Apie rinkimų rezultatus ir jų poveikį tolesnei Ukrainos politinei raidai ELTA kalbėjosi su politologu, Ukrainos instituto Lietuvoje direktoriumi dr. doc. Vladu Sirutavičiumi.

- Kaip vertinate rinkimų Ukrainoje rezultatus?

- Rezultatai yra gana netikėti dėl to, kad J. Timošenko blokas surinko tiek daug balsų. Nustebino, kad ji turi tokią didelę elektorato paramą. Čia, matyt, daugeliui yra didžiausias netikėtumas. Nors pagal gautus rezultatus ji yra antra, iš esmės ji - laimėtoja. Perspektyvoje turėtų būti mėginama suformuoti vadinamąją "oranžinę" koaliciją. Kol kas nepaskelbti oficialūs rezultatai, tačiau konsultacijos, be abejonės, jau vyksta. Suskaičiavus, kiek balsų gavo "Mūsų Ukraina" ir J. Timošenko blokas, matyti, kad persvara yra. Visai tikėtina, kad J. Timošenko bandys tartis su Vladimiru Litvinu.

- Ką manote apie anksčiau išsakytus Viktoro Janukovičiaus ketinimus po šių rinkimų valdžioje išbūti dar mažiausiai dešimt metų? Ar tai realu?

- Na, yra viena problema. Daug kas mano, kad susidarys vadinamoji "oranžinė" koalicija. Kiek ji bus patvari, kiek pasiseks susitarti, čia yra klausimas. Sunku pasakyti, ką V. Janukovičius turėjo galvoje taip sakydamas, bet kad jam teks kurį laiką pabūti opozicijoje, tai tikrai teks.

Kitas klausimas, ar nekils sujudimų pačioje Regionų partijoje, nes ji nėra visiškai vieninga. Dažnai jai prikabinama prorusiškos partijos etiketė, bet ir ten yra savų tendencijų.

Dabar įdomu, kaip pavyks susitarti pagrindiniams politiniams veikėjams - J. Timošenko ir V. Juščenkai. Po 2004 metų persvara buvo aiškiai V. Juščenkos naudai, jo politinio manevro laisvė buvo didesnė, o dabar J. Timošenko gali diktuoti.

- Pirmalaikiai parlamento rinkimai Ukrainoje buvo politinės krizės sprendimas, ar ne?

- Na, tik labai iš dalies. Šitie rinkimai dar neišsprendžia visko. Labai daug kas priklauso nuo rinkėjų preferencijų. Pirmiausia gerai, kad jie įvyko, kad ir kaip ten būtų. Vadinasi, tam tikras kompromisas yra pasiektas - konfliktus reikia spręsti rinkimais. Nors ir rinkėjų dalyvavimas buvo mažesnis nei anksčiau.

O ar konfliktas išsispręs, nulems tai, kaip vyriausybė sudarys koaliciją ir ar bus pajėgi dirbti. Čia yra svarbūs ir tarpusavio santykiai. Tarp V. Juščenkos ir J. Timošenko būtų ir konfliktų, ir ambicijų.

Daug analitikų teigia, jog šie rinkimai - tik pradžia už prezidento kėdę. Be to, yra duota daug įvairių socialinių pažadų. Klausimas, ar jie bus įgyvendinti. Jų įgyvendinimo kaina yra labai didelė - keliasdešimt milijardų dolerių. Tai yra klaikūs pinigai. Tas faktas uždės tam tikrą antspaudą. Gali pradėti keistis ir rinkėjų preferencijos.

- Kas nulėmė J. Timošenko pergalę?

- Daugiausia J. Timošenko pergalę paskatino charizmatinis lyderis, rinkimų kampanija.

Apskritai visos tos partijos Ukrainoje yra labai personalizuotos. J. Timošenko ilgą laiką išbuvo opozicijoje, dėl to nuo praėjusių metų tą protestinį elektoratą taip ir "susišlavė". Tačiau kiek ji išlaikys rinkėjų paramą, kurie tikisi daug - kitas klausimas. Prižadėta tai daug buvo, tačiau pažadai liks neįgyvendinti.

- J. Timošenko išlaikyti rinkėjų paramą nebus lengva...

- Nebus. Aš neduočiau daug procentų, kad ta koalicija bus stabili. Jei ir bus Ukrainoje suformuota vadinamoji "oranžinė" koalicija, tai nemanau, kad ji ilgai išsilaikys. Politinė dienotvarkė per sudėtinga, reikia sutarti dėl taisyklių.

Kita vertus, ir vienos partijos, ir kitos, sutaria, kad ta vykdoma reforma (socialinė. - R.P.) yra netinkama. Sako, kad ją peržiūrėti reikia, bet požiūris tai juk nepasikeitęs.

Mano supratimu, su socialiniais įsipareigojimais bus sunkiausia.

- Galimas visuomenės pasipriešinimas?

- Na, taip. Tas, kas buvo opozicijoje, gali susilaukti rinkėjų paramos, ir svarstyklės ims krypti į kitą pusę.

- Kuo ypatingi šie rinkimai?

- Šia prasme tie rinkimai kažko ypatingo neparodė. Tik tiek, kad jie įvyko. Aiškiai, matosi, kad sistema - poliarizuota. Sistema aiškiai nukreipta į visuomenę. Vieni turėjo pranašumą Rytuose, kiti - Vakaruose, čia tik V. Juščenkos partija pralaimėjo. V. Juščenkos partija 2006 metais laimėjo trijuose regionuose, o dabar - tik viename. Tai galima vertinti kaip tam tikrą signalą V. Juščenkai, kad jei jis sieks tapti prezidentu, turės ieškoti kito priėjimo prie visuomenės.

J. Timošenko irgi turi ambicijų tapti prezidente, juo labiau jos rezultatai yra geri. Dabar tikėtis galima visko, juo labiau kad atsiranda ir kitų momentų.

- Kokių?

- Energetinių. "Gazprom" pareiškė, kad Ukraina už dujas jiems yra įsiskolinusi netoli milijardo dolerių. Tuo tarpu Vakarai yra pasakę: "Kijevas turi spręsti pats, kokias koalicijas sudaryti, bet skolas grąžinti irgi reikia".

Viena aiškiai pasakyti galiu - greičiausiai bus "oranžinė" koalicija, bet kiek ji bus stabili ir patvari - pasakyti sunku.