Lygiai taip pat negaliu vertinti knygos, kurios neskaičiau. Negaliu svaigti nuo muzikos, kurios negirdėjau, negaliu žavėtis ar piktintis filmu, kurio dar nerodė.

Atrodo, toks požiūris, tokia pozicija turėtų būti visiems natūrali ir suprantama. Bet ne. Laikas nuo laiko atsiranda žmonių, kurie gali vertinti, piktintis, drausti neskaitę, nematę, negirdėję...

Keistai, švelniai tariant, atrodo protestuotojai, kurie protestuoja prieš tai, ko nematė.

Kiekvienas kūrėjas už savo kūrinius atsako vienu vieninteliu būdu – žiūrovo, klausytojo ar skaitytojo pagarba ir meile arba absoliučiu jo kūrinių ignoravimu – nežiūrėjimu, neklausymu, neskaitymu. Kito kelio nėra. Bet prieš atmetant, su autoriumi ir jo kūryba reikėtų bent trumpam susitikti. Nei demonstracijos, nei piketai, nei bet kokie draudimai, nei knygų deginimas neperauklėjo kūrėjų.

Česlovas Stonys
Kiekvienas kūrėjas už savo kūrinius atsako vienu vieninteliu būdu – žiūrovo, klausytojo ar skaitytojo pagarba ir meile arba absoliučiu jo kūrinių ignoravimu – nežiūrėjimu, neklausymu, neskaitymu. Kito kelio nėra. Bet prieš atmetant, su autoriumi ir jo kūryba reikėtų bent trumpam susitikti.
Kiekvienas kūrėjas turi šventą teisę vaizduoti pasaulį tokį, kokį jis mato. Kiekvienas iš mūsų turime šventą teisę priimti tai arba ne. Ir tik tiek.

Jeigu mes tikrai TIKIME, jog visų ir visko yra VIENINTELIS TEISĖJAS, nesikelkime į puikybę ir nesistenkime spręsti už JĮ.

Jeigu tai, prieš ką esame kviečiami protestuoti – šventvagystė, tik prieš AUKŠČIAUSIĄJĮ atsakys ir to kūrėjai, ir tam pritarę.

Tačiau neturėtų kratytis atsakomybės ir tie, kurie persekiojo kūrėjus.

Česlovas Stonys
Kažkada Bažnyčios hierarchai poetą ir kunigą Antaną Strazdelį uždarė į beprotnamį. Šiandien vyskupas Boruta bažnyčios duris užtrenkė poetui ir kunigui Maironiui.
Stalinas jam neįtikusius meno žmones šaudė ir trėmė į Sibirą. Hitleris naikino dujų kamerose, degino knygas. Šiandieniniai Islamo fundamentalistai už kūrėjų galvas siūlo milijonines premijas. Lietuviškieji kultūros šepečiai, saugodami komunistinės tikrovės skaistybę, šlavė iš teatrų repertuarų Kazio Sajos pjeses, išvarė iš teatro režisierių Joną Jurašą, draudė platinti Jurgos Ivanauskaitės knygas arti mokyklų ir bažnyčių. Kažkada Bažnyčios hierarchai poetą ir kunigą Antaną Strazdelį uždarė į beprotnamį. Šiandien vyskupas Boruta bažnyčios duris užtrenkė poetui ir kunigui Maironiui.

Seimo narys Vidmantas Žiemelis pareikalavo uždrausti italų spektaklį. Kažkas siūlo spektaklio kūrėjus paduoti į teismą. Ar ne pernelyg daug asociacijų su tuo,kas vyko ar vyksta komunistinėse valstybėse ir Islamo fundamentalistų gretose?

O štai Seimo narė Vilija Aleknaitė-Abramikienė žengė dar ryžtingesnį žingsnį – pasiūlė prišlapinti į kultūros ministro lėkštę! Vis šiokia tokia INICIATYVA prieš rinkimus. Pagal Jurgį ir kepurė.
Na o į kardinolo A.Bačkio ir vyskupo Poniškaičio kvietimą protestuoti atsakyčiau klausimu:
- Kur buvo kardinolas A.Bačkis su vyskupu Poniškaičiu,ką veikė Seimo narys V.Žiemelis su Seimo nare V.Aleknaite-Abramikiene, kai Klonio gatvėje buvo draskoma bejėgė maža mergaitė – švenčiausias Dievo tvarinys ir atvaizdas?