Išeitis – biokuras

Žmonės ir toliau gąsdinami, prognozuojama, kad brangstančios rusiškos dujos žiemą sieks rekordinę kainą. Visi Energetikos ministro pažadai susiderėti su Rusija dėl 15 proc. mažesnės kainos nuėjo veltui. To ir reikėjo tikėtis, kai derybininkai atvyksta nepasiruošę. Meškos paslaugą padarė ir Seimo valdantieji, kurie nesuskubo priimti dar pavasario sesijoje Prezidentės Dalios Grybauskaitės pateiktų Šilumos ūkio pataisų. Prie jų teks grįžti rudenį. Deja, laukti negalime. Tie, kurie iš tiesų dirba žmonėms, jau šiandien savivaldybėse ieško būdų, kaip sumažinti galutinį šilumos vartotoją slegiančią naštą.

Vienas iš pavyzdžių – Mažeikių rajonas. Mažeikių šilumos tinklai vietoje susidėvėjusio ir demontuojamo šildymo katilo ruošiasi įrengti kietąją biomasę deginančią kogeneracijos jėgainę. Šiam projektui pusės lėšų prašoma iš Europos Sąjungos. Jei pavyks ją pastatyti, mažeikiškiams nuo 2017-ųjų metų smarkiai sumažėtų šiluma dėl sunaudojamo pigesnio kuro. Dėl didesnio vietinio kuro panaudojimo bus sukurta naujų darbo vietų, didės mokesčiai į valstybės ir savivaldybės biudžetus. Taigi vienas iš pasiūlymų savivaldybėms, pereiti prie biokuro kogeneracinių jėgainių.

Ir Lietuvoje stebuklų būna

Prisimenu kadaise „Dviračio šou“ rodytą reportažą apie tai, kaip mokykloje mokytoja liepia lentoje parašyti žodį „pigs“. Tačiau nuskamba frazė, kad žodžio „pigs“ Lietuvoje nėra, yra tik žodis „brangs“. Pasirodo, ir mūsų šalyje būna stebuklų. Daugelyje rajonų ir miestų šiluma brangsta, o Varėnoje nors ir ne itin žymiai, tačiau šiluma bus pigesnė – taip darbais, o ne žodžiais savivaldybė tęsi pažadus savo rinkėjams.

Varėnos rajono savivaldybės meras kartu su kolegomis dar prieš rinkimus žadėjo siekti, kad vartotojams šilumos kaina mažėtų. UAB „Varėnos šiluma“ 2009 – 2010 m. dirbo pelningai, tad taryba rėmėsi nuostata dalį pelno atiduoti gyventojams mažinant šilumos kainą. Šis žingsnis Varėnai labai svarbus, nes, mažėjant kainoms, gerėja verslo klimatas ir didėja vartojimas.

Savivaldybės ir UAB „Varėnos šiluma“ vadovai sugebėjo išsiderėti, kad Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija peržiūrėtų uždarosios akcinės bendrovės „Varėnos šiluma“ centralizuotai tiekiamos šilumos ir karšto vandens kainas ir jas nors minimaliai sumažintų. Tai nėra toks didelis pasiekimas, kokio norėtų vartotojai, tačiau vis tiek nemažas nuopelnas, ypač dabar, kai šildymo kainos visur kyla kaip ant mielių. Teisingai liaudis sako: ne šventieji puodus lipdo. Nereikia laukti Vyriausybės sprendimų, kiekviena savivaldybė gali ieškoti išeičių, derėtis, o ne palikti situaciją tokią, kokia yra.