Taip, darbą prie „Lietuva 2030“ inicijavo premjeras A. Kubilius, tačiau bene pirmą kartą mūsų šalyje strategija yra kuriama kitaip nei pora šimtų iki šiol parašytų įvairaus masto strategijų ir planų. „Lietuva 2030“ strategijos gaires kūrė daugiau nei penkios dešimtys įvairių sričių atstovų, dirbdami keliose darbo grupėse, kurias subūrė Valstybės pažangos taryba. Valstybės pažangos taryba ir darbo grupės sudarytos iš įvairių sričių ekspertų, mokslininkų, verslo, ekonomikos, politinių procesų analitikų, menininkų, studentų, nevyriausybinių organizacijų atstovų, iš daugybės įvairių profesijų, pažiūrų bei politinių įsitikinimų žmonių.

Bene pirmą kartą taip plačiai ir atvirai buvo diskutuojama, pasitelkiant kiekvieno neabejingo žmogaus idėjas ir mintis. „Lietuva 2030“ – tai bendras sutarimas, pasiektas po ilgų diskusijų visuose šalies regionuose, darbo su jaunimo organizacijomis, studentija, akademine bendruomene. Čia taip pat atsispindi beveik tūkstantis žmonių idėjų iš visos šalies kampelių, ką būtų galima padaryti savo gatvės, miesto ar valstybės labui, surinktų 2010 metų birželį beveik šimte Lietuvos miestų vykusios Nacionalinės idėjų dienos metu jau pasiūlytų ir iki šiol tebesiūlomų interneto svetainėje www.lietuva2030.lt.

Valstybės ažangos taryba
Valstybės pažangos taryba ir darbo grupės sudarytos iš įvairių sričių ekspertų, mokslininkų, verslo, ekonomikos, politinių procesų analitikų, menininkų, studentų, nevyriausybinių organizacijų atstovų, iš daugybės įvairių profesijų, pažiūrų bei politinių įsitikinimų žmonių.
Todėl būtų labai drąsu teigti, kad šis dokumentas – A. Kubiliaus, Vyriausybės ar konservatorių partijos darbo vaisius. Tiesiog dirbant šiai Vyriausybei, 2010 metais buvo sudarytos sąlygos tokio visuomenės darbo ir jo vaisiaus – „Lietuva 2030“ dokumento – gimimui. O darbą daro aktyvūs piliečiai, kuriems ne vis vien dėl Lietuvos ateities. Norisi tikėti, kad gerb. A. Butkevičiaus straipsnis gimė dėl per menko susipažinimo su tuo, kaip „Lietuva 2030“ dokumentas buvo rengiamas, o ne dėl nepagarbos šiai nemažai grupei, savanoriškai aukojančiai savo laiką, bei daugybei prie dokumento kūrimo prisidėjusių Lietuvos piliečių.

Šiandien, sunkiu mums ir mūsų valstybei metu, dažnai esame linkę netikėti, nusivilti, piktintis, tačiau būtent dabar yra tas metas, kuomet mums visiems reikia sutarti dėl bendrų tikslų, dėl to kokioje Lietuvoje mes norime gyventi, auginti vaikus ir anūkus. Ir šituos sprendimus turime priimti patys – ne Seimas ar Vyriausybė, o kiekvienas iš mūsų, kuriam ne tas pats, kokia bus mūsų valstybė, kokią ją paliksime ateinančioms kartoms.

Labai džiaugiamės, kad itin aktyviai strategijos kūrime dalyvauja jaunimas. Džiugu, kad jau dabar apie savo pačių ateitį galvoja. Džiugu, kad jaunimas nebeklausia, kas yra vienos ar kitos iniciatyvos autorius. Džiugu, kad pagrindinis klausimas yra užduodamas sau – kaip aš prie to galiu prisidėti? Linkime to paties mūsų politikams ir visiems, kas šio klausimo sau dar neuždavė.

Pagarbiai,

Ainė Ramonaitė
Kęstutis Naudžius
Robertas Jucevičius
Šarūnas Skyrius
Tadas Langaitis
Violeta Klyvienė
bei kiti aktyvūs piliečiai, dalyvaujantys Lietuva 2030 bendros strategijos kūrime, kurie nespėjo elektroniniu paštu pridėti savo parašo iki išsiunčiant šį laišką*