Pirmuoju, žinoma, įrašytas pats A. Žirinovskis. Jo sūnui Igoriui Lebedevui, kuris vadovauja liberalų demokratų frakcijai Dūmoje, rinkimų sąrašo vieta kol kas nenustatyta. O štai trečiuoju į Dūmą pretenduoja taip pat verslo skandalais pagarsėjusios Maskvos mero žmonos Jelenos Baturinos sūnus Viktoras.

Buvęs Federalinės saugumo tarnybos bendradarbis A. Lugovojus pareiškė, kad į politiką jis eina ne dėl garbės ar pinigų, kurių pakankamai turįs, bet siekdamas politinio imuniteto. Verslininkas neslepia, kad taip jis nori apsisaugoti nuo britų teisėsaugos reikalavimų išduoti jį arba pradėti jo teismo procesą Rusijoje. Didžioji Britanija kaltina A. Lugovojų Londono centre nunuodijus A. Litvinenką. Pasislėpęs už galingojo V. Žirinovskio nugaros ir iškėlęs Dūmos deputato pažymėjimą, jis mano galėsiąs „realizuoti savo patriotizmą“, kurio, kaip spaudos konferencijoje teigė pats įtariamasis, jam gali pavydėti bet kas.

Ir štai šis „patriotas“ pasirinko „politinio klouno“ (taip Rusijoje vadinamas V. Žirinovskis) partiją. Prieš 4 m. liberalai demokratai peržengė 5 proc. rinkimų ribą, ir dabar 446 vietų Dūmoje turi 35 vietas, tačiau per tą laiką patekimo į Parlamentą kartelė pakilo iki 7 proc., ir, apžvalgininkų nuomone, Rusijos nacionalistai gruodžio rinkimuose vargu ar ją įveiks. Nors pats V. Žirinovskis ketina surinkti ne mažiau kaip 15 proc. balsų...

Interviu televizijos kanalui „Russia Today“ A. Lugovojus prisipažino, kad jis politikoje dar tik 4 mėnesiai, tačiau, pasak jo, „britų Temidė ėmėsi šlykščių veiksmų mano adresu, ir jie išsiliejo į politinę isteriją Rusijos atžvilgiu“. Taigi jam neliko kito kelio, o tik, prisidengiant neliečiamybės statusu, ginti savo valstybę nuo pasityčiojimo.

Iškeptas naujas britų prokurorų ieškomas „patriotas“ neketina Dūmoje vien sėdėti. Jis sustiprins liberaldemokratų pozicijas nacionaliniu klausimu. Kaip dera tikram Rusijos patriotui, naujasis Dūmos narys žada aktyviai dalyvauti frakcijos veikloje ir padėti V. Žirinovskiui, kuris nevengia šiurkščių išpuolių nei vadinamojo artimojo užsienio, nei kitų buvusių SSRS nacionalinių pakraščių adresu. Frakcijos nacionalinis šūkis toks: „Gerai rusams – gerai visiems“.

Interneto „Grani.ru“ apžvalgininkas įžvelgia panašumą tarp 1999 m. Vladimiro Putino ir 2007 m. A. Lugovojaus. Tos pačios socialinės šaknys, ta pati legendinė aukštoji mokykla, ta pati leksika, mimika, dygus šmaikštumas, ta pati panieka imperijos priešams... Vienas ėmėsi vadovauti Užsienio ryšių komitetui Sankt Peterburgo merijoje ir kooperatyvui „Ežeras“, kitas – alaus gamyklėlei ir apsaugos agentūrai. Abu savo politinėje karjeroje buvo taip arti Boriso Berezovskio, kurio dabar taip nekenčia. Pažiūrėkime, siūlo apžvalgininkas, kaip pasikeitė abiejų politikų veidai: V. Putino – per 8 m., A. Lugovojaus – per 8 mėnesius... Tik pastarojo Rusijos vadovas niekad nepralenks: ko verta vien slapta akcija Londono centre; tai ne agento dykinėjimas Drezdeno Draugystės namuose...

Vis dėlto į šį rinkimų viražą derėtų žvelgti rimčiau. Rusijos spauda mano, kad A. Lugovojaus politinis skrydis suderintas su Kremliumi, kurį pastaruoju metu labai palaiko V. Žirinovskis. Jis sutaria su V. Putinu ir dėl Rusijos strateginių bombonešių patruliavimo visame pasaulyje, ir dėl atsako amerikiečių Priešraketinės gynybos sistemai, ir, žinoma, A. Litvinenkos nužudymo klausimu. O jeigu taip, tai ar negali V. Putinas autografus dalijantį A. Lugovojų regėti Rusijos prezidentu? Kada nors, žinoma, nes šiandien liberaldemokratų kandidatui – tik 42 m....

Kaip pastebi Londono „The Times“, šis demonstratyvus gestas gali dar labiau gadinti Londono ir Maskvos santykius, kurie po A. Litvinenkos nunuodijimo blogiausi nuo Šaltojo karo laikų.

„Užsienio įvykių komentaras“ – pirmadienį, trečiadienį ir penktadienį 17.55 val., kart. kitos darbo dienos rytą 6.55 val.