Leisiu sau pasakyti, kad tai yra itin sėkmingas ilgametės alaus gamintojų genialios ir nuoseklios rinkodaros strategijos rezultatas: alus yra visur, ir tai leistina. Alus gerti sveika. Alus - bičiulių kompanijos gėrimas. Be alaus neįsivaizduojamos sporto transliacijos ir, žinoma, pats sportas, nes tik dėl alaus finansavimo turime sportą, garsinantį Lietuvą pasaulyje.

Šiandien skaitau spaudoje, kad Seimas pakilo į eilinę kovą su alkoholio vartojimu, kad inicijuojamas alkoholio prieinamumo ribojimas. Ir čia pat – dar vienas genialus siūlymas: neparduoti alkoholio jaunesniems kaip 21, jei tas alkoholis stipresnis nei 15 laipsnių... Atleiskite man už naivų klausimą – o koks skirtumas, kokio stiprumo alkoholis? Ar pastarasis siūlymas neįteisins alkoholio pardavimo paaugliams?

Sakysite, bet tai tik sidras ir alus, anoks čia alkoholis? Ar grietinė, kuri yra mažiau nei 12 proc. riebumo, nėra grietinė? Ar alkoholis, kuris vadinamas alumi ar sidru (jie yra nedidelės alkoholio koncentracijos) ir yra pagamintas natūralios fermentacijos būdu (ir dar visokių išlygų būtų galima prikurti), jau nebėra alkoholis?

Baisu, kad tokį alkoholį vaikai gali gerti tėvų akivaizdoje. Nes tai juk „vaikiškas gėrimas, kas čia tokio“. Dar baisiau, kad tokius gėrimus vaikai tikrai geria tik tėvų akivaizdoje. Kai tėvai nemato, geria tokius pačius stiprius gėrimus, kaip ir jų tėvai.

Nespėliosiu, kieno dėka pirmą kartą įstatymų leidėjų žodyne atsirado terminas „silpnas alkoholis“, kaip ir pastaroji specialios darbo grupės iniciatyva nustatyti, kokio amžiaus vaikams galima pardavinėti alkoholinius gėrimus. Iš pirmo žvilgsnio pagalvotum, kad tai – tik uolus noras pademonstruoti savo karingumą prieš tautos girdytojus, bet iš tiesų naujasis „ribojimas“ parduoti stipresnį nei 15 laipsnių alkoholį tik sulaukus 21-erių yra alkoholio pardavimo vaikams ir jaunimui įteisinimas. Atrodo, kad tai yra tik rafinuotas būdas pagerinti rinkos ir konkurencijos sąlygas to nekaltojo, silpnojo, alkoholio platintojams.

Bet žiniasklaidoje pabrėžiama tik tai, kaip ir vėl kariausime už blaivią Lietuvą.

Kokia yra alternatyva?

Būkite nuoseklūs, gerbiamieji specialiosios darbo grupės nariai. Jei siūlote drausti pirkti alkoholį iki 21-erių, tai turi galioti visam alkoholiui. Neapgaudinėkite savęs, kad renkatės mažesnį blogį iš dviejų, nes jokiu būdu negalima pasakyti, kad šis alkoholis yra blogai, o kitas - gerai...


Autorė yra rinkodaros ir komunikacijos specialistė

Naujausiame „Atgimime“ taip pat skaitykite:

Jei latas nuvertėtų, ką veiktų litas
Pastarosiomis savaitėmis užsienio žiniasklaidoje daug kalbama apie galimą Latvijos lato devalvavimą. Latvijos pareigūnai tokią galimybę neigia. Jei jis vis dėlto įvyktų, koks būtų jo poveikis Lietuvai, aiškinosi Andrius Raskazovas.

Kai apsisprendi – viskas įveikiama
Buvęs svarbus banko tarnautojas, o dabar vertėjas ir savo gyvenimo šeimininkas Aleksandras Federas nesigaili su šeima išsikėlęs gyventi į kaimą. Stanislovo Kairio pokalbis.

Mūsų upės – per seklios laivams
Krovininės ir keleivinės laivybos vidaus laivų keliais plėtra – vienas iš Europos Sąjungos pioritetų. Kada ir ar galėsime upėmis nusigauti iki Varšuvos ar Juodosios jūros.

Receptas nuo krizės: „ne” prekybos centrams
Alternatyvų ekonomikos gelbėjimo planą kurianti Lietuvos ekologinio kaimo aktyvistė Ingrida Žitkauskienė remiasi į bendruomenes.

Ginti idėjų ar Briuselio melžti
Daugelis kandidatų per Europos Parlamento rinkimų kampaniją pabrėžė už EP kompetencijos ribų esančias sritis ir nesugebėjo paaiškinti, ką būtent gali nuveikti europiniu lygiu.

VRK išradimas sabotuoti rinkimus

Rasa Gečaitė pasakoja, kaip „nenormaliems rinkėjams” buvo neleista balsuoti.