Kinijos administraciniame suskirstyme Honkongas priklauso vadinamųjų specialių administracinių regionų kategorijai. Jo centras – Siangango ir Kaulino dvimiestis; šiuos du milijoninius miestus skiria sąsiauris, kuriuo nutiestas tunelis ir kursuoja keltai. Honkongui taip pat priklauso 235 aplinkui esančios salelės.

Dešimtmečio jubiliejus po 155 m. trukusio britų valdymo – pakankama proga švęsti, o totalitarinės valstybės mėgsta puošnias ir pompastiškas šventes. Hu Jintao atvykimui rengtasi ilgai ir kruopščiai, Honkongo Vyriausybė šioms iškilmėms suplanavo net 460 įvairių renginių.

Penktadienį ryte iš lėktuvo išlipusį Kinijos prezidentą pasveikino neseniai regiono vadovu perrinktas Donaldas Tsangas ir du Honkonge 1997 m. liepos 1 d. gimę vaikai. Renginius pradėjo oficialus dviejų jaunų didžiųjų pandų (Kinijos dovanos Honkongui) pristatymas. Žalią „Mao eilutę“ vilkėjęs Hu Jintao priėmė Honkonge dislokuotų Kinijos pajėgų karinį paradą. Sekmadienį įvyko naujo tilto tarp Honkongo ir sparčiai augančio pietinio žemyninės Kinijos Šendženo miesto atidarymas. Tą pačią dieną iškilmingai iškelta Kinijos vėliava. Visi šie renginiai turėjo pabrėžti glaudžius Honkongo ir Kinijos santykius.

Sekmadienio iškilmių atmosfera buvo visiškai kitokia nei prieš dešimtmetį, kai buvęs Honkongo valdytojas Chrisas Pattenas sunkiai tramdė ašaras, stebėdamas, kaip dalyvaujant Didžiosios Britanijos princui Charlesui ir tuometiniam ministrui pirmininkui Tony Blairui buvusioje britų kolonijoje paskutinį kartą buvo nuleista Didžiosios Britanijos vėliava.

Hu Jintao negailėjo pagyrų Honkongo pastarųjų dešimties metų pasiekimams ir sakė, kad optimistiškai žiūri į regiono ateitį. „Pastaruosius dešimt metų Honkongo žmonės valdė Honkongą vadovaudamiesi „vienos valstybės, dviejų sistemų“ principais, ir provincija galėjo džiaugtis didele autonomija“, – sakė Kinijos lyderis.

O štai Kinijos vadovo pastabą, kad Centrinė Vyriausybė ir Kinijos žmonės rėmė Honkongo Vyriausybę ir padėjo Honkongui įveikti visus sunkumus, galima vertinti nebent kaip propagandinį ėjimą. Honkongas valdant britams tikrai neskurdo. Čia savo būstines ir atstovybes turi daugelis stambių tarptautinių kompanijų ir bankų. Regionas patrauklus dėl ypač žemo korupcijos lygio ir palankios mokesčių sistemos.

Honkongas yra vienas svarbiausių pasaulio civilinės aviacijos centrų ir dažnai naudojamas kaip persėdimo vieta į kitus Azijos kraštus skrendant iš Europos ir Amerikos miestų. Teritorija turi puikiai išvystytą kelių ir viešojo transporto sistemą bei vieną šiuolaikiškiausių pasaulio oro uostų. 2006 m. duomenimis, Honkongo gyventojai užima pirmąją vietą pasaulyje pagal gyvenimo trukmę. Vyrai čia vidutiniškai gyvena beveik 80 m., moterys – ilgiau nei 85 m.

Kinijos vadovo minėto „vienos valstybės, dviejų sistemų“ principo lygmeniu prasideda šiokios tokios dviprasmybės ir išbandymai Hu Jintao. Juk tikslios jo vizito detalės nebuvo skelbiamos veikiausiai todėl, kad jis galėtų grįžti į Pekiną prieš sekmadienį po pietų numatytas demokratijos šalininkų eitynes.

Nors kalbama apie vieną valstybę ir dvi sistemas, Honkongo demokratijai teko leistis į kompromisus dėl totalitarizmo. Tarkime, provincijos vadovo kandidatūrą parenka Pekinas, be to, tik pusė regiono įstatymų leidėjų renkami tiesioginiuose rinkimuose. Kai 1997 m. birželio 30 d. vidurnaktį Honkongas buvo grąžintas Kinijai, ne tik vietos gyventojams nerimavo, koks likimas laukia iki tol čia viešpatavusios demokratijos.

2003 ir 2004 m. Honkonge vyko didelės demokratijos šalininkų demonstracijos, kurias pakurstė visuomenės nepasitenkinimas Kinijos kišimusi į regiono reikalus. Jos sutraukė apie pusę milijono protestuotojų ir paskatino 2005 m. gegužę atsistatydinti tuometinį Honkongo vadovą Tung Chee-hwa. Tiesa, šiais metais tokio masto protestų nebuvo – D. Tsangas kur kas populiaresnis už savo pirmtaką. Vis dėlto miesto parke į demonstraciją susirinko dešimtys tūkstančių žmonių, nešinų plakatais su užrašu „Mes norime demokratijos“. Dauguma Honkongo gyventojų reikalauja 2012 m. surengti tiesioginius šio regiono rinkimus.

Žmogaus teisių gynėjai planavo Kinijos prezidentui perduoti laišką, raginantį iš naujo įvertinti kruviną Tiananmenio tragediją. Prieš 1989-ųjų birželį Tiananmenio aikštėje demonstravusius šimtus tūkstančių protestuotojų valdžia pasiuntė kariuomenės diviziją su tankais. Per kruviną susidorojimą žuvo keli tūkstančiai (tikslaus skaičiaus niekas iki šiol nežino) taikių demonstrantų. Nežinios gaubiamas Tiananmenio skerdynes primenančiame laiške taip pat buvo išreikštas reikalavimas išlaisvinti politinius kalinius. Viešai Hu Jintao tvirtino esąs užtikrintas dėl Honkongo ateities.

Sekmadienį jis pareiškė, kad bet kokie politiniai pokyčiai Honkonge turėtų būti laipsniški. Hu Jintao teigė, kad prieš dešimt metų sugrąžinus miestą Kinijai, jo gyventojai gali džiaugtis vadinamosios Honkongo mini konstitucijos suteiktomis plačiomis demokratinėmis teisėmis ir laisvėmis ir aukštu autonomijos lygiu. Vis dėlto savo kalboje tūkstančiams šalies elito atstovų jis įspėjo, kad vienos šalies, dviejų sistemų sutartis, ginanti Honkongui įprastą gyvenimo būdą per pirmuosius 50 Kinijos valdymo metų, vis viena pagrįsta Pekino suverenitetu. Kitaip tariant, Hu Jintao Honkongo gyventojams priminė, kad šeimininkė čia – centrinė Vyriausybės valdžia.

Honkongą galima laikyti savotišku poligonu, kuriame mėgina taikiai sugyventi demokratija ir totalitarizmas. Turtėjanti Kinija labai opiai ir net agresyviai reaguoja į mėginimus kalbėti apie jos vidaus reikalus. O jos žinomos – daugiausia pasaulyje mirties bausmių, daugiausia įkalintųjų dėl politinių priežasčių, laisvos spaudos suvaržymai iki paieškos sistemos „Google“ cenzūros imtinai. Na, o dabartinį Honkongą sukūrė liberalus vakarietiškas kapitalizmas. Kol kas regionas turi 50 m. jo demokratijos tradicijas ginančią sutartį, tačiau Kinijos vadovai kantrūs ir planuojantys perspektyvą labai toli į priekį. Taigi visiškai neaišku, ar Kinija per tuos 50 m. pati kaip nors „suminkštės“, ar priešingai – kantriai išlaukusi, ji galų gale imsis provincijos ir vis labiau varžys jos piliečių laisves.

„Užsienio įvykių komentaras“ – pirmadienį, trečiadienį ir penktadienį 17.55 val., kart. kitos darbo dienos rytą 6.55 val.