Tuoj po Seimo rinkimų pirmojo turo, spalio 15-ąją , pareiškęs, kad neketina priimti skubotų sprendimų dėl Visagino atominės elektrinės projekto ir žada toliau derėtis su projekto partneriais, lakpričio 8 d. jis jau kerta, kad Visagino atominė elektrinė nebus statoma. Tokia žmonių valia. Taškas.

Pasirodo – ne taškas, o tik kablelis. Tuo pat metu jis priduria, kad „po kurio laiko gali būti licencijuoti reaktoriai JAV, jie gali būti statomi ir Elektrėnuose, ten, kur elektros tinklų infrastruktūra išplėtota“. „Mes nesame prieš atominę energetiką“, - savo pasisakymą vainikuoja socialdemokratų lyderis.

Čia reikėtų sustoti. Apie ką kalba A.Butkevičius? Ar ne apie vadinamuosius mažiuosius reaktorius, kurie ne tik kad nėra licencijuoti, o juo labiau išbandyti. Ar tai reiškia, kad jis siūlo Elektrėnams tapti bandymų poligonu? 

Nestatom saugiausio išbandyto „Hitachi“ reaktoriaus, o imam pabandymui kokį nors eksperimentinį. Ar tokią žinią Lietuvai siunčia ponas A.Butkevičius?

Skubėti tikrai neverta – Iranas gal ką geriau pasiūlys arba nupirksim panaudotą iš atitarnavusio JAV lėktuvnešio „USS Enterprise“. Būsimasis premjere, jeigu spėjote pastebėti šis lėktuvnešis lapkričio 4 dieną grįžo iš paskutinės savo misijos – prieš supjaustant bus išmontuojami 8 jo branduoliniai reaktoriai. Gal tai šansas Lietuvai? 

Čia galima būtų tęsti apie infrastrūktūrą, kuri, pasak A.Butkevičiaus, yra išplėtota Elektrėnuose. Suprask, Visagine, kur dirbo du atominės elektrinės blokai, ji nėra išplėtota. Bet tiek to.
Suprantama, yra dalykų, į kuriuos galbūt nespėta įsigilinti, bet esminius energetinius principus būsimasis premjeras turėtų žinoti. Deja. 

Tą pačia nelemtą lapkričio 8-ąją A.Butkevičius pareiškė, kad Elektrėnuose galima gaminti ne 1,5 teravatvalandės elektros energijos, o tik 0,5 teravatvalandės. Taip esą būtų galima sutaupyti, ir elektra brangtų šiek tiek mažiau.

Ar A.Butkevičiui yra žinoma, kad ta 1,5 teravatvalandės – yra minimumas, reikalingas Lietuvos elektros sistemos patikimumui ir tiekimo saugumui užtikrinti.

Jei šių principų nebus paisoma, sistema paprasčiausiai gali „nulūžti“. Tai vadinama „blackout“ (užtemdymas – liet.). Vėl sistemai atstatyti prireiktų apie 500 milijonų litų. 

Ponas A.Butkevičiau, gal jūs daugiau nesiblaškykite ir paskelbkite moratoriumą savo pasisakymams energetine tema. Perdegsite anksčiau laiko.