Australijos žiniasklaida pasimėgaudama praneša apie George’o W. Busho kalbą, pasakytą susitikime su verslininkais Sidnėjaus operoje. Čia Amerikos vadovas vėl sužėrėjo.

Susitikimo dalyviai skaniai pasijuokė, kai G. W. Bushas suklydo, šią ekonomikos organizaciją pavadindamas OPEC – Naftą eksportuojančių šalių organizacija. Mat angliškai APEC ir OPEC abreviatūra gana panaši, tačiau Australija niekada nebuvo šios organizacijos narė.

Norėdamas pasitaisyti, Jungtinių Valstijų lyderis sukėlė dar didesnį juoką. „Premjeras Johnas Howardas mane pakvietė į OPEC konferenciją kitais metais“, – nesėkmingai patikslino jis.

Kita neapdairi G. W. Busho klaida galėjo įžeisti patį forumo šeimininką: Amerikos vadovas pareiškė, kad Johnas Howardas pernai aplankė „Austrijos karinį kontingentą Irake“. Ši Alpių šalis neturi Irake savo karinio kontingento, o Australija ten laiko pusantro tūkstančio savo karių.

Sutrikęs ir nesupratęs, ko gi juokiasi salė, Amerikos prezidentas iš pirmo karto net nepataikė išeiti pro duris…

Dienraštis „The Herald Sun“ mano, kad svečias suklydo ne atsitiktinai, ir įžvelgia Vašingtono norą išplėsti savo sąjungininkų būrį Irake.

Ką gi, suklysti gali kiekvienas. G. W. Bushas pagarsėjo atmestinu požiūriu į savo pasisakymus, ir tai davė peno jo tyrinėtojams daryti kai kuriuos apibendrinimus.

Žinomas italų rašytojas Umberto Eco savo svetainėje „Bushisms.com“ surinko visus Amerikos vadovo apsirikimus ir klaidas. Prieš 3 m., JAV prezidento rinkimų išvakarėse, režisierė Elizabeth Rider sukūrė dokumentinį filmą, kuriame žiūrovams suteikė malonumą pasmaguriauti 50 G. W. Busho kalbos perlų.

Na, pavyzdžiui, vien tik iš užsienio politikos srities. „Jūsų šalyje taip pat yra negrų?“, – klausė jis Brazilijos prezidento 2002 m.

„Aš kalbėjausi su Meksikos prezidentu Vicente’u Foxu apie naftos tiekimą JAV. Taigi mes daugiau nebūsime priklausomi nuo naftos tiekimo iš užsienio“, – teigė prezidento rinkimų debatuose 2000 m.

„Reikės daug laiko, kad atkurtume chaosą“, – kalbėjo prezidentas apie padėtį Irake… Gal tikrai turėjo pagrindo Australijos senatorius ir Žaliųjų partijos vadovas Bobas Brownas Amerikos vadovą pavadinti bukagalviu…

Bet gerai nusiteikę grįžkime į Sidnėjų.

Forumo išvakarėse pakilią jo dvasią kiek sugadino dar vienas akibrokštas, matyt, taikytas artėjančiai Rugsėjo 11 d. ir atvykstančiam G. W. Bushui. Kaip praneša laikraštis „The Washington Times“, Sidnėjuje surengtoje dviejų vietos dailininkų parodoje lankytojai galėjo stebėti neįprastą stereoskopinio vaizdo atviruką, kuriame buvo sulietos krikščioniškos ir islamiškos tradicijos.

Pakreipęs galvą galėjai matyti ir Jėzų Kristų, ir Osamą bin Ladeną…Ką tai galėtų reikšti, svarsto laikraštis? Tik jau ne dviejų tikėjimų santarvę…

Apžvalgininkai daug laukė iš G. W.Busho ir Vladimiro Putino susitikimo, kuris įvyko penktadienio rytą. Tai, ko gera, paskutinis abiejų vadovų susitikimas iki rinkimų Rusijoje ir Amerikoje, tad abu jie turėjo apie ką pasikalbėti.

Bet G. W. Bushas ir V. Putinas tesugebėjo apsikeisti padėkomis už šiltus priėmimus ir nerizikavo kalbėti priešraketinės gynybos sistemų dislokavimo Rytų Europoje tema. V. Putinas padėkojo už viešnagę G. W. Busho rezidencijoje Meno valstijoje, kur Maskvos svečias vienintelis sugavo žuvį.

V. Putinas savo ruožtu pakvietė Amerikos vadovą pažvejoti Sibire, kur Rusijos prezidentas jau turi nemažą žvejo patyrimą…

Negalima sakyti, kad APEC susitikimo Australijoje išvakarės buvo tokios nevaisingos ir nerimtos. Antai G. W. Bushas pasiūlė Šiaurės Korėjai pasirašyti taikos sutartį su Amerika, kai Pchenjanas visiškai atsisakys savo branduolinės programos, o Rusijos prezidentas su Australijos vadovais pasirašė susitarimą dėl urano tiekimo Rusijos atominėms elektrinėms. Šis dokumentas jau nekelia jokios šypsenos Vakarams.

„Užsienio įvykių komentaras“ – pirmadienį, trečiadienį ir penktadienį 17.55 val., kart. kitos darbo dienos rytą 6.55 val.