Taigi, nors teisėja N. Venckienė elgiasi ne taip, kaip turėtų elgtis teisėjas, bet ji neima kyšių, nesukčiauja, nedaro kitų kriminalinių nusikaltimų, nedaro žalos valstybei ir, svarbiausia, negirtauja. Man atrodo, prezidentė į vieną eilę sustatė kriminalinius nusikaltimus, už kuriuos teisėjai patys atsiduria teisiamųjų suole, ir darymą žalos valstybei. Galbūt N. Venckienė dar nepadarė kriminalinio nusikaltimo, nors mažai tikėtina, kad teisėja nežinojo, kur slepiasi dviguba žmogžudyste apkaltintas jos brolis Drąsius Kedys. Nemanau, kad ji nežinojo ir to, kas jį globoja ir maitina. Jeigu žinojo, tai tada ji pati kriminalinė nusikaltėlė, nes jai buvo privalu informuoti apie tai teisėsaugą.

Aloyzas Sakalas
Jei TGT tesėjai parodys, kad jie gerbia Konstituciją ir žino, kad teismai nėra vykdomosios valdžios (kuriai Konstitucija priskiria ir prezidento instituciją) tarnaitė, o lygiavertė vykdomajai valdžiai ir Seimui valdžios šaka, tai pakartos savo pirminį sprendimą.
Tikėkimės, kad prokurorai šią paslaptį kada nors atskleis. Bet kol to neįvyko, tol galima tvirtinti, kad N. Venckienė kriminalinio nusikaltimo dar nepadarė. Kitaip yra su žalos valstybei padarymu. Kada teisėjas viešai gina dviguba žmogžudyste įtariamą asmenį, nemanau, kad toks teisėjos elgesys nėra žala teisėsaugos sistemai, tuo pačiu ir valstybei, nes teisėsaugos sistema yra viena iš trijų svarbiausių valstybės institucijų. Kada teisėja savo kolegas viešai apkaltina korupcija ir pedofilų gynimu ir nepateikia jokių tokius kaltinimus patvirtinančių faktų, tai pati griauna žmonių pasitikėjimą visa teismų sistema, kurios dalis ji yra pati.

Todėl prezidentės tvirtinimas, kad teisėja N. Venckienė nepadarė žalos žmonėms ir valstybei yra absurdiškas. Prezidentė pripažįsta, kad girtaujantis teisėjas negali juo būti. Pats žodis „girtaujantis“ reiškia „dažnai išgeriantis“. Kaip tada su išgėrusio teisėjo vienkartiniu pasirodymu viešoje vietoje? Neseni įvykiai su kitu teisėju parodė, kad tai irgi nedovanotinas nusikaltimas. Prezidentės nuomone, tai žymiai sunkesnis nusikaltimas nei vieši „nederami ir nedarantieji garbės teisėjų bendruomenei teisėjos pasisakymai“. Taigi, vieši teisėjos pasisakymai , kurie nedaro garbės teisėjų bendruomenei ir teismams ir griauna piliečių pasitikėjimą teismais, yra mažesnis blogis, nei nesveikai įraudusio teisėjo pasirodymas viešoje vietoje, kuris negriauna pačios teismų sistemos, bet yra tik atskiro teisėjo nuopuolis. Bet tokia prezidentės logika ir nieko čia nepadarysi.

Atmesdama TGT sprendimą prezidentė šiam teismui tarsi trenkė per veidą šlapiu skuduru. Pagal galiojančius įstatymus dabar TGT turės dar kartą svarstyti N. Venckienės elgesį ir priimti sprendimą. Jei TGT tesėjai parodys, kad jie gerbia Konstituciją ir žino, kad teismai nėra vykdomosios valdžios (kuriai Konstitucija priskiria ir prezidento instituciją) tarnaitė, o lygiavertė vykdomajai valdžiai ir Seimui valdžios šaka, tai pakartos savo pirminį sprendimą. Jei norės, prezidentė galės tokį sprendimą ir toliau ignoruoti. Tai jos teisė.

Jei TGT pakeistų savo gerai apgalvotą sprendimą, tai po to jiems liktų vienas garbingas kelias - atsistatydinti. Na, o piliečiai ir toliau negerbtų teismų, nes gerbti galima tik tokius teismus, kurie patys save gerbia.

Visose demokratinėse valstybėse jos prezidentas saugo, gina ir tobulina teismų sistemą. Lietuva – išskirtinė valstybė, nes mūsų prezidentė elgiasi atvirkščiai- ją griauna. Neaišku, kada ir ką ji sukurs ant tos sistemos griuvėsių. Neteko girdėti, kad kurioje nors demokratinėje valstybėje jos prezidentas savo rankomis griautų savo valstybės teismų sistemą. Lietuva – išimtis demokratinių valstybių šeimoje.