Tos derybos buvo akivaizdi konservatorių klaida, ir ilgametis jų lyderis teisingai jas įvertino, jam būdingu stiliumi pasakydamas: „esame įmynę į daiktą, kurio neįvardinsiu.“

Dabar Vyriausybės bei jos vadovo veiklą V. Landsbergis įvertino be jokios ironijos. Gal todėl, kad vertinimo objektas kitoks – pernai tai buvo nereikalingos derybos su neaiškia partija, dabar – Vyriausybės darbai.

Ką įdomaus pasakė Tėvynės sąjungos įkūrėjas bei ilgametis jos vadovas ir kaip tai vertinti? Pirmiausia pastebėčiau, kad V. Landsbergis prisijungė prie tų dabartinės Vyriausybės kritikų, kurie nuo pat jos darbo pradžios kritikavo ją už per didelį biudžeto subalansavimo sureikšminimą. Anot garbaus mūsų europarlamentaro, kova su korupcija, su šešėline ekonomika netapo pirmaeiliu šios Vyriausybės uždaviniu, tik biudžetas ir biudžetas. Vyriausybė užsikasė problemose, desperatiškame veikime.

Vytautas Dumbliauskas
Mąstantys žmonės Tėvynės sąjungoje negali nematyti, kad ši Vyriausybė kenkia partijos ateičiai.
Kitas momentas – paties Ministro Pirmininko vertinimas. V. Landsbergis mano, kad A. Kubilius nelaiko visos Vyriausybės vadelių. Kai studijos svečias pasakė, kad politikoje veikiančios personalijos turi būti teisingos, ryžtingos, nebailios ir neveidmainiaujančios, laidos vedėja paklausė: „O A. Kubilius yra toks?“ Į tai V. Landsbergis atsakė: „Aš nežinau.“

Gal tai atsitiktinis sutapimas, bet tomis pat dienomis kitas žiniasklaidos leidinys išspausdino straipsnį apie atsiradusią įtampą tarp Prezidentės ir Ministro Pirmininko. Nors šių pareigūnų atstovai neigia esant tokią įtampą, ar jos buvimas reikštų, kad A. Kubilius bus puolamas iš visų pusių – ne tik opozicijos, bet ir savosios partijos bei šalies vadovės?

V. Landsbergio žodžius apie Vyriausybės bei jos vadovo veiklą galima vertinti dvejopai. Pirmiausia tai galima laikyti ženklu, kad grupuočių kova Tėvynės sąjungos viduje ima veržtis į paviršių, o šios partijos garbės pirmininkas imasi palaikyti tuos, kurie kritiškai vertina Vyriausybės veiklą. Artėja savivaldybių tarybų rinkimai, o Tėvynės sąjungos reitingai krenta. Užuot kovojusi su kontrabanda ir skatinusi verslą išlįsti iš šešėlio, ši Vyriausybė kalba apie naujus mokesčius už nekilnojamąjį turtą ir automobilius. Mąstantys žmonės Tėvynės sąjungoje negali nematyti, kad ši Vyriausybė kenkia partijos ateičiai.

Tačiau galimas ir kitoks vertinimas, kuris grindžiamas analogija su žaidimu „blogas“ ir „geras“ policininkas. „Blogasis“ policininkas elgiasi su tardomuoju bjauriai, gąsdina, net muša, o tada ateina „gerasis“ ir pasmerkia „blogojo“ veiksmus. Savo pasisakymais apie Vyriausybę ir jos vadovą V. Landsbergis greičiausiai nori pasiųsti žinią rinkėjams, kad Tėvynės sąjungoje ne visi tokie „blogiečiai“, kaip Ministras Pirmininkas, kad yra ir „geriečių“, suprantančių, kad Vyriausybė dirba prastai.

Galima diskutuoti, kuris iš šių dviejų vertinimų yra arčiau tiesos – ar kad vyksta tikra kova Tėvynės sąjungoje, ar kad ji tik imituojama, tačiau A. Kubilius dirbs Vyriausybėje tik tol, kol tai nekenks šios partijos ateičiai. Tuo tarpu Prezidentei toks nepopuliarus Ministras Pirmininkas bus naudingas visada, nes kritikuodama tokį premjerą šalies vadovė savo reitingus tik kelia.