Praėjusią savaitę pirmadienį pradėjome rinkti piliečių parašus po peticija už mūsų energetinę nepriklausomybę. Reikalaujame Seimo kuo greičiau atverti kelius rinktis iš kelių dujų tiekėjų, kad niekas mums nenurodinėtų už kiek Lietuva privalo pirkti dujas.

Be to, reikalaujame visais įmanomais būdais paremti Suskystintų gamtinių dujų terminalo statybą.

Per tris dienas peticiją jau pasirašė daugiau nei tūkstantis žmonių, mūsų idėjoms pritaria daug jaunimo organizacijų. Tik ne socialdemokratai. Priešingai – jie pradėjo kaltinti šią Vyriausybę tuo, ką patys padarė.

Praėjusią savaitę LSDP pirmininko pavaduotojas Justas Pankauskas pareiškė, kad „konfliktinio pobūdžio Andriaus Kubiliaus Vyriausybės politika Rusijos atžvilgiu lėmė didesnes dujų kainas Lietuvos vartotojams“ . Štai čia ir sustokime.

Norėtume paklausti LSDP pirmininko pavaduotojo Justo Pankausko, kas buvo valdžioje, kai 2004 metais visa Lietuvos dujų sistema praktiškai buvo atiduota už grašius „ Gazpromui“? Atsakymas pamiršusiems – socialdemokratai.

Jie pardavė ne tik Lietuvos įmonę su skirstomaisiais dujų tinklais, bet ir magistralinius dujotiekius. Net Baltarusijos „batka“ Aleksandras Lukašenka nepardavė strategiškai svarbių magistralinių dujotiekių. Ukraina irgi nepardavė. O Lietuvoje socialdemokratai pardavė.

Ir nepaliko jokios alternatyvos, jokio naujo tiekėjo. Viskas „Gazprom“ rankose. Rezultatas - per 6 metus dujos pabrango 5 kartus. Šiuo metu už dujas mokame brangiausiai pasaulyje. Iš šių brangių dujų gaminame ne tik elektrą, bet ir šilumą, todėl skursta kiekvienas.

Jaunimo sąjūdis savo peticijoje labai aiškiai išdėstė reikalavimus Seimui. Nekantriai laukiame, kaip balsuos LSDP priklausantys Seimo nariai, svarstant Nacionalinę energetikos strategiją. Tuomet ir bus aišku – kas yra už energetinę Lietuvos nepriklausomybę, o kas – už tolesnį vergavimą „Gazpromui“.

Socialdemokratas Justas Pankauskas siūlo keisti Jaunimo sąjūdžio peticijos tekstą ir jame priekaištauti Vyriausybei dėl energetinės politikos.

Ne peticijos tekstą keisti reikia, o socialdemokratams keistis patiems ir darbais įrodyti, kad jie yra už skaidrią, rinkos principais paremtą, vartotoju besirūpinančią vakarietišką politiką.