O galima ir dar įžūliau – moralės požiūriu, nes įstatymai šiuo atveju palankūs gudručiams – laiku pasitraukti su visomis privilegijomis, gausiomis išeitinėmis. Nors kaip uodega ir vilktųsi pateikti įtarimai, neišskaidytos abejonės, net teistumas.

Iš ko lažinamės?

Už ką mokėjome buvusiam LB vadovui?

Reinoldijus Šarkinas Lietuvos bankui vadovavo 15 metų. Už tai mes, Lietuvos mokesčių mokėtojai, jam mokėjome 27 tūkst. Lt atlygį, kuris keletą mėnesių iki pasitraukiant iš pareigų buvo sumažintas iki 13,5 tūkst. Lt. Pasitraukdamas R. Šarkinas gavo 92,7 tūkst. Lt kompensaciją. Tokį dosnų atlygį mes jam mokėjome už tai, kad galėtume pasitikėti šalies bankine sistema, o iškilus grėsmei, būtume informuoti, keliantys grėsmę veiksmai ir žmonės – sustabdyti. Logiškai mąstant, jeigu žmogus neatliko to, kam buvo pasamdytas, jis turi būti traukiamas atsakomybėn, o visos privilegijos ir išeitinės – atšauktos. 

Nes atlygį reikia užsitarnauti. 

O ar R. Šarkinas tinkamai tarnavo, suabejojo ir Seimo pirmininkė Irena Degutienė. Viešoje erdvėje buvo plačiai cituojamas jos teiginys apie tai, kad buvęs Lietuvos banko vadovas nepakankamai ryžtingai vykdė komercinių bankų priežiūrą, tai ir leido susiklostyti esamai situacijai. 

Svarbiausia – laiku išnešti kailį

R. Šarkinas nėra vienišas. Vos Lietuvoje vėl dvelktelėjo violetiniu kvapeliu, subruzdo uniformuotosios visuomenės dalies viršūnės. Kaip pranešė žiniasklaida, piktnaudžiavimu tarnyba ir pareigų neatlikimu įtariamas Tomas Ulpis buvo atšauktas iš Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovo pareigų. Tačiau jis suskubo įteikti atsistatydinimo pareiškimą.

O dokumentų klastojimu ir piktnaudžiavimu tarnyba įtariamas buvęs generalinio policijos komisaro pavaduotojas Visvaldas Račkauskas išėjo į pensiją. Kompensacijos jis negaus, bet jo laukia mūsų visų mokama – valstybinė – pensija. Kaip tvirtina žiniasklaida, V. Račkauskas valstybinę pensiją gaus net tuo atveju, jei teismas įrodys jį esant kaltą.

Piliečiai nėra mulkiai

Neatlikau jokio žurnalistinio tyrimo – visus faktus susigaudžiau internete. Sąmoningai. Kaip pilietė, kuri nuomonę susidaro iš to, ką pateikia žiniasklaida, apie ką kalba draugai, kolegos, visuomenė.
Ir manau, kad pareigūnų, kurių veiksmai daro žymią įtaką (ne tik materialinę, bet ir moralinę) valstybei, piliečiams, turi atsakyti ne tik tuomet, kol vykdo savo pareigas, bet ir išėję - į atsargą, į pensiją, jeigu jų netinkamos veiklos buvo nustatytos ir pavėluotai. Negaliu spręsti dėl pareigūnų kompetencijos ir padorumo, bet kaip pilietė manau, kad pareigūnai, neatlikę deramai savo pareigų, turi netekti ir riebių išeitinių. 

Galima manipuliuoti įstatymais, bet piliečiai nėra mulkiai. Jie atsigriebia per rinkimus -nebalsuoja už tuos, kurių valioje buvo neleisti išsisukti tiems, paskui kuriuos velkasi ne koks kvapas; pakeisti įstatymus, kurie užkirstų kelią analogiškiems poelgiams. 

Mūsų žmonės retai išeina į gatves, bet atmena ilgai. Gal net labiau už gerą algą, už aukštos kokybės viešąsias paslaugas, mums visiems reikia visuotinio teisingumo.
Noriu valstybės, kurioje piliečiai į teisybę kojų nesivalytų.