Juk žymi ekonomistė, būsima iškili Lietuvos politikė Kazimira Prunskienė ryšiams su KGB palaikyti pati pasirinko Šatrijos Raganos slapyvardį. ("Kadangi žinojau tik vieną raganą, tai ir paminėjau Šatrijos Raganą", - ką tik paviešintame interviu atviravo K.Prunskienė, nepriklausomos Lietuvos premjerė, būsima kandidatė į prezidentus.)

Šatrijos Ragana - Marija Pečkauskaitė (1877-1930) - žymi Lietuvos rašytoja, filantropė, lietuvybės puoselėtoja, daugelio apysakų autorė, įtraukta į visas mokyklines programas. Įdomu, ar rašytoja apsivertė karste, kai jos vardas buvo pasirinktas kaip KGB slapyvardis, ar ne? Dabar jau skaitytum autorės pavardę ant knygos nugarėlės ar užrašą ant jos antkapio Žitkūnų koplyčioje su kreiva šypsenėle. Ir vien dėl K.Prunskienės istorinio pasirinkimo. Toks pasirinkimas - vandalizmo ar valstybės kultūros politikos aktas?

Fantazuojam toliau. Ar galite įsivaizduoti, kad ateinate į nepriklausomos Lietuvos nepriklausomą teismą, kuriame nagrinėjama jūsų byla, ne su kyšiu teisėjui, o su rimtu komerciniu pasiūlymu:

"Išeisi į pensiją - pateksi į Seimą." Kodėl ne? Juk 17 numeris K.Prunskienės partijos rinkimų sąraše - buvęs teisėjas, dabar pensininkas Konstantas Ramelis, Vilniaus apygardos teismo, svarsčiusio K.Prunskienės bendradarbiavimo su KGB bylą, vienas vadovų. Tas teismas ir nustatė, kad K.Prunskienė su KGB nebendradarbiavo. Pats K.Ramelis sprendimui, žinoma, visai neturėjo įtakos, nes jis tik skirstydavo teisėjams bylas, o tos bylos nematė ir neprisimena, juk bylų daug, o jis regėdavo vien jų numerius.

Dar mažai? Tuomet pabandykite įsivaizduoti, kad už 700 tūkst. litų per metus prispausdinate visuose laikraščiuose savo portretų ir gaunate Vyriausiojo administracinio teismo išaiškinimą, jog taip jūs asmeniškai visai nesireklamavote, o tik nuosekliai stiprinote piliečių pasitikėjimą valstybe ir jos institucijomis. Išgirdus tokį sprendimą darosi įdomu, ką veiks bylą nagrinėjęs teisėjas, kai išeis į pensiją?

Ar galite įsivaizduoti, kad jūs, būdamas nepriklausomos Lietuvos Vyriausybės narys, kreipiatės į Rusijos patriarchą, sumokate jo nustatytą sumą ir lygintuvo dėžėje sau bei sūnui atsisiųsdinate svetimos valstybės kunigaikščių regalijas?

Ir jau tikrai negalite įsivaizduoti, jog visa ta iškili veikla - vienos kuklios lietuvės nuopelnas. Tai ji 1995-aisiais įkūrė Lietuvos moterų partiją, "skirtą įvesti ir stiprinti iš politikos pasitraukusias moralumo vertybes". Tai ji savo paviešintus prisipažinimus dėl slapyvardžio įvertino kaip oponentų provokaciją ir "konkurenciją dėl vaidmens Lietuvos istorijoje". Vaidmens, kuris jai jau seniai garantuotas. Juk ji - mūsų Gintarinė ledi.

Gintaras būna skaidrus ir su inkliuzais. Sakams tekant medžio kamienu prie jų prilipdavo vabzdžių ar gyvūnų liekanų ir taip susidarydavo inkliuzai - gintare sustingdavo musės, voragyviai, tarakonai, apsiuvos... Vienas įdomesnių eksponatų - sustingęs plėšrus šilumamėgis vabzdys. Kai žiūri į tą gintaro gabalą, matai jo čiuptuvus, nariuotas kojas, išsprogusias akis, bet nei paliesti, nei ištraukti negali. O gal nematai? Gal tau tik vaidenasi? Gal tėra oponentų provokacija prieš rinkimus?

DELFI primena, kad nušalintojo prezidento Rolando Pakso vadovaujama „Tvarka ir teisingumas“ pasirašė sutartį su amerikiečių bendrove „Brown Lloyd James“ bei Rūtos Vanagaitės vadovaujama „Vilko valia“ dėl ryšių su visuomene paslaugų teikimo.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją