Praėjus dvidešimčiai metų, istorija tik kiek kitu pavidalu, nauja argumentacija, kartojasi - ieškoma įvairiausių pretekstų, kad tik kuo ilgiau išlaikytų valdžią.

Nueinančios Vyriausybės vadovas A.Kubilius viešai piktinasi trijų laimėjusių partijų logišku sprendimu - sudaryti naują valdančiąją koaliciją ir vyriausybę. Nors A.Kubilius nėra naujokas parlamente ir puikiai žino europinio parlamentarizmo taisykles, tačiau kažkodėl staiga pareiškė, jog būsima valdančioji koalicija, kuri gavo trijų ketvirtadalių rinkėjų pasitikėjimą, negalima, "nešvari" ir t.t., nes joje dalyvauja Darbo partija.

Tai stebėtina ir todėl, kad dar prieš pusmetį A.Kubilius taip negalvojo ir kvietėsi į pagalbą ne ką nors kitą, o būtent Darbo partiją... Ar tuomet ji dar buvo švari?

Gal rinkimų pralaimėjimo kartėlis trikdo konservatorių lyderį, bet dar vienas jo pareiškimas apie tai, kad nestatantys VAE statys atomines elektrines Kaliningrade, stebina dar labiau. Nes remiantis konservatoriška logika, būtent A.Kubiliaus Vyriausybė Kaliningrade ir Baltarusijoje, sunaikindami ankstesnių vyriausybių projektus, ir pradėjo statyti jų atomines elektrines...

Griovimas suteikė galimybę Rusijai tuos projektus pradėti, laimėjus laiko, kol Lietuva pešasi ir aiškinasi, kieno projektas geresnis.

Dar keisčiau atrodo A.Kubiliaus pasvarstymai apie naująją koaliciją, kurią jis jau ironiškai pavadino "dalybų koalicija". Atrodytų, kad jo suformuota koalicija buvo paremta tik "programinėmis vertybėmis", o postai tai jau jiems nebuvo svarbūs, nors matėme kaip buvo iš tikrųjų. Liberalai dėl tų postų net už mokesčių padidinimą nubalsavo...

Tačiau blogiausia, jog A.Kubiliaus Vyriausybė buvo tipiškas feodalinių-partinių tėvonijų darinys, kurios, kaip matėme kilusių skandalų metu, veikė atskirai, o ne kolegialiai, kaip priklauso Vyriausybei pagal Konstituciją. Kitaip sakant, išsidalino ir nesikišo į atskirų tėvonijų (ministerijų) reikalus.

Kad ir kaip kas skaičiuotų ar interpretuotų rinkimų rezultatus, viena akivaizdu - rinkėjai visiškai aiškiai pasisakė prieš dabartinę vyriausybę ir valdančiąją koaliciją ir nori permainų. Kuo ilgiau bus tempiama, trukdoma sudaryti naują Vyriausybę, tuo nesėkmingesni bus galimi naujieji rinkimai dabartiniams valdantiesiems.

Kad ir kokias rekomendacijas dalintų A.Kubilius rinkimus laimėjusioms partijoms, jam pačiam, pralaimėjus rinkimus, derėtų garbingai tai pripažinti, atsistatydinti iš partijos lyderio pozicijų, visų pirma, o tik po to jau dalinti patarimus kitiems.