Bet vyksta ir kita drama – būsimo Vyriausybės vadovo Algirdo Butkevičiaus savikompromitacija. Dar nė nepradėjęs dirbti premjeru Butkevičius jau baigia įtvirtinti savo, kaip dažniausiai savo poziciją keičiančio, besiblaškančio ir pasimetusio politiko įvaizdį. Jo elgesys paverčia niekais kitų socialdemokratų šnekas apie partijos tvirtą stuburą, aiškią kryptį ir tt. Kol kas nematyti nei stuburo, nei aiškios pozicijos, nei vizijos, kaip Lietuva bus tvarkoma, ko sieks naujoji valdžia. Atrodo, kad prezidentė neklydo, keldama ligšiol neregėtus reikalavimus būsimam premjerui, nurodinėdama, kas gali ir kas negali būti ministrais. Ji teisingai įvertino savo oponentą ir jo silpnybes.

Beveik kasdien galima rasti Butkevičiaus blaškymosi ir nenuoseklumo pavyzdžių. Tenkinsiuosi išvardindamas vos kelis. Vieną dieną Butkevičius kalba, kad jis už atominę, bet kartu tvirtina, kad reikia atsižvelgti į referendumo rezultatus, o šie aiškiai parodė, kad nepritariama ne Visagino atominės elektrinės projektui, o naujos atominės statybai apskritai.

Kęstutis Girnius
Vieną dieną jis teigia, kad bus aiškinamasi, bandoma kalbėtis su dabartinio projekto vykdytojais, kitą dieną girdime, kad nereikia atominės, ir kad kažkokie nauji reaktoriai gali būti statomi Elektrėnuose. Atominė nėra kažkoks nereikšmingas mažmožis, su kurio problematika būsimas premjeras dar nespėjo susipažinti.
Vieną dieną jis teigia, kad bus aiškinamasi, bandoma kalbėtis su dabartinio projekto vykdytojais, kitą dieną girdime, kad nereikia atominės ir kad kažkokie nauji reaktoriai gali būti statomi Elektrėnuose. Atominė nėra kažkoks nereikšmingas mažmožis, su kurio problematika būsimas premjeras dar nespėjo susipažinti. Jų partija prastūmė referendumą, manyčiau, kad ne be Butkevičiaus įtakos. Šiuo atveju nuomonės ir pozicijos kaitaliojimai kelia ne tik ironiškas šypsenas, piktdžiugišką pasitenkinimą opozicijos gretose, bet ir rimtą susirūpinimą. Kaip Butkevičius šiuo klausimu kalbės susitikęs su Latvijos ir Estijos premjerais, „Hitachi“ atstovais, JAV diplomatais?

Butkevičius kalba apie „taiką“ su „Gazprom“, lyg Andriaus Kubiliaus vyriausybė būtų paskelbusi karą. Jis turėtų prisiimti bent dalį atsakomybės dėl ne kieno nors kito, bet būtent dėl socdemų valdžios metais pasirašytų Lietuvai nenaudingų sutarčių su „Gazprom“.

Butkevičius vieną dieną Seime gali balsuoti prieš Konstitucinio teismo (KT) išvadų įgyvendinimą, po kelių valandų apsiversti ir aiškinti, kad tai buvo klaida. Neįprasta politikui prisipažinti, kad jis suklydo ar suklupo. Sveikintinas bandymas pripažinti klaidas, bet tik jei bandoma mokytis iš suklupimų. Tačiau kalbėdamas apie savo ir savo partijos klaidas, Butkevičius skuba ieškoti kaltųjų ne savo asmenyje ar tarp savo bendražygių, bet mėgina atsakomybę primesti jį neva suklaidinusiai opozicijai ar kažkokiam mistiniam teisininkui, kurio nesiteikė įvardyti.

Prezidentei priekaištaujant, Butkevičius bando sukurti regimybę, kad „principingieji“ socialdemokratai sunkiai ir tvirtai derasi su nelabai aiškiais ir sąžiningais partneriais, mėgindami išsaugoti koaliciją ir patenkinti rinkėjų lūkesčius. Kur kas labiau įtikimai skamba kitų jo partijos narių atviravimai apie pražūtingas nuolaidas Darbo partijai. Aloyzas Sakalas nevengia atvirai išrėžti, kad, balsuodami dėl teisiamojo Vytauto Gapšio skyrimo Seimo pirmininko pirmuoju pavaduotoju, socdemai leidosi būti išprievartaujami.

Kęstutis Girnius
Darbo partija neturi kur trauktis, išėjusi į opoziciją ji būtų izoliuota. Tad buvo galima aiškiai pasakyti, kad tegul Gapšys būna vienas Seimo pirmininko pavaduotojų, bet į pirmojo pavaduotojo postą gali pretenduoti tik po to, kai baigiasi visos jo bylos.
Suprantama, kad per derybas su koalicijos partneriais reikia kartais nusileisti, negalima tik jų šokdinti. Bet konservatoriams griežtai atsiribojus nuo Darbo partijos, visi koziriai pateko į socdemų rankas. Darbo partija neturi kur trauktis, išėjusi į opoziciją ji būtų izoliuota. Tad buvo galima aiškiai pasakyti, kad tegul Gapšys būna vienas Seimo pirmininko pavaduotojų, bet į pirmojo pavaduotojo postą gali pretenduoti tik po to, kai baigiasi visos jo bylos.

Butkevičius bando nuduoti esą Lietuva turėtų jaustis dėkinga už šią socdemų „auką“, kad partija ėmėsi reikalingų žingsnių vardan stabilumo, vardan to, kad koalicija būtų kuo greičiau suformuota. Manau, kad socdemai teisingai elgėsi neleisdami prezidentei primesti savo sąlygų, priversti juos sudaryti koaliciją su konservatoriais. Darydami koaliciją su darbiečiais, jie darė tai, ką jie pažadėjo savo rinkėjams, neapgavo jų.

Kęstutis Girnius
Jei koalicija kybojo ant plauko del Gapšio skyrimo Seimo pirmuoju vicepirmininku (o tai labiau simbolinis reikalas), ko verti pažadai, kai bus balsuojama dėl gyvybiškai svarbių klausimų, pvz., dėl Gapšio ir Uspaskicho imuniteto panaikinimo?
Bet yra ir kita pusė. Butkevičius savo pasisakymais apie galimą koalicijos griūtį parodo, kad jis yra menkos politinės nuovokos ir iškalbos politikas, klumpantis bene kiekviename žingsnyje. Jis atvirai prabilo apie tai, kad socialdemokratai tiesiog pasidavė atviram šantažui. Tokiu atveju neišvengiamai kyla kitas klausimas socdemų lyderiui - kas toliau? Kokios bus kitos nuolaidos? Kokie bus nauji pasiteisinimai? Jei koalicija kybojo ant plauko dėl Gapšio skyrimo Seimo pirmuoju vicepirmininku (o tai labiau simbolinis reikalas), ko verti pažadai, kai bus balsuojama dėl gyvybiškai svarbių klausimų, pvz., dėl Gapšio ir Uspaskicho imuniteto panaikinimo?

Stebina tai, kad senieji socdemų vilkai - Kirkilas, Bernatonis, Olekas, nė per žingsnį neatsitraukiantys nuo Butkevičiaus, lengva ranka leidžia jam šnekėti nesąmones. Gali net kilti įtarimas, kad sąmoningai nebandoma jo sudrausminti, kad jam neprimenama, jog reikia pirma pagalvoti ir tik tada šnekėti, o ne atvirkščiai, siekiant pakirsti jo autoritetą, parodyti, jog Butkevičius netinka būti nei partijos vadovu, nei premjeru.

Šitaip toliau tęstis negali. Jei Butkevičius nepradės atsargiau, protingiau ir nuosekliau kalbėti, intrigos ir nesutarimai augs koalicijoje ir socdemų gretose, prezidentė didins spaudimą, o Lietuva bus silpnai ir blogai valdoma.