Po savaitgalio, pailsėję (kas tiki tuo prieškoaliciniu poilsiu?) pirmadienį jie siūlys savo merą arba taps iešmininkais formuojant koaliciją Vilniuje. Ko vertos brangiai kainuojančios sociologinės prognozės, jei susivieniję lenkai su rusais apšovė tuos skaičius, anot Tomaševskio, 10 kartų? Ko verti dešimčių partijų lyderių veidai, švytėję Vilniaus stotelių reklamose, jei beveik niekur nesirodęs aljanso lyderis be jokių regimų pastangų apstūmė visus – išskyrus Artūrą Zuoką?

Kas dabar bus Vilniaus meras – pan Ludkowski? Problema. Lenkiškas pavardes rašysime su „w“, gatvių lenteles Vilniaus rajone – dviem kalbom, o lenkų mokyklose bus daugiau lenkiškų pamokų? Ko gero, mažesnė problema. Galimas politinis kompromisas, jei mainais gautume Vilnių.

Rūta Vanagaitė
V.Tomaševskis gražiai lietuviškai kalba apie gražius ir taurius dalykus: mažumų teises, pavardžių rašybą ir mokyklas. Taip jis kalba lietuvių žiniasklaidai ir Europos parlamentui. Lenkiškai jis kalba kitaip. Rusiškai jis kalba kitaip. Nors net ir lietuviškai ką tik ištrūko: „aš ne prosovietinis, bet sovietmečiu buvo geriau“.
Štai konservatorių atstovas Valentinas Stundys seime jau tyliai švelnina savo siūlytas švietimo įstatymo pataisas palankesne lenkams kryptimi – jau tik kelios pamokos benumatomos valstybine lietuvių kalba: geografija ir pilietinis ugdymas.... Iš tikro, Vilniaus mieste konservatorių ir lenkų koalicija būtų visai natūrali: juk ir vieni, ir kiti dažnai vaikšto į bažnyčią – rimtas pagrindas vienytis.

V.Tomaševskis po rinkimų neigė gavęs tik kitataučių balsus: juk už jį balsavo ir lietuviai. V.Tomaševskis gražiai lietuviškai kalba apie gražius ir taurius dalykus: mažumų teises, pavardžių rašybą ir mokyklas. Taip jis kalba lietuvių žiniasklaidai ir Europos parlamentui. Lenkiškai jis kalba kitaip. Rusiškai jis kalba kitaip. Nors net ir lietuviškai ką tik ištrūko: „aš ne prosovietinis, bet sovietmečiu buvo geriau“.

Štai kelios citatos iš aljanso lyderio interviu lenkų ir rusų kalba bei rinkiminių klipų. „Mes čia – nuo XIV amžiaus! „ Kas statė Vilnių? Kas atstatinėjo Vilnių ir Klaipėdą po karo? Pūslėtos rusų, lenkų ir baltarusių bei kitų tautų rankos“. „Kas statė Visagino miestą?“„Rusai ir lenkai turi įvesti tvarką šiame mieste (Vilniuje)“„ Mūsų – ketvirtis milijono!“ „ Mes turime teisę valdyti Vilnių ir Klaipėdą. Atėjo aktyvios politikos metas“. „Aš pažįstu Tomaševskį dar nuo socialistinių laikų. Tai tikras lyderis“, - sako Tomaševskio aljansą reklaminio klipo herojus.

Rūta Vanagaitė
Taip ir matau kaip Kubiliaus konservatoriai ir Tomaševskio aljanso nariai stovi drauge Vilniaus Arkikatedroje prieš altorių susikaupę bendrai maldai. Vargonams gaudžiant beveik nesigirdi kaip į Lietuvą atšuoliuoja naujas Trojos arklys.
„Vienybėje – jėga!“ – toks aljanso rinkimų šūkis ir nedviprasmiška žinia lenkų ir rusų rinkėjui. Vienybė už? Ar vienybė prieš?

Aljanso reklaminė kampanija – tyli, nuosekli, pavyzdinė. Aljansas neėmė pinigų iš verslo (įdomu, iš kur ėmė?). Aljansas nesinaudojo reklaminiais stendais. Aljansas dirbo tiesiai su žmonėmis, tyliai ir nuosekliai juos telkdamas. Šis aljansas – visai ne bejėgė kontorėlė: rinkimų štabe, pasak Tomaševskio, dirbo 3000 žmonių. Apylinkėse - 600 stebėtojų. Per parašų rinkimo vajų surinkta virš 50 000 parašų. Šie parašai, pasak aljanso lyderio, dabar yra kopijuojami ir bus dalinami įvairioms institucijoms.

Nauji rinkimai pradėti dar nepasibaigus šiems. Tomaševskio iniciatyva į Lietuvą jau suvažiavo europarlamentarai kalbėti tautinių mažumų klausimu. Interviu lenkų radijui Tomaševskis dalijasi ateities planais: ateinančiuose seimo rinkimuose planuojama gauti apie 10 vietų ir kelis ministrų portfelius.

Valdemaro Tomaševskio, naujo nepriklausomos Lietuvos politinio lyderio, meistriškai suvienijusio rusų ir lenkų mažumų nuoskaudas, kampanija – ne savivaldos rinkimų kampanija, ne kampanija dėl lenkiškų pavardžių rašybos ar mokyklų skaičiaus. Akivaizdu, kad Tomaševskis, skirtingai nuo daugybės Lietuvos politikų, dirba ne vienadieniams tikslams, ne savo ar savo bičiulių pajamoms garantuoti. Tomaševskis dirba ateičiai. Kokiai?

Ar bandys konservatoriai ir lenkai burti Vilniuje koaliciją – paaiškės po savaitgalio, kai Valdemaras Tomaševskis pailsės. O sekmadienį visų laukia pamaldos. Taip ir matau kaip Kubiliaus konservatoriai ir Tomaševskio aljanso nariai stovi drauge Vilniaus Arkikatedroje prieš altorių susikaupę bendrai maldai. Vargonams gaudžiant beveik nesigirdi kaip į Lietuvą atšuoliuoja naujas Trojos arklys.