Pilietinės demokratijos partijai atstovaujantį ministrą lydi skandalai, tačiau iki šiol P.Baguška sausas išbrenda iš balos. Paskelbęs karą antstoliams, notarams ir likusiam pasauliui, ministras užsimojo atsikratyti vos ne visų Teisingumo ministerijai pavaldžių įstaigų vadovų.

Valstybės įmonės Teisinės informacijos centras (TIC) direktorius Remigijus Mockevičius praėjusią savaitę atvirai prabilo apie P.Baguškos neetiškus darbo metodus. Išsikvietęs ministras jam atvirai išdėstė: turi tris dienas, per kurias privalai savo noru pasitraukti iš posto.

R.Mockevičius nesutiko ir, akivaizdu, sulauks ministro „sankcijų". TIC vadovas neslėpė vieša paslaptimi tapusių kalbų, kad ministras ir jo komanda gali siekti į gerai apmokamus postus pasodinti savus žmones. P.Baguškos komandą gali dominti ne tik TIC, bet ir Registrų centro vadovo kėdė.

Akivaizdu, pastaruoju metu Teisingumo ministerija pažėrė nemažai kaltinimų šių institucijų vadovams. Grasino drausminėmis nuobaudomis, atleidimu iš darbo. Dėmesio pakako ir Valstybinio patentų biuro vadovui. Ir tik todėl, kad visi jie dirba blogai.

Dainius Sinkevičius:
Jeigu nesugebi susitvarkyti savo vadovaujamojoje ministerijoje, savo galią gali rodyti jai pavaldžiose įstaigose. P.Baguškai tai sėkmingai pavyksta.
Blogai dirbo ne tik ministerijai pavaldžių institucijų vadovai, bet ir P.Baguškos vadovaujamos ministerijos darbuotojai. Kai tik buvęs Darbo partijos narys tapo ministru ir atsisėdo į naują postą, ministeriją lyg skęstantį laivą ėmė palikinėti kvalifikuoti darbuotojai.

Dėl pasitraukiančių teisininkų P.Baguška sulaukė kritikos ir Seime, tačiau ministras neigė tvyrančią įtampą ministerijoje. Jis teisinosi, kad buvę darbuotojai kyla karjeros laiptais bei susirado geriau apmokamus darbus valstybės tarnyboje bei bankuose.

Tačiau ministras nutylėjo ne kartą spaudoje aprašytus įvykius, kai darbuotojai buvo slapta filmuojami, tikrinami jų tarnybiniai kompiuteriai. Viena darbuotoja spaudai yra pasakojusi, kad ministro komanda filmavo be darbuotojų leidimo. „Trūko tik stalinės lempos ir botago, kad tave muštų per nugarą, kol neprisipažinsi", - sakė moteris.

Tąkart P.Baguška teigė nieko nežinąs apie filmavimus, o štai jo patarėjas net neslėpė pažeidęs darbuotojų teises.

Kai ministro sudaryta komisijai pradėjo aiškintis, ar teisėjų mokymus ir viešuosius pirkimus organizuojantys ministerijos darbuotojai nepiktnaudžiauja pareigomis ir tinkamai atlieka savo pareigas, Vilniaus universiteto (VU) Teisės fakultetas laikinai sustabdė dalyvavimą teisėjų mokymuose.

Fakulteto dekanas Vytautas Nekrošius neslėpė pasipiktinimo P.Baguškos iškeltomis abejonėmis, esą Personalo ir mokymo departamento vyriausioji specialistė, buvusi teisėja Lina Nekrošienė gali proteguoti Teisės fakultetą. Ieškodami įrodymų ministerijos darbuotojai moterį irgi filmavo, iki smulkmenų patikrino jos kompiuterį. Neatlaikiusi įtampos L.Nekrošienė pasitraukė iš tarnybos.

Iš P.Baguškos pasitraukė ir buvusi Lietuvos televizijos Naujienų tarnybos vadovė Julija Šliažienė, kelios dešimtys kitų specialistų. Tačiau tikrųjų darbuotojų išėjimo priežasčių niekas iš valdžios atstovų net nebandė aiškintis.

Jeigu nesugebi susitvarkyti savo vadovaujamojoje ministerijoje, savo galią gali rodyti jai pavaldžiose įstaigose. P.Baguškai tai sėkmingai pavyksta. Jau net sunku būtų suskaičiuoti, kiek politikas iškėlė drausmės bylų antstoliams ir notarams. Kartais net susidaro įspūdis, kad visi, išskyrus P.Bagušką, nesugeba dirbti.

Teisingumo ministerija žiniasklaidai nespėja siųsti pranešimų apie blogai dirbančius antstolius ir notarus, tačiau nutyli, jeigu jie ministrui duoda atkirtį ir netrukus jas nutraukia.

P.Baguška buvo taip įsijautęs į kovotojo vaidmenį, kad įsakymus dėl drausmės bylų kėlimo sugebėjo pasirašyti net būdamas atostogose arba kitame Lietuvos gale.

Ir kas iš to? Jo įsakymai net nebuvo panaikinti, o P.Baguška toliau skelbia karus teisininkams.

Kritikuodamas kitus dėl lėšų švaistymo, ministras nesugebėjo užtikrinti skaidraus valstybės lėšų panaudojimo pirminei teisinei pagalbai teikti. Paaiškėjo, kad ministerija net nenutuokia, kaip buvo panaudoti valstybės pinigai Neringos ir Pagėgių savivaldybėse. Ar ministras sugeba išsišluoti savo paties kiemą, kitais metais pasakys visagalė Valstybės kontrolė.

Po metų vėl visi eisime prie balsadėžių ir rinksime naująjį Seimą, todėl realu tikėtis naujų "pilietininkų" politinę programą vykdančio P.Baguškos savireklamos akcijų. Save pateikdamas kaip kovotoją už žmonių teises ministras sėkmingai perka socialdemokratų valdymu nepasitikinčių rinkėjų balsus.

P.Baguška gali džiaugtis ir premjero palaikymu. Kai G.Kirkilas viešėjo DELFI konferencijoje ir atsakinėjo į skaitytojų klausimus, jį užplūdo aibė klausimų apie P.Bagušką ir jo komandos darbą. Premjeras į šiuos klausimus atsakymų nepateikė, lyg jų nė nebūtų buvę...

Kita vertus, tai nenuostabu nuolat girdint žinias apie slaptą G.Kirkilo, K.Prunskienės ir V.Muntiano susitarimą blokuoti bet kokį tarpusavio nesutarimų viešinimą ar partnerių atstovų kritiką.

Juk premjeras greičiausiai suvokia, kad išreikšdamas nepasitikėjimą Seimo pirmininko remiamu P.Baguška gali sužlugdyti ministrų kabinetą.