Turbūt visi žinote ir kitus du faktus – A.Valinsko rengiami šou suburia visą tautą (bent jau tą dalį, kurį gyvena Jūžintuose), tuo tarpu K.Prunskienės šou – arimo varžybos – biudžetui kainavo ne mažiau kaip 20 mln. litų.

Tiesa ir tai, kad „šoumenai“ šiek tiek išsisėmė ir reikėtų naujų idėjų. Štai ji.

Šiomis dienomis Lietuvoje nelabai žinoma šalis – Malaizija – į kosmosą išsiuntė pirmą kosmonautą musulmoną. Kaip galite patys suprasti, šį projektą lydėjo šou – dvasininkai, susėdę medresėse, sprendė teologines dilemas, kaip kosmose nustatyti, kurioje pusėje Meka, arba kaip melstis, kai kūnai yra nesvarūs. Parlamento nariai, žinoma, kaltino valdančiuosius, kad taip švaistomos biudžeto lėšos, žiniasklaidos atstovai skelbė ekspertų pastabas ir nuomones. „Stiliaus“ laidos knaisiojosi ieškodamos pikantiškų faktų.

Valstybininkai savo ruožtu kalbėjo, kad Malaizija tapo „kosmine“ valstybe, jos vėliava pabuvo orbitoje ir visi piliečiai turi didžiuotis. Tiesa ir tai, kad dauguma malaiziečių iš tiesų džiaugėsi, mokinių ir studentų susidomėjimas mokslų bei aukštomis kosmoso užkariavimo technologijomis padidėjo. Ir kas gali žinoti – gal tuzino, o gal ir šimtų jaunų žmonių gyvenimas pasikeitė.

Tiesa, skrydį į kosmosą Malaizija gavo kaip premiją už tai, kad už porą milijardų įsigijo rusiškų naikintuvų ir kitos karinės technikos. Tačiau pasklaidę interneto puslapius galite sužinoti, kad toks skrydis prieinamas kiekvienam, kuris turi 30 mln. dolerių.

O štai ir idėja.

Suvieniję pastangas ir užmojus K.Prunskienė su A.Valinsku galėtų „pramušti“ projektą „Pirmasis lietuvis kosmose“. Vilties prezidentė, manau, lengvai gautų daug pinigų Vyriausybės koridoriuose. A.Valinskas savo ruožtu surengtų grandiozinę atranką, kandidatų būtų minios – juk čia net dainuoti nereikia. Atrinktas kandidatų dešimtukas būtų vežiojamas po šalies miestelius, rodytų savo puikią fizinę formą, gerą regėjimą ir aukštą moralę. Viskas būtų rodoma per televiziją, šou palydimas dramatiškais reportažais. Visa Lietuva galėtų balsuoti skambučiais ir išrinkti tą vienintelį. Už skambučių kainą būtų surinktas ketvirtis skrydžio biudžeto.

Be jokios abejonės, Švietimo ir mokslo ministerija parengtų edukacinę programą – per televiziją būtų aiškinama, ką teks mūsų astronautui patirti – nesvarumo būseną, kaip sukonstruoti kosminiai laivai, orbitinės stotys, kaip valgyti kosmose (dėl šou čia galima išsiplėsti), būtų pateikiamos astronomijos, fizikos, geografijos ir kitų mokslų žinios. Pirmasis mūsų kosmonautas surengtų pamoką iš orbitos, per stoties iliuminatorių būtų rodoma Lietuva, o už kosmonauto nugaros nesvariai plauktų trispalvė. Valdas Adamkus susitikęs su broliais dvyniais Lenkijoje galėtų daug lengviau derėtis dėl elektros tilto, o latviai su estais suprastų, kas iš tiesų yra regioninė didvalstybė.

Garantuoju, kad toks projektas visuomenei būtų daug naudingesnis ir sveikesnis nei mums žinomi. Ir visa tai – tik už 30 mln. dolerių.

Pagalvokite!

NAUJAUSIAME "ATGIMIME" taip pat skaitykite:

Laura Gintalaitė: Po rinkimų – nors ir tvanas Kainos auga kaip ant mielių, o Vyriausybė, lyg raištį ant akių užsidėjusi, nesiima jokių priemonių, kad sumažintų pinigų nuvertėjimą.

Stanislovo Kairio pokalbis su advokatu Valentinu Mikelėnu: Ingos Rinau istorija – pamokoma