Arogantiškai pareiškę, kad tai ne politikų reikalas, ministerijos vadovai neleido į kraujo kokybės patikros komisijos sudėtį įtraukti Antikorupcijos komisijos atstovų. Tačiau po ilgų diskusijų pavyko pasiekti, kad komisijos darbą būtų leista bent jau stebėti.

Praėjusią savaitę ministerija atsiuntė pranešimą, kad ministro sudaryta komisija spalio 13 dieną vyks tikrinti kraujo mėginių į iš anksto neskelbiamus kraujo centrus ir gydymo įstaigas. Tuo pačiu buvo perspėta, kad vietos automobilyje vykti kartu su komisija nebus, nors, kaip vėliau paaiškėjo, automobilyje vietos tikrai liko. Tebūnie tai nereikšminga smulkmena.

Prieš išvyką komisijos pirmininką informavome, kad į įstaigas vyksiu kartu – kitu, tarnybiniu automobiliu.

Visiems susirinkus, viceministras Audrius Klišonis įteikė krūvą vokų, išdėliotų eilės tvarka, pagal kurią bus vykstama į įstaigas. Kiekviename voke – įstaigos pavadinimas.

Pirmoji stotelė – Nacionalinis kraujo centras. Atvykus buvo akivaizdu, kad visi čia mūsų jau laukė, buvo labai svetingi ir malonūs, niekas net nebandė apsimesti, jog bent kiek sutriko. Beje, čia reikėtų paminėti faktą, kad viena iš komisijos narių, Valstybinės medicininio audito inspekcijos atstovė Nijolė Vaicekauskienė yra dirbusi būtent šiame kraujo centre. Bet tai niekam neužkliuvo.
Mums buvo atidaryti šaldytuvai ir iš jų ištraukti paruošti kraujo mėginiai. Beliko juos paimti ir nuvežti į laboratoriją.

Antroji stotelė - Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės kraujo centras. Vėliau komisija vyko į Trakų ligoninę. Čia paaiškėjo, kad kraujo atsargų – tik vienas vienos grupės kraujo komponentų maišelis. Ta pati situacija ir Elektrėnuose. Ministerija, pasirodo, nežino, kad yra ligoninių, kurios kraujo atsargų visai neturi, bet čia irgi turbūt menka bėda.

Tolesnis maršrutas vėl driekėsi per Vilnių. Čia aplankėme kelis asmens sveikatos priežiūros centrus.

Galiausiai visi mėginiai buvo pristatyti į Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Laboratorinės diagnostikos centrą. Rezultatus nuspėti nesunku – jie puikūs.

netrukus ministerija išplatino pranešimą, kuriame iškilmingai pareiškė: „Gydymo įstaigose naudojamas kraujas atitinka patvirtintus kraujo ir kraujo komponentų saugos reikalavimus. Tai po tyrimo konstatavo Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu sudaryta komisija“.

Taigi ministerija parodė, kaip puikiai vykdo nors ir nenoromis prisiimtus įsipareigojimus – objektyviai tikrina kraujo, kuris perpilamas sunkiems ligoniams, kokybę.

Melskimės, kad, neduokdie, atsitikus nelaimei, mums būtų sulašinta gero, neskiesto kraujo.