Nors kaip gali būti – jūs esate patalpos bendrasavininkiai, bet patekti į patalpą negalite. O gal jūs jau nesate šios patalpos bendrasavininkiai? Juk dokumentų, patvirtinančių jūsų nuosavybės teises į šią patalpą, kaip ir į kitus bendrojo naudojimo objektus, greičiausiai neturite. Tad kas gi yra šios ir kitų patalpų, esančių jūsų name, tikrasis šeimininkas?

Butą įsigijote, įregistravote Valstybės įmonėje „Registrų centras“ ir turite valstybinės įmonės išduotą nuosavybės teisių liudijimą, kad butas priklauso jums. Jūsų namą administruojanti bendrija arba savivaldybės paskirtas administratorius kiekvieną mėnesį išrašo jums sąskaitą už bendros dalinės nuosavybės administravimą ir kitas paslaugas. Jums belieka šias sąskaitas nedelsiant apmokėti.
Bet ar kada nors susimąstėte, kiek bendro naudojimo ploto jums priklauso bendros dalinės nuosavybės teise, ar žinote, kiek iš viso name yra bendro naudojimo ploto?

Lietuvos Respublikos Civilinis Kodeksas numato, kad butų savininkams bendros dalinės nuosavybės teise priklauso name esančios bendro naudojimo patalpos, konstrukciniai elementai ir visa inžinerinė įranga. Remiantis tuo pačiu Civiliniu Kodeksu, savininku tampama tuomet, kai turtas yra įregistruojamas valstybės Nekilnojamojo turto registre. Kyla klausimas - kas įregistravo jūsų namą (pastatą) valstybės nekilnojamojo turto registre? O laiptinę, stogą, pastogę, rūsius, patalpą, kurioje yra minėtas šilumos punktas? Ar kada nors administratorius ar miesto savivaldybės darbuotojas patarė jums atlikti bendrojo naudojimo objektų teisinę registraciją ir tapti teisėtais savininkais? 

Remiantis Vilniaus miesto savivaldybės patvirtintais daugiabučių namų administravimo nuostatais, administratorius privalo parengti bendro naudojimo turto aprašus ir pateikti juos butų savininkams. Visi butų savininkai už šią paslaugą administratoriui moka administravimo mokestį. Kaip jau tampa norma Vilniuje – už paslaugą mokame, bet jos negauname. Kadangi negauname paslaugos, negalime tapti teisėtais namo bendrasavininkiais, o jei nesame bendro naudojimo turto bendrasavininkiai, neaišku, kodėl vis dar apmokame sąskaitas.

Ar mokėsime ir tada, kai iš butų savininkų atimtus šilumos punktus savivaldybė leis butų savininkams išsipirkti? O tada, kai savivaldybės įkurta viešoji įstaiga nuspręs jūsų namą renovuoti pagal savo supratimą ir polėkius?

Patirties jau turime - Vilniuje esančių daugiabučių namų įrangos dalis tikriesiems savininkams net nedalyvaujant tapo šilumos tiekėjo („Vilniaus energijos“) nuosavybe. Kada, kokiais dokumentais tai yra įforminta, atsakymo iš Vilniaus savivaldybės jau kuris laikas nesulaukia net Energetikos ministerija, jau nekalbant apie eilinius vilniečius. Ar panašiai, nedalyvaujant butų savininkams, bus priimti sprendimai renovuoti daugiabučius namus, kuriuose jūs gyvenate, o jums tik liks apmokėti sąskaitas, kaip dabar mokate administratoriams? 

Jei galvojate, kad galėsite pagalbos kreiptis į Vilniaus miesto savivaldybę, greičiausiai klystate, savivaldybė šiuo metu turi svarbesnių reikalų, nei administratorių veiklos kontrolė - ieško Lietuvai naujo Prezidento.