Smurto prieš moteris ir mergaites problema egzistuoja visame pasaulyje. Deja, Lietuvos ji irgi neaplenkia. Smurtas lyties pagrindu yra tarptautinio masto pandemija, nepaisanti etninių, rasinių, socekonominių ar religinių sienų.

JAV prezidento B. Obamos dėka kova su smurtu prieš moteris tapo vienu svarbiausių JAV užsienio politikos prioritetų. Jungtinėms Valstijoms kova su smurtu šeimoje yra neatskiriama vykdomos užsienio politikos dalis. Smurto prieš moteris problema negali būti suvokiama kaip išskirtinai „moterų reikalas“ ar klausimas, kuris būtų keliamas tik išsprendus svarbesnes problemas. Smurtas lyties pagrindu ne tik sugriauna atskirų moterų, mergaičių, šeimų ar bendruomenių gyvenimus, – visas pasaulis praranda taip šiuo metu reikalingus talentus ir gebėjimus.

Užkirsti kelią smurtui prieš moteris yra ne tik teisingas, bet ir protingas žingsnis. Daugybė ekonomistų, institutų ir korporacijų atliktų studijų vis patvirtina, jog moterys atlieka esminį vaidmenį užtikrinant ekonominį augimą, o investicijos į moterų gerbūvį duoda milžinišką pelną. Atlikti tyrimai parodė, kad moterys iki 90 proc. savo pajamų investuoja į šeimos išlaikymą ir bendruomenes. Tačiau tai tampa neįmanoma, jei moterys kenčia nuo smurto. Išnaudojamos ar baimėje gyvenančios moterys neišnaudoja turimo potencialo ir negali prisidėti prie savo šalies vystymosi.

Anne Hall
Atlikti tyrimai parodė, kad moterys iki 90 proc. savo pajamų investuoja į šeimos išlaikymą ir bendruomenes. Tačiau tai tampa neįmanoma, jei moterys kenčia nuo smurto. Išnaudojamos ar baimėje gyvenančios moterys neišnaudoja turimo potencialo ir negali prisidėti prie savo šalies vystymosi.
Net 37 proc. Lietuvoje gyvenančių moterų yra bent kartą nukentėjusios nuo smurtaujančių artimųjų. Visame pasaulyje moterys dažniausiai nukenčia nuo savo gyvenimo partnerių. Deja, per dažnai šie smurtautojai lieka nenubausti. Jungtinės Amerikos Valstijos teigiamai vertina 2011 m. Lietuvoje priimtą Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymą. Šis įstatymas įgalina daugiau moterų pranešti apie smurto atvejus ir reikalauti, kad jų balsas būtų išgirstas. Įstatymas turi užkirsti kelią nebaudžiamumui ir priversti smurtaujančius asmenis atsakyti už savo veiksmus. Pasitelkdami švietimą ir skatindami lyčių lygybę itin didelį dėmesį turime skirti prevencijai, o nusikaltimų vykdytojai turi būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Turime užtikrinti, kad ne tik moterys, bet ir vyrai aktyviai dalyvautų šios problemos sprendime ir kartu ieškotų prevencijos priemonių ir geriausių būdų kovoti su smurtu.

„Šešiolikos dienų be smurto prieš moteris“ akcija suteikia galimybę atnaujinti įsipareigojimą išlaisvinti moteris ir mergaites iš smurto gniaužtų. Atėjo laikas imtis bendrų veiksmų siekiant visame pasaulyje užkirsti kelią smurtui prieš moteris. Jungtinės Valstijos yra įsipareigojusios spręsti smurto lyties pagrindu klausimą tiek vyriausybiniu, tiek tarpinsitituciniu lygmeniu, apimančiu teisės, įstatymų, saugumo, sveikatos, švietimo, ekonomikos, socialinių paslaugų ir kitus sektorius. Siekdami užkirsti smurtui kelią mes privalome dirbti kartu.

Sprendžiant šią problemą vyrai ir moterys turi dirbti iš vien, kad visuomenėje pasikeistų požiūris ir smurto klausimas nebūtų suprantamas vien kaip „šeimos ar moterų reikalas“. Pasauliniu mastu, kova su smurtu prieš moteris yra kova už žmogaus teises. Jei norime, kad pasaulyje vyrautų stabilumas, saugumas ir klestėjimas, privalome šiai globaliai problemai atrasti sprendimą. Jau seniai laikas smurto prieš moteris eliminavimą paversti visų mūsų prioritetu.