Konstitucinis Teismas pabrėžė, kad „Leo LT“ kūrimas nepažeidė konkurencijos tarp įmonių, nors „Maximos“ savininkams priklausiusios elektros skirstymo tinklų įmonės „VST“ įtraukimas į procesą vyko ne viešo konkurso būdu.

Konstitucinis Teismas, išklausęs visų dalyvavusių šalių ir papildomai kviestų ekspertų, taip pat nemano, kad sukūrus „Leo LT“ buvo monopolizuota rinka.

Bet Konstituciniam Teismui užkliuvo tai, kad įstatymuose, reglamentuojančiuose įmonės „Leo LT“ veiklą, nėra įrašytas svarbiausias tikslas, dėl kurio ir buvo ši įmonės steigta – atominės elektrinės statyba.

KT sprendimas dar bus aiškinamas politikų ir teisininkų, turbūt kritikuojamas, o gal kai kurių ir giriamas. Įdomu, kaip politikai pagal Konstitucinio Teismo sprendimą taisys įstatymus.

Dar įdomiau ir svarbiau, kaip elgsis kitas „Leo LT“ akcininkas – „NDX Energija“, priklausanti „VP dešimtukui“, visuomenėje geriau žinomam kaip „Maximos“ savininkai. Mat valstybės atstovai galvojo apie naują atominę elektrinę, bet „VP dešimtuko“ nariai net neslėpė, kad jų tikslas – visiškai kitoks. Pirmiausiai jiems rūpėjo pelnas, ir greitas. Buvęs „NDX Energija“ vadovas Darius Nedzinskas nevengdavo viešai pasakyti, kad be „Leo LT“ pelno nebus gerai nei įmonei, nei akcininkams, nei naujiems projektams.

Antra, kam „Leo LT“ reikėjo „VP dešimtukui“ – tai kaip tramplino pasitraukti iš sektoriaus pačia geriausia kaina.

„VP dešimtukui“ tinka viskas, kas šiems dviem tikslams neprieštarauja: optimizacija naujoje įmonėje vyksta. Praėjusiame „Atgimimo“ numeryje net buvęs „Lietuvos energijos“ vadovas pripažino, kad buvusios valdiškos įmonės yra „gręžiamos“. Galbūt verslo prasme perspektyvūs ir elektros tiltų projektai, ypač su švedais. Bet atominė elektrinė – ilgalaikis ir labai jau neprognozuojamas projektas. VP atstovai iškart sakė, kad jie atominės nestatys.

Atvirai jie sakė žurnalistams į akis neoficialiuose susitikimuose. Netgi kvestionavo patį naujos atominės elektrinės statymo tikslą. Pats Žilvinas Marcinkevičius žurnalistų būrelyje svarstė, kad galinga atominė – savanoriškas įkaitas priešiškų valstybių politikams ir specialiosioms tarnyboms.

Aptakiau apie tai kalbėjo viešoje erdvėje. Priminus nenorą statyti atominę elektrinę, „VP dešimtuko“ vyrai gudriai išsisukdavo pasakę, kad nestatys, nes jų jau įmonėje nebebus – akcijas bus pardavę.

Bet kad sakė, tai tiesa. Ir kad įsipareigoti niekam su ta nelemta atomine nenorėjo, irgi teisybė. Štai kodėl įstatymuose nėra galutinio „Leo LT“ įkūrimo tikslo – atominės elektrinės. Politikai galėtų nevaidinti, kad šito nežinojo. Tiesiog visiems buvo patogu į tai nekreipti dėmesio.

Todėl svarbu, kaip bus reaguojama į Konstitucinio Teismo pastabas.

Greičiausiai vis tiek viskas baigsis gudriųjų verslininkų naudai mūsų visų sąskaita, bet dabar yra labai gera galimybė parodyti, kad norintiems visų valstybės gyventojų sąskaita pasipelnyti oligarchams ne viskas klojasi taip, kaip jie sugalvojo.

Laiko nėra daug – vos pusantrų metų. Po tiek laiko VP dešimtukas nebeturės jokių įsipareigojimų valstybei.

Štai kodėl bet koks KT sprendimo įgyvendinimo vilkinimas reikš pataikavimą vienai galingiausių Lietuvoje verslo grupių. O tai dabartinė valdančioji koalicija lyg ir ...neigia.

„Atgimime“ taip pat skaitykite:

Iš bankų ir iš bankų skolinsis studentas

Ministro Pirmininko sudaryta darbo grupė pateikė siūlymus dėl studentų paskolų sistemos pertvarkos. Egzistuojančią paskolų sistemą iš tiesų buvo būtina tobulinti, tačiau darbo grupei baigus darbą būsimieji studentai taip ir nesužinojo, kokiomis sąlygomis galės tikėtis valstybės remiamų paskolų. Marius Skuodis.

Jūs turite diktuoti pilietinių judėjimų madas

Didžiosios Britanijos Salfordo universiteto profesorius George McKay, tiriantis alternatyvias kultūras, protestus ir visuomenės judėjimus, sako, kad liberalios demokratijos dvasia pasižymi tuo, kad ilgainiui visi pradeda mąstyti vienodai. Visuomenės aktyvistai turi drumsti šią ramybę, kad demokratija būtų nuolat atnaujinama ir plečiama. Džinos Donauskaitės pokalbis.

Padėtis, išeitis, alternatyva

Ekonomikos krizė įsibėgėjo ir gilėja. Jau gausėja svarstymų apie tai, kiek ji gali užtrukti. Trumpai tariant, ar mūsų ūkio trajektorija turės V formą ar U formą. Jonas Čičinskas.