Neseniai DELFI Kovo 11-osios Nepriklausomybės Akto signataras Vidmantas Žiemelis lyg ir apibendrino  Seimo narių Stasio Šedbaro, Irenos Degutienės, kai kurių visuomenės veikėjų tikruosius tikslus: „STT, o ypač Vilniaus padalinys, siekdama kuo greičiau raportuoti šalies prezidentei apie pasiektus rezultatus kovoje prieš korupciją, užuot dirbusi kruopščiai, atsakingai, nutarė eiti lengviausiu, valstybei ir visuomenei naudos neduodančiu keliu – pradėti kuo daugiau ikiteisminių tyrimų, patraukiant atsakomybėn politikus, aukštas pareigas užimančius valdininkus, kitus žinomus žmones. Svarbiausia, kad apie tai išgirstų visuomenė“.

STT ir buvo sukurta, kad pagaliau atsirastų kuo mažiau nuo politikų priklausoma institucija, galėsianti atskleisti kyšininkavimą pačiuose aukščiausiuose valdžios sluoksniuose ir minimalizuoti bendradarbiauti pradėjusių kriminalinių bei politinių korumpuotų grupuočių įtaką jaunai valstybei. Atkūrus valstybę tuometė policija nesugebėjo išgaudyti net saviškių, kurie sutūpę magistralių pakrūmėse maitindavosi stabdydami automobilius.

Bronius Matelis
V.Žiemelio priekaištai – su baimės kvapeliu ir visiškai nelogiški. Jų tikslas – kuo greičiau stabdyti prokurorus ir STT agentus, kurie pastaruoju metu pradėjo kasti pernelyg giliai, žiūrėk, ims dar ir iškas kokį nors politikos titaną, kuriam niekaip neprilyg su savo 20 mln. litų afera nei konservatorius V.Matuzas su savo žmona, nei kuris kitas politikas.
Dabar girdime V.Žiemelio postringavimus, kad STT nuėjo pačiu lengviausiu ir valstybei naudos neduodančiu keliu, nes pradėjo nemažai ikiteisminių tyrimų, patraukdama atsakomybėn politikus ir aukštas pareigas užimančius valdininkus. Še tau, boba, ir devintinės.

Kodėl lengviausiu keliu? Lengvas kelias yra gaudyti keliuose kyšius po 50 litų graibančius policininkus, o tu pabandyk pričiupti milijonus vagiantį politiką. Ragus nusilauši, kol tokį Viktorą Uspaskichą apklausai išsikviesi.

Nematau nieko blogo, jeigu teisėsaugos pareigūnai, pradėję kokią nors rezonansinę operaciją, bent jau minimaliai, kaip išsireiškė V.Žiemelis, skuba apie tai raportuoti prezidentei ir visuomenei. Jeigu niekas niekam nieko nesakytų, kaip buvo sovietmečiu, visiems nuo to būtų geriau?

Kažkam gal ir būtų geriau, nes kol niekas nieko nežino, tada atsiranda politikams galimybė spausti pareigūnus, gal net papirkinėti juos ir taip numarinti visas politikus palietusias korupcijos bylas.

V.Žiemelio priekaištai – su baimės kvapeliu ir visiškai nelogiški. Jų tikslas – kuo greičiau stabdyti prokurorus ir STT agentus, kurie pastaruoju metu pradėjo kasti pernelyg giliai, žiūrėk, ims dar ir iškas kokį nors politikos titaną, kuriam niekaip neprilygs su savo 20 mln. litų afera nei konservatorius Vitas Matuzas su savo žmona, nei kuris kitas politikas.

Beje, nelabai tikiu, kad V.Žiemelis 1997 metais buvo vienas pagrindinių STT steigimo iniciatorių, kaip galima suprasti iš jo teksto. Gal jis ir buvo arti konservatorių vadovybės, tačiau tuo metu labiau įstrigo Romualdo Ozolo pasisakymai apie būtinybę steigti su organizuota korupciją kovosiančią instituciją, pamenu, R.Ozolas tuo metu dėjo labai daug pastangų, kad toji institucija nepriklausytų nuo politikų valios ir būtų kuo savarankiškesnė.

Bronius Matelis
Kiek man žinoma, tai dar nė vienas kažkada triukšmingai sulaikytas Panevėžio politikas nėra išteisintas.
Aptariant M.Balčiūno sulaikymą, daug buvo apeliuojama į Panevėžį. Šio miesto STT agentai irgi triukšmingai buvo sulaikę nemažai garsių politikų ir tos bylos esą niekuo nesibaigė, esą niekas nebekalba ir apie buvusio Seimo nario V.Matuzo bylą, nes visi įtarimai bliūkšta, o kažkada su antrankiais anksti ryte iš namų išvesti politikai išteisinami.

Kiek man žinoma, tai dar nė vienas kažkada triukšmingai sulaikytas Panevėžio politikas nėra išteisintas. Buvęs meras ir ilgametis savivaldybės administracijos direktorius, tuo metu socialliberalas Visvaldas Matkevičius nuteistas realia pusketvirtų metų laisvės atėmimo bausme, nuosprendį jis yra apskundęs, todėl galutinio dar reiks palaukti.

Buvęs Panevėžio savivaldybės administracijos direktorius socialdemokratas Vytautas Steponas Buterlevičius irgi nuteistas realia puspenktų metų laisvės atėmimo bausme, tačiau teismas nustatė, kad dėl silpnos sveikatos nelaisvėje bausmės atlikti jis negali. Iš šio politiko priteista išieškoti daugiau nei 800 tūkst. jo iššvaistytų lėšų bei paskirta 19 tūkst. litų bauda.

Nuteista buvusi vicemerė „tvarkietė“ Rimantė Ratinskaitė, Panevėžio tarybos narys „tvarkietis“ Tomas Tarulis, Rokiškio poliklinikos direktoriaus pavaduotojas Algirdas Griška ir kiti.

Dar kelios buvusių Panevėžio merų ir vicemerų bylos šiuo metu nagrinėjamos teisme, o buvusiam seimūnui ir Panevėžio merui konservatoriui V.Matuzui buvo pateiktas įtarimas pagal dar vieną Baudžiamojo kodekso straipsnį, kuris leido prokurorams areštuoti dalį V.Matuzo turto, kurį jis su šioje byloje taip pat įtariamąja savo žmona Danutė Matuziene jau buvo pradėjęs pardavinėti.

Tad pasakykite man, kur tos subliūškusios Panevėžio politikų bylos?

Bronius Matelis
Nemažai žmonių pradėjo svajoti, kad Panevėžyje gali įvykti net ir galaktikos krepšinio čempionatas, o NBA būstinė iš JAV persikels į Panevėžį. Tik neatsirado nė vieno įžeisto šmaikštuolio, kuris tada būtų trinktelėjęs tam O.Benderiui šachmatų lenta per galvą ar bent jau užmautų ant galvos krepšinio tinklelį.
Noriu būti objektyvus, todėl paminėsiu, kad vienas gydymo įstaigos vadovas iš Panevėžio Jonas Laurinaitis ir vienas medicinos įstaigos direktorius iš Rokiškio Petras Aukštuolis, kurių bylas tyrė STT agentai, teismo buvo išteisinti.

Pirmuoju atveju svarbus liudytojas teisme „prarado“ atmintį ir nebeatsiminė kai kurių bylai svarbių detalių, todėl teismas įžvelgė tik administracinę atsakomybę, o antruoju atveju nusikaltimo faktas buvo užfiksuotas, tačiau teismas nusprendė, kad agentai pernelyg provokavo nusikalsti, žodžiu, kažkokius operatyvinius veiksmus atliko neteisingai.

Nė vienas iš jų neišteisintas motyvuojant, kad jie šioje byloje niekuo dėti, kad STT agentai juos persekiojo neturėdami tam rimto pagrindo. Galima sakyti, kad jiems pasisekė, kai kažkam atmintis ėmė „šlubuoti“, kad agentai pridarė operatyvinių klaidų.

Bet kuriuo atveju tai yra darbo brokas ir jis su visa atsakomybe turėtų gulti ant STT pečių. Vadinasi, agentai kažko nepadarė, vadinasi, įtariamasis neturėtų dėl pareigūnų klaidų kankintis areštinėje, vadinasi, reikia kažką bausti.

Visada reikia nagrinėti konkrečius atvejus ir bausti kaltuosius, o nekalbėti apie tai, kad reikia kurti dvi kastas, o STT pareigūnus siundyti tik ant prasčiokių policininkų. To tikriausiai ir siekia V.Žiemelis.

Bronius Matelis
Net už daug mažesnes sumas Medininkų muitininkus supakavo, uždarė į cypę, nors juos, kaip ir M.Balčiūną, antrankiais rakino ne nusikaltimo vietoje. Ir nė vienas šuva dėl muitininkų nesulojo.
Pats asmeniškai stebėjau, kaip Lietuvos krepšinio federacijos generalinio sekretoriaus M.Balčiūno pirmtakas Vladas Garastas Panevėžyje, prieš Europos čempionatą, emociškai gerokai užsivedęs dėstė maždaug taip: „Jūs dabar net įsivaizduoti negalite, kas jūsų, panevėžiečių, po kelerių metų laukia! Suvažiuos į šį mažą ir niekam nežinomą miestelį daug Europos krepšininkų, vyks čia įvairios stovyklos, varžybų, ojoj, kiek bus, bus įkurtas moterų krepšinio centras, gatvėse šurmuliuos krepšininkai, daug krepšininkų, jie gyvens jūsų viešbučiuose, valgys čia, pirks ir suteiks visiems daug džiaugsmo, Panevėžys atgims naujam gyvenimui!“.

Gal kiek ir hiperbolizuoju, tačiau tikrai labai nedaug. Tada nemažai žmonių pradėjo svajoti, kad Panevėžyje gali įvykti net ir galaktikos krepšinio čempionatas, o NBA būstinė iš JAV persikels į Panevėžį.

Tik neatsirado nė vieno įžeisto šmaikštuolio, kuris tada būtų trinktelėjęs tam Ostapui Benderiui šachmatų lenta per galvą ar bent jau užmautų ant galvos krepšinio tinklelį.

Papasakosiu tikrą istoriją: vienas iš pažiūros protingas Panevėžio verslininkas, apakintas artėjančio Europos krepšinio čempionato ir tuo, kad Lietuvos krepšinio sostine netrukus taps Panevėžys, pasiskolino krūvą pinigų ir įsigijo nedidelį viešbutį su kavine, kurių niekas iki tol ilgai nepirko, pasiskelbė internete, tačiau jo viešbutyje nebuvo apsigyvenęs nė vienas krepšinio aistruolis iš užsienio.

Absoliutus verslo idėjos bankrotas, pasitikėjimo benderiais ir tikėjimo nesąmonėmis rezultatas. Iki šiol Panevėžyje jokie krepšininkai nešurmuliavo, nėra čia ir moterų krepšinio centro, pamiršo Naujuosius Vasiukus ir federacijos vadovai.

Palaukite, ponai, o tai kas čia tokio baisaus atsitiko? Lietuvos krepšinio federacija išviliojo iš Panevėžio savivaldybės 2,5 mln. litų, pažadėdama fekalijomis dvokiantį Panevėžį (apie tai buvo užsiminęs ir Šarūnas Jasikevičius) paversti krepšinio meka, tada pažadų netesėjo, pinigus atidavė viešbučio „Romantic“ savininkei, galų gale vieną iš tų 2,5 mln. nežinia kokios pelės sugraužė.

Bronius Matelis
Panevėžio verslininkas, apakintas artėjančio Europos krepšinio čempionato ir tuo, kad Lietuvos krepšinio sostine netrukus taps Panevėžys, pasiskolino krūvą pinigų ir įsigijo nedidelį viešbutį su kavine, kurių niekas iki tol ilgai nepirko, pasiskelbė internete, tačiau jo viešbutyje nebuvo apsigyvenęs nė vienas krepšinio aistruolis iš užsienio.
Gal kas klastojo atliktų (arba neatliktų) darbų dokumentus, gal į kokią televizoriaus dėžę tą milijoną sugrūdo ir pamiršęs padovanojo jį su visu televizoriumi kokiam nors praeiviui Vilniaus gatvėse. Kas dabar čia supras, kaip ten buvo.

Paini ir sudėtinga toji istorija, tačiau tokių Lietuvoje jau būta labai daug. Net už daug mažesnes sumas Medininkų muitininkus supakavo, uždarė į cypę, nors juos, kaip ir M.Balčiūną, antrankiais rakino ne nusikaltimo vietoje. Ir nė vienas šuva dėl muitininkų nesulojo.

Vargšeliai tie įtariamojo M.Balčiūno bendrininkai Panevėžio mero patarėjas Darius Simėnas ir verslininkė Daliai Kuklierienė. Juos sulaikant Žmogaus teisių stebėjimo instituto darbuotojas Karolis Liutkevičius dėl žmogaus teisių pažeidimo net nečirkštelėjo, nors visus beveik kartu ir vienodai nepadoriai griebė. Ir sėdės D.Kuklierienė cypėje gal net iki pirmųjų vieversių, ir jos žmogaus teisės jų gynėjams dzin-dzilin.

Beje, V.Žiemelis tikrai neteisus, teigdamas, kad Lietuvoje pernelyg dažnai taikomas suėmimas. Tas pats žmogaus teisių žinovas K.Liutkevičius vienoje televizijos laidoje teigė, kad kitose Europos valstybėse, jeigu prokurorai prašo tokios kardomosios priemonės, teismai labai dažnai tokius prašymus tenkina. Lietuvoje ir kitose Europos šalyse tas procentas yra labai panašus.

Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius M.Balčiūnas – laisvėje, jį sulaikiusi Specialiųjų tyrimų tarnyba išvadinta KGB metodais dirbančia organizacija, V.Žiemelis dar pridėjo, kad mūsų teisėsauga veikia lyg diktatūros valstybėje, suprask, Lietuvos teisėjai ir prokurorai yra tiesiog besmegeniai, kuriems žmogaus teisės – tamsus miškas.

Gydyti mūsų pakrikusius teismų teisėjus griebėsi ne bet kas, o Vusterio universiteto vicekancleris ir generalinis direktorius D.Greenas. Jis net nesivargino bendrauti su mūsų teismais, viešu laišku kreipėsi į prezidentę D.Grybauskaitę ir jos paprašė paskambinti, suprask, nykaus Panevėžio miestelio teisėjui ir įsakyti išlaisvinti M.Balčiūną.

Mūsų prezidentė tikriausiai net nežino, kad miškų ir pelkių apsuptoje jos šalyje yra kvaili teisėjai ir toks dalykas, kaip žmogaus teisės, dar toks M.Balčiūnas, kurį visi pažįsta net ir už pelkių, kemsynų bei miškų gyvenantys civilizuoti ponai.

Pagaliau, ką tas pelių sugraužtas milijonas gali reikšti, kai kalbama apie lietuvio religinių jausmų įžeidimą. Jeigu krepšinis – antroji mūsų religija, tai tos religijos vadovas turėtų būti amžiną imunitetą turintis ir nekritikuojamas Ajatola Chomeinis?

Lietuvai tokie laiškai – širdžiai artimi ir suprantami, dar nuo tų laikų, kai laiškus Lietuvos komunistų partijos vadovui rašydavo teismų nuteistų veikėjų tėvai, pridėdami užtarėjų rekomendacijas ir gavę Sovietų sąjungos komunistų partijos centro komiteto sekretoriaus rezoliuciją: „Spręsti klausimą pagal galimybes teigiamai.“

Ir bildėdavo iš kolonijų įtakingų tėvelių vaikeliai, toli už nugaros palikdami kalėti visokius prasčiokus. Ar V.Žiemelis ir jo pasekėjai ilgisi tų laikų?