Europos investicijų fondo įmonių kreditavimui skirtus 425 mln. Lt dalinti ketinama kitaip, o kaip, bus nuspręsta JEREMIE kontroliuojančiojo fondo priežiūros komiteto posėdyje.

Teikdamas viešajai erdvei duomenis apie bankų išmokėtų paskolų sumas, ministras D. Kreivys galėjo pateikti kiek išsamesnę statistiką – pavyzdžiui, matant, kiek buvo pateikta paraiškų kreditams gauti ir priklausomai nuo jų kiekio galbūt paaiškėtų, kad bankai niekuo dėti, nes suteikė kreditus visiems besikreipusiems. Arba priešingai - jie šauniai padirbėjo, atsijoję nuo gausaus besikreipiančių skaičiaus vienadienes ir tik projektui vykdyti sukurtas firmeles.

Tokia duomenų analizė skatintų džiaugtis – reiškia, nebuvo išvaistytos milijoninės lėšos, o verslo vystymui skirti kreditai pateko į veikiančias įmones, arba vėlgi – nepasivarginta verslo tinkamai informuoti, kad štai jums bankuose padėti kreditai.

Bet tikrai keista ir neįtikinama kalba yra teigti, kad Lietuvos verslas jaustųsi paskatintas ir laimingas beatodairiškai ir bet kam išdalinus visą paskoloms skirtą sumą. Taip tik sudarytume galimybę ramiai ir palaimingai kreditų lėšoms nusėsti netinkamose, o galbūt net ir labai tinkamose kišenėse.

Toliau tas pats verslo atstovas susiduria su keista Ūkio ministro platinama informacija – pinigai bus iš bankų atimti ir ... turbūt juos skirstys pati Ūkio ministerija? Ūkio ministerijos galimybėmis skaidriai ir tinkamai tvarkytis su 425 mln. Lt labai abejoju, ypač po Garantinio fondo 2011 m. biudžeto tvirtinimo. Tuomet LR Seimo Ekonomikos komitetui viceministras Rimantas Žylius teikė sąmatą 1 mln. Lt, kurią komitetas, nepriklausomų specialistų pagalba įvertino kaip nepagrįstai didelę ir biudžetą sumažino iki 275 tūkst. Lt (t.y. 70 proc. mažiau).

Komitetui pateikus išvadas, viceministras R. Žylius per naktį sąmatą sumažino iki 505 tūkst. Lt. Tokie ministerijos ir viceministro veiksmai kelia pagrįstų abejonių, kad 425 mln. Lt bus išdalinti tinkamai ir skaidriai.