Šiandien akivaizdžiai matomi tam tikrų grupių interesai kuo greičiau prastumti ir užslaptinti AE statybas:

1. Politinio elito.

Tų politikų, kurie šiandien realiais valstybės svertais gali paveikti vienokios ar kitokios teisinės terpės formavimą ir jos vykdymo palaikymą atitinkamomis jėgos struktūromis. Šiandien jie „buldozeriniu būdu“ stumia reikalingus teisnius aktus ir toleruoja baimės bei nepasitikėjimo atmosferos visuomenėje kaitinimą. Tam pasitarnauja ir aistros dėl niekaip neišaiškinamų „pedofilų klanų“ ir VSD metami kaltinimai pusei Lietuvos piliečių, kurių nuomonė dėl AE nesutampa su valdančiosios viršūnėlės norais.

2. Rusijos energetinės sistemos atstovų.

Pirmiausiai krenta į akis tai, kad rytiniai mūsų kaimynai į Sekmoko gąsdinimus elektros sektoriuje rimtai ir realiais veiksmais nereaguoja. Tokios apatiškos reakcijos iš Rusijos pusės per visą Lietuvos istoriją dar nebuvo.

Prisiminkime istoriją su naftotiekiu - nepatikom, užsuko ir viskas – čia realu. O tai, kad Rusijos kažkelinto rango pareigūnas kažką pasakė kažkokioje konferencijoje - tai žaidimas.

Juokingas Rusijos spectarnybų veiklos mastų nuvertinimas, kai teigiama, kad jos pagrindines pajėgas metė į Lietuvos visuomeninių judėjimų ir kelių Seimo parlamentarų iniciatyvų palaikymą.

Paaiškinti Rusijos laikyseną bus paprasta, kai suprasime, kad šis Lietuvos atominis projektas Rusijos energetinei sistemai tinka net labiau nei pačiai Lietuvai. Jie seniai suprato, kad mūsų atominė su savo vienu 1300 megavatų reaktoriumi niekur nuo Rusijos nepabėgs, nei kainomis, nei elektros tinklais.

3. Tarptautinių teisinių firmų.

Pažvelkime į koncesijos sutartį – Lietuvoje vykdomas projektas, kurio vertė virš 17 milijardų litų vadovausis anglų teise, net pagrindinė kalba, kuria bus ruošiami oficialūs didžiausio nepriklausomos Lietuvos projekto dokumentai yra anglų kalba !!!

Taip siekiama, kad ir ateityje Lietuvos energetiniai reikalus būtų tvarkomi už mūsų valstybės ribų. Per AE projektavimo ir statybų metus reikės ruošti šimtus dokumentų, sutarčių, dalyvauti įvairiausiuose teisiniuose procesuose. Kiek energetikos ministerijoje yra juristų galinčių kvalifikuotai atstovauti Lietuvai tarptautiniuose teisiniuose procesuose ir kiek tuomet nubyrės įvairiems „užsienio“ konsultantams ir tarptautinėms juridinėms ir audito įmonėms?

Vien Visagino AE verslo planą ruošiant prisidėjo „Rothschild“, „McKinsey“, KPMG, PWC, EVLI, NERA, „Fichtner“ ir paruošė dokumentą, kurio pabaigoje puikuojasi tekstas - „Lietuvos Respublikos Vyriausybė, VAE, konsultantai ar atitinkami jų vadovai, pareigūnai, darbuotojai, tarnautojai, patarėjai, agentai ar susiję asmenys neprisiima ir neprisiims atsakomybės ar įsipareigojimų dėl Dokumento teisingumo, tikslumo ar išbaigtumo“.

Už paruošiamuosius VAE darbus per 3 metus A.Sekmokas numato sumokėti apie 700 milijonų litų, tai yra virš 600 tūkstančių litų kasdien. Teigiama, kad tai nieko valstybės biudžetui nekainuos, o bus įskaičiuota į elektros tarifus, todėl kiekvieną mėnesį, kiekvienas Lietuvos gyventojas, nuo kūdikio iki senelio šiems konsultantams susimokės po 6 litus.

Bet visuomenė greičiausiai taip nesužinos, kur nuplauks tie pinigėliai, nes koncesijos sutartis leidžia skelbti tik tai, ką jos dalyviams skelbti apsimoka, o visa kita, tame tarpe ir kainos bus „Ypač slapta informacija“.

4. Užsienio bankų.

Akivaizdu, kad tokios sumos su valstybės garantija, užsienio garantijos ir numatomos pajamos vien iš VAE sąskaitų aptarnavimo verčia pasistengti.

Neatsitiktinai pirmose projekto propaguotojų gretose vietas jau seniai užsiėmė mėgėjai skolintis – finansų ministrė su premjeru ir mėgėjai skolinti - ekspertai iš komercinių bankų.

5. Kelininkų.

Tai aiškiai organizuota, pasidalinusi rinką ir turinti politinę įtaką lietuviško verslo struktūra. Struktūra, kurios pavyzdžiu bandoma sugundyti ir kitus verslininkus netrukdyti šiam projektui. Kelininkams iš karto numatytas „avansas“ – 200 milijonų litų kelių paruošimui sunkiasvoriams kroviniams vežti. Valdžios noras užsitikrinti kelininkų paramą toks konkretus, kad kelininkų pelnas iškeliamas į priekį, kartu su įvairių konsultantų pelnais. Jie gaus pinigus nepriklausomai nuo to Visagino AE bus ar nebus statoma.

6. Lietuvos statybininkų.

Jiems žadami fantastiški užsakymai. Čia žaidžiama paprastu lietuvišku patiklumu. Lietuviai nuo AMB laikų save laiko statybininkų tauta.

Kiekvienas vyras, išlaikantis rankose plaktuką, - jau potencialus statybininkas. Dažnas tiki, kad to pakanka gauti statybose darbą ir neblogai užsidirbti. Būtent todėl metamas liaudžiai statybų jaukas ir būtent todėl valdžia tikisi, kad žmonės užkibs ant pažadų apie keletą tūkstančius „šviečiančių“ pinigingų darbo vietų Visagino statybose. Tačiau ar pagrįstos viltys, kad kiekvienas bedarbis statybininkas gali tikėtis darbo sudėtingose atominės elektrinės statybose?

Šiandien projekto dalyviai jau išsirikiavo ir nekantriai laukia starto šūvio - AE koncesijos sutarties patvirtinimo Seime. Dokumento, kurio priėmimas atims iš visuomenės paskutines teisines galias įtakoti ir net domėtis savo „atomine ateitimi“, o laimėtojams leis nekontroliuojamai tenkintis ramiu ir sočiu gyvenimu bent iki 2015 metų.