Niekas taip oriai nemoka atsisakyti siūlomo saldainio, kaip pažemintu pasijutęs vaikas. Kada orumo netenkama, jo vietą užima įžūlumas, kuris yra tik atsiradusios ertmės skydas. Už to skardinio ir dažnai labai garsiai skambančio skydo tėra apleistas daržas. Daržą reikia prižiūrėti ir puoselėti.

Daug kam atrodo paprasčiau suvešėjusias piktžoles prisidengti įžūlumu. Šį požiūrį nuosekliai palaiko ir skatina daugybė pramoginių laidų. Kaip neprisiminsi, iš kur kilo išsišokimais garsėjantis A.Valinskas? Nuo įdiegtos mados niekinti viską nuo valstybės iki kolegų kliūna ir jo šeimai: kitas storžievis Jurijus Smoriginas viešai išsityčioja iš Ingos Valinskienės. Į padorius namus tokio per slenkstį neįsileistų, o A.Valinskas yra uždavęs tokį toną pramogoms, kad tas J.Smoriginas įlenda per televizoriaus ekraną pas pramogų išsiilgusį tautietį ir jį linksmina savo spalvingu elgesiu. Saulės spinduliuose ir papuvęs mėsgalis spindi visom vaivorykštės spalvom, kol neatsiduri arčiau jo. Tada spindesį užgožia tvaikas. Jį labai mėgsta musės.

Ramūnas Bogdanas
Žmonių palaikymas neapleidžia Dalios Grybauskaitės. Todėl laikas ją viešai suniekinti. (...)Nėra saldesnio jausmo menkystai už šventojo nuopuolį. Štai tokiais žmogaus sielų užkaboriais bandoma sužaisti užgauliojant.
Padorumas – niekas, įvaizdis – viskas. Nors išoriškai energingasis A.Valinskas ir slunkius Vingių Jonas atrodo labai tolimi, tačiau savo prasčiokišku požiūriu į pasaulį tai patys tikrieji sielos broliai. O dabar Lietuvoje susiklostė tokia padėtis, kad valstybės vairą į savo rankas nusistvėrė štai toks brolis. 15 proc. balsavusių palaimino į Seimą jį ir tuntą bendražygių, ne mažiau mėgstančių spindėti, kuo gali – kas nuoga krūtimi, kas dainuškomis, kas triukais su balsavimo kortele. Kas būtų kada išgirdęs Seime apie kokį Laimoną Dinių ar Aleksandrą Sacharuką, jei ne A.Valinsko spindesys? Tačiau pasekėjai verti vedlio: išdūrė jį vos apšilę narių kėdėse. Visa šita spingsulių (žvaigždės šviečia toliau nei nuo Švenčionių iki Skuodo) ir jų palydovų kompanija galutinai suvarė Seimo populiarumą į visišką nieką. Štai čia ir baigiasi kalbos apie asmeninį pasipūtimą, tuštybę, ir kyla klausimas apie valstybę.

Prezidentės nuomonę pavadindamas „įžeistos bobos pozicija“, A.Valinskas įžeidė ne tik konkrečią moterį, bet ir aukščiausią valstybės instituciją. Šaipytis iš valstybės jam ne pirmiena: kitaip nei pasityčiojimu iš valstybės teisingumo nepavadinsi baltais centais sumokėtos 15 000 Lt baudos už melagingą pranešimą apie sprogmenį 1999 metais. Ir štai, dėmesio! Nuo cypės jį išsuko advokatas Artūras Paulauskas, kuris dabar vadovauja rinkėjų nurašytai Naujajai Sąjungai ir siekia referendumu išreikalauti pirmalaikių seimo rinkimų. Juk taip ilgu be valdžios! Ir A.Valinskas su ištikimųjų rinkėjų pulkeliu įsipaišytų naujai kadencijai. Aišku, be palydos. Per daug savų, norinčių sugrįžti.

A.Valinskas pats prisipažino, kad jam tokie žodžiai, kaip „bobiški sprendimai“ yra įprasti. „Ten, kur gyvenau, šis žodis – visai normalus“. Paprastai priešprieša „bobiškiems“ yra „vyriški“ sprendimai. Jo nešvarios reputacijos draugas ir kelionių bendras tokiais „vyriškais“ metodais sprendė savo „verslo“ klausimus, suausdamas nepaklusnų automobilių meistrą beisbolo lazdomis. Apie „vyriškus“ metodus turėjo nuo vaikystės girdėti KGB pulkininko atžala A.Paulauskas. Kokie jie – rašoma buvusių disidentų prisiminimuose. Prie „vyriškų“ metodų galima priskirti ir įstatymų leidžiamosios valdžios pavertimą visuomenės akyse cirkininkų loviu ir rietenų arena.

Ramūnas Bogdanas
Kada orumo netenkama, jo vietą užima įžūlumas, kuris yra tik atsiradusios ertmės skydas. Už to skardinio ir dažnai labai garsiai skambančio skydo tėra apleistas daržas. Daržą reikia prižiūrėti ir puoselėti.
Rinkėjų valia bičiulių sambūris su A.Valinsku priešakyje tapo svarbiu dėmeniu seimo politinių jėgų spektre. Net ir atskilus daliai chebrytės nuo jo priklauso koalicijos likimas. Taigi, ir Vyriausybės likimas. Ir taip už nepopuliarius sprendimus pjaunamai Vyriausybei balų tikrai neprideda TPP kompanija. Ja nesižavi net tie, kurie supranta, jog nežiūrint klaidų, būtent ši Vyriausybė ištempė mus nuo valstybės bankroto ir išgelbėjo nuo besąlygiško atsidavimo TVF. Kuo tai kvepia, užtenka pažiūrėti į sutirpusius Latvijos mokytojų atlyginimus ir kitas priverstines priemones, kurių Lietuva sugebėjo išvengti.

TPP dabar kaip sprogstamasis užtaisas Vyriausybės viduje. Tačiau dirigentai dar nepatraukė lėlyčių už virvučių. Matyt, dar anksti, nors Algirdas Butkevičius, pamatęs socdemų reitingus, jau bėga į Prezidentūrą dėl pirmalaikių rinkimų. Dar ne viskas pakankamai išklibinta. Žmonių palaikymas neapleidžia Dalios Grybauskaitės. Todėl laikas ją viešai suniekinti. Specialiai pabrėžiant klausantiems žurnalistams, kad „galite net cituoti“. Minia net bažnyčias padega, pamačiusi įkvepiantį pavyzdį. Nėra saldesnio jausmo menkystai už šventojo nuopuolį. Štai tokiais žmogaus sielų užkaboriais bandoma sužaisti užgauliojant.

Jei pamąstysime, ką reiškia „įžeistos bobos pozicija“, suprasime, kad teiginys labai keistas. Kažin kuo prezidentę įžeidė A.Valinskas? Niekas negirdėjo apie tai, nes to įžeidimo nebuvo. Tai kodėl ji staiga tapo „įžeista“? Ogi vien todėl, kad reikėjo A.Valinskui kažkaip priklijuoti užgaulų žodį. Trūko būdvardžio. Tikslas – prisegti etiketę. Sutikite: juk ne lygis „vienam iš trijų“ tenkintis kultūros ministro kėde. Todėl tėškė, ką reikėjo, ir atsiėmė kandidatūrą. Jei paskaitytumėte prezidentės išsakytus reikalavimus būsimam kultūros ministrui, jie labai aiškiai apibrėžti, tik pats kandidatas pasistengė, kad jie išnyktų lyg nebuvę nuo jo skardinio skydo skambesio.

Ne visiems prezidentės veiksmams pritariu ir aš, tačiau A.Valinskas autoritarizmu vadina tai, kas trukdo sukelti sąmyšį valstybės valdyme. Kol kas prezidentės institucija yra kaip stuburas, nes ir Seimas, ir Vyriausybė – ne be jų pačių pagalbos – maišomos su žemėmis ir priklauso nuo išsišokėlių ambicijų ar jų dirigentų.

Vairo įsitvėręs Vingių Jonas su kaklaraiščiu kol kas savo stiliumi paprasčiausiai vedžioja už nosies socdemus, neatvykdamas į savo inicijuotus susitikimus, šantažuoja koalicijos partnerius, bandydamas supriešinti Andrių Kubilių su Dalia Grybauskaite dėl kultūros ministro posto. Tereikia viską gerai išklibinti, o tada – sudie nepriklausomos energetikos projektams, sudie teisėsaugos klanų išardymui, sudie europietiškai Lietuvai. Prisikelsime, kaip žada prisikėlėliai. Ir žadėdami nemeluoja. Prisikelsime vakarykštėje dienoje prie garuojančios A.Valinsko Svogūnų sriubos.