Bet esmės net ir gražiausi pavadinimai pakeisti negali. Šis plėšrūnas, kurį sukūrė Lietuvos valdžia, kryžiumi gulusi prieš dabar jau galingiausią Lietuvos verslo grupę „VP dešimtukas“, kartu yra ir valdžios dovana Lietuvos žmonėms šventųjų Kalėdų proga.

Metų pabaiga krikščionims yra apsivalymo laikas, tačiau Lietuvos vadovai sugebėjo apsimeluoti iki ausų ir įklampinti dabartinę bei ateities kartas į labai dvokiančią košę.

Prezidentas Valdas Adamkus ir premjeras Gediminas Kirkilas vos ne kasdien kartoja – derybos buvo skaidrios ir nacionalinis investuotojas niekam neturėtų kelti abejonių. Deja, bet yra abejonių ir dėl skaidrumo, ir dėl teisingumo.

Šiedu politikai derybose tiesiogiai nedalyvavo, jų pozicijai atstovavo jų skirti patarėjai. Bet, kai derybos strigo, niekam iš tiesioginių derybininkų nenorint prisiimti atsakomybės už valstybės skandinimą, lemiamą žodį tarė Prezidentas ir premjeras.

Kada? Nei V.Adamkus, nei G.Kirkilas neprisipažįsta, kad tai galėję įvykti gruodžio 12 d., trečiadienį, likus keturioms dienoms, kai esą viskas buvo suderėta.

Bet tegul klausytojai ir skaitytojai sprendžia, ar taip būti negalėjo, jei šie pirmieji Lietuvos asmenys tądien maloniai priėmė „Lietuvos ryto“ vadovo Gedvydo Vainausko, itin iniciatyvaus trigalvio slibino projekto palaikytojo, kuriam milijonus reklamos ir kitais pavidalais neša „VP dešimtuko“ aitvarai, pasiūlymą stebėti krepšinio rungtynes. Liudininkai sako, kad ten buvęs ir „VP dešimtuko“ valdybos pirmininkas Nerijus Numavičius ir esą ten buvo sukirsta rankomis dėl derybų baigties... valstybės sąskaita.

Tiesa, V.Adamkus teigia net nematęs N.Numavičiaus, o G.Kirkilas tai išvis nutyli. Gal ir liudininkai neteisūs... Mat fotografų užfiksuotuose kadruose matyti, kad ložėje sėdėjo ne N.Numavičius, o kitas „VP dešimtuko“ valdybos narys Darius Nedzinskas, kuris tiesiogiai dalyvauja derybose su valdžia.

Tik ar yra skirtumas? Jei kur nors Norvegijoje vykstant tokioms deryboms vadovai priimtų tokius suinteresuotų žmonių kvietimus, kiltų baisus skandalas. Na, bet Lietuvoje korupcija matuojama ne civilizuotų valstybių, o „Lietuvos ryto“ ar šiaip oligarchiniais standartais, tad skandalai kyla dėl kitų priežasčių.

O be šios abejonės yra ir kitų. V.Adamkaus atsakyme į klausimą dėl susitikimo su N.Numavičiumi šalies vadovas pabrėžia, kad jis derybose nedalyvavęs, o laikinojoje komisijoje jo vardu dirbo patarėjas Nerijus Udrėnas. Taip, N.Udrėnas komisijos sąraše yra, tačiau, pasirodo, dirbo ne tik jis.

Derybose dėl trigalvio liūto taip pat dalyvavo Prezidento senas draugas Raimundas Mieželis. Bet štai klausimas, kokiu pagrindu ir kas jam suteikė įgaliojimus tarpininkauti derybininkams? Kas jis – Prezidento konsultantas ar patikėtinis? Ar jam kas nors moka, jei taip, tai kas? O jei ne, tai kokie R.Mieželio, linkusio būti šešėlyje, interesai?

Daug retorinių klausimų ir vienas tiesus valstybės vadovui – ar taip jis įsivaizduojąs skaidrų derybų procesą?

O dabar – dėl pačių derybų rezultatų. Tiems, kurie tiki, kad valstybė nieko nepralaimėjo, ekonomistai siūlo pasitelkti elementarią aritmetiką – per keletą metų, kaip paaiškėjo iš derybų rezultatų, „Lietuvos energija“ neteko 65 proc. savo santykinės vertės privačios įmonės VST atžvilgiu. Įdomu, ar neturėtų po tokių „sėkmingų“ derybų pirmiausiai už savo veiklą atsiskaityti Vytas Navickas ir visa jo vadovaujamos Ūkio ministerijos plejada bei, žinoma, premjeras, leidę taip nustekenti valstybinę ir politikų prižiūrimą įmonę?

Kuria, beje, nepasitiki ne tik švedai, bet jau ir patys lietuviai.

Tad su šv. Kalėdom, ponai. Norėtųsi palinkėti ramybės, bet, jei dar turite sąžinės, Jums šįmet šventės neturėtų būti ramios.

NAUJAUSIAME "ATGIMIME" skaitykite:

„Atgimimas” nieko neteisia, bet premjero patarėjo Viliaus Kavaliausko ir KGB flirto istorija atskleidžia mūsų teisinės sistemos neįgalumą liustracijos srityje. Ričardas Čekutis supažindina su V.Kavaliausko asmens byla ir klausia - kokių dar dokumentų reikia, kad teismai pripažintų bendradarbiavimą su sovietų saugumo struktūromis.

Nors Vyriausybė pažadus dėl mokytojų algų vynioja į vatą, nesitikima, kad pedagogai pagaliau susivienys. Džina Donauskaitė aiškinasi, kodėl streikai mokytojams nepadeda.

Kokiais nepastebimais būdais prekybininkai mus vilioja ir kuria iliuzijas, norėdami, kad pirktume kuo daugiau? Laura Gintalaitė moko, kaip neužkibti ant prekybininkų kabliuko.

Stanislovo Kairio pokalbis su patyrusiu keliautoju Algirdu Čapliku, jau pensininku, bet tokiu, kuriam atviras visas pasaulis.