojančią bendrovę.

Tačiau pasakų amžinai neseksi, ypač kai jų laikas baigiasi ir laiminga pabaiga niekas nebetiki. Tuomet ateina laikas šaltai tikrovei ir realiems darbams. O socialdemokratų darbai rodo visiškai ką kita nei kadencijos pradžioje porino jau per pirmąsias šimtą darbo dienų nuo kojų nusivaręs ir skubiai ilsėtis į Gran Kanariją išvykęs premjeras.

Trečiadienį žiniasklaidoje pasirodė pranešimai apie tai, kad Ūkio ministerija atšaukia UAB Litexpo valdybą ir keičia sėkmingai dirbančius jos narius savais politikais.

Litexpo valdyboje nepriklausomi profesionalai keičiami socialdemokratų partijos nariais - LSDP Etikos ir procedūrų komisijos pirmininku, A. Butkevičiaus advokatu G.Degučio byloje  Kęstučiu Virbicku ir buvusiu ūkio ministru Petru Čėsna. Šie pokyčiai yra aiškus ženklas, jog valdantieji jokių reformų net nesiruošia tęsti, o naudą partijai laiko svarbesne už Lietuvos piliečių interesus ir valstybės gerovę. Tokie pasikeitimai greičiausiai yra pirmasis žingsnis siekiant politizuoti visas pelningai veikiančių valstybės valdomų įmonių vadovybes, o administracijas pakeisti partijai palankiais vadovais.

Dividendai iš valstybės valdomų įmonių valdant 2004-2008 m. Vyriausybei ir 2008-2012 m. Vyriausybei

Žvelgiant į Litexpo valdybos pakeitimą iš šalies, netgi būtų galima įtarti, kad būtent tokiu būdu premjeras A. Butkevičius atsilygina savo advokatui K. Virbickui už dalyvavimą jo asmeninėse bylose.

A. Kubiliaus Vyriausybės siekis pertvarkyti valstybės įmonių valdymą pagal šiuolaikinius vakarietiškus principus, iškeliant aiškius pelningumo, skaidrumo ir naudos visuomenei standartus, davė akivaizdžius rezultatus. Pernai valstybės įmonių į šalies biudžetą sumokėti dividendai siekė daugiau nei pusę milijardo litų - būtent tiek, kiek reikėjo atstatyti dėl krizės sumažintoms pensijoms. Norisi priminti, kad socialdemokratų Vyriausybių valdymo laikais valstybės įmonės į šalies biudžetą "pakrapindavo" tik po keliolika ar kelias dešimtis milijonų litų per metus.

Kaip jau minėta, dešiniųjų Vyriausybė valstybės įmonių valdymą sėkmingai pertvarkė remdamasi trimis pagrindiniais principais: veiklos skaidrumu, aiškiais strateginiais tikslais bei įmonių valdymo depolitizavimu. Litexpo į skaidriai, tikslingai ir nepolitizuotai valdomą įmonę buvo pertvarkyta kaip sėkmingas ir sektinas pavyzdys kitoms valstybės valdomoms įmonėms. Pastaruosius metus Litexpo pelno rodikliai gerėjo ir buvo išimtinai teigiami. Pavyzdžiui, 2012 m. sausio-rugsėjo mėn. šios įmonės pelnas iki mokesčių sudarė 2,075 mln. Lt ir, lyginant su 2011 metais, išaugo net 232 nuošimčiais. Keičiant Litexpo valdybą į jokius įmonės veiklos rodiklius atsižvelgta nebuvo. Pastarasis faktas geriausiai parodo, jog sprendimas atšaukti efektyviai dirbančią įmonės vadovybę yra visiškai politinis.

Dabartinės Vyriausybės žingsniai, atsisakant gerosios įmonių valdymo praktikos, greičiausiai reiškia, jog trumpas valstybės valdomų įmonių depolitizavimo pavasaris baigėsi. Kaip domino kaladėlės viena paskui kitą yra verčiamos šių įmonių valdybos ir keičiamos administracijos. Jūrų uostas, oro uostas, VAE, Litexpo, galime net neabejoti, kad netrukus tokia pat lemtis lauks strateginių energetikos sektoriaus įmonių, tokių kaip Klaipėdos nafta, Litgrid ar kitų skaidriai ir nepriklausomai nuo partinių įgeidžių valdomų valstybės įmonių.

Dar kartą noriu priminti, kad pertvarkytos įmonės efektyviai atlieka socialines funkcijas, nuolat pildo biudžetą didžiulėmis įplaukomis ir tokiu būdu reikšmingai prisideda kurdamos mūsų visuomenės gerbūvį. Atsisakydami skaidrios, atsakingos ir depolitizuotos valstybės įmonių valdymo praktikos, socialdemokratai atsisako A. Butkevičiaus Vyriausybės programoje įtvirtinto tikslo apginti visuomenės interesą - t.y. užtikrinti, kad valstybės įmonės veiktų Lietuvos žmonių labui. Gaila, tačiau matant rinkiminių pažadų "vykdymą" ir valdančios koalicijos "darbą" per pirmąsias 100 dienų, nepanašu, kad šia galimybe bus pasinaudota.